Gost emisije Dobro jutro Hrvatska bio je znanstvenik prof. dr. sc. Ivan Đikić, evo što je rekao o koronavirusu

hrt

Gost emisije Dobro jutro Hrvatska bio je znanstvenik prof. dr. sc. Ivan Đikić iz Sveučilište Goethe, Frankfurt.  

Hoće li koronavirus postati dio naših života, poput gripe iz sezone u sezonu?

- Što više znamo to ćemo biti realniji i vidjeti koliko će on ostati ili nestati kao što se dogodili i s nekima prije, rekao je Đikić.

Vijesti oko cjepiva kažu da su četvorica volontera iz Seattlea primili cjepivo.

- Nisu samo oni, počelo se klinički ispitivanjima, veliki broj znanstvenika je uključen u istraživanje. Javnost bi trebala biti realna. Cjepivo neće biti dostupno za mjesec, dva, već možda tek za pet, šest mjeseci. Prvo moraju proći testiranja, objasnio je.

Jednako tako, koronavirus najmanje pogađa djecu.

- Ima nekoliko razloga zašto koronavirus najmanje pogađa djecu. Više su zaštićena u pojavi simptoma, možda se zaraze ali imaju vrlo slabu sliku pa ih nismo testirali ni prepoznali. Druga teorija je da dječji imunološki sustav vrlo efikasno djeluje i treća je da stanice djece nisu tako zarazne i djeca su zaštićena, rekao je.

- Svi podatci govore da su najugroženiji bolesnici pogotovo koji imaju probleme s respiratornim faktorom, a drugi kriterij je dob, preko 60 godina znatno se povećava rizik smrtnosti, objasnio je.

- Ovaj virus se prenosi vanjskim putem, najčešće preko kapljica i kihanja, ali vrlo često preživljava i na površinama, tako da moramo biti oprezni, upozorio je.

Odgovorio je i na nagađanja da je virus namjerno pušten iz nekog laboratorija.

- Ovakve teorije su apsolutno neprihvatljive jer nema baš niti jedan podatak da je ovaj virus izašao od ikud, nego je stvoren prirodno u životinjskom svijetu. Javnost mora biti umirena, ovo je nešto što se događalo u prošlosti, događat će se u budućnosti, ali to su normalni prirodni procesi na koje moramo biti pripremljeni, rekao je.

- U Hrvatskoj relativno malo testiramo, u Koreji su testirali već preko dvadeset tisuća dnevno npr. U Hrvatskoj realno imamo više virusa oko nas, ali naš zdravstveni sustav se odlučio fokusirano loviti glavne širitelje virusa. To su uspješno učinili. Uspjeli su zadržati virus van zdravstvenog sustava i zato će na smrtnost bili, ako je bude,  ispod 0,5 ili 0,3 posto, objasnio je.

Što je još znanstvenik Đikić rekao pogledajte u videu.

https://vijesti.hrt.hr/592054/ikic-radi-se-na-cjepivu-no-ono-nece-stici-za-mjesec-dva

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.