U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je potvrđeno 13 novih slučajeva zaraze koronavirusom

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je potvrđeno 13 novih slučajeva zaraze koronavirusom


Nakon ovog saznanja, ministar zdravstva Vili Beroš poslao je dopis svim bolničkim centrima da dostave popis svih djelatnika koji su u posljednja dva tjedna boravili u inozemstvu. Zbog neodgovornog ponašanja liječnika s Rebra, čak 140 djelatnika te bolnice završilo je u samoizolaciji.

- Nema mjesta panici, KBC funkcionira dobro. Skupili smo se svi zajedno u zajedničkim interesima. U ovim teškim trenucima moramo biti odgovorni, a ovo se dogodilo, a nije se trebalo dogoditi, izjavio je u Temi dana HTV-a ravnatelj KBC-a Zagreb prof. dr. sc. Ante Ćorušić. Vjeruje kako nekih ozbiljnijih posljedica neće biti.

Nitko od pacijenata nije inficiran

Kazao je kako je na sjednici vijeća bolnice bila donesena odluka o preporuci da liječnici ne napuštaju Hrvatsku. Nažalost, oni to nisu ispoštivali. Tako Klinika za kardiologiju ima dva inficirana. Testovi su rađeni, i nitko od pacijenata koje su dotični kolege pregledavali nije inficiran, dodao je Ćorušić.

"Oni su dobri doktori, ali ovdje je u pitanju savjesnost"

Kazao je kako osobno ne poznaje te liječnike, zna "samo da su doktori" i da su u medicinskom smislu jako dobri. Međutim, dodao je kako u ovom slučaju nije u pitanju samo medicinski poziv nego i savjesnost, prema sebi, prema svojim bližnjima i društvu, kao i prema sustavu javnog zdravstva u Hrvatskoj. 
- Još jednom apeliram na sve kolege. Moramo se koncentrirati na zajedništvo, na snazi su izvanredne mjere. Nisu oni jedini, zatražio sam popis i drugih zaposlenika bolnice koji su bili vani. Oni su u sustavu praćenja. Jedan dio neće morati u samoizolaciju, a drugi dio će zasigurno morati, rekao je.

U pričuvi "drugi ešalon" zdravstvenih djelatnika

Rad u bolnici nije ugrožen, još prije dva tjedna smo prešli smo na hitne slučajeve i maligne bolesnike, a jedan je ešalon ranije već  stavljen u pričuvu. Tako je osiguran smještaj za novoobojele od ovog nesrednog virusa.
Npomenuo je kako se zaraza ne može zaustaviti, ali se može kontrolirati i obuzdati. Naše institucije rade dobar posao i mislim da ćemo iz ove situacije izaći kao pobjednici. Ožiljaka će biti, ali idemo dalje, poručio je Ćorušić.

Funkcioniranje Hitne službe

Objedinjeni bolnički hitni prijem u bolnici funkcionira normalno. Sad to radimo kroz trijažni sustav koji je smješten izvan bolnice. Tijekom prošlog vikenda opremljeno je 11 kontejnera za Objedinjeni hitni bolnički prijem i posebno za trudnice i posebno za  imunokompromitirane bolesnike koji se liječe od malignih bolesti, izvijestio je Ćorušić.

Vlada je Saboru predložila paket zakonskih izmjena kojima se želi pomoći gospodarstvu pogođenom pandemijom koronavirusa, među kojima je i zakon kojim će Nacionalni stožer civilne zaštite dobiti veće ovlasti. Sabor bi spomenute zakone trebao donijeti po hitnoj proceduri.

Rast oboljelih od koronavirusa je u Hrvatskoj znatno manji od ostalih država u Europi. Prije 17 dana Španjolska je imala 58 zaraženih a danas ima 11 tisuća, kazao je na početku sjednice premijer Andrej Plenković. Zahvalio je svima koji su uključeni u aktivnosti suzbijanja zaraze koronavirusom, kao i svima koji moraju raditi. Ovo je trenutak za vrlo visoki trenutak osobne odgovornosti. Apeliram na sve građane, detaljno slušajte upute epidemiologa i Stožera i poštujte ih, kazao je premijer.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.