Preporuke za starije osobe i brojevi telefona svih društava Crvenog križa u Varaždinskoj županiji

CRVENI KRIŽ

Stožer civilne zaštite Varaždinske županije je za sve osobe starije životne dobi, s posebnim naglaskom na osobe starije od 65 godina, osobe s kroničnim bolestima i narušenog imunološkog sustava, donio je u četvrtak, 19. ožujka, preporuku da maksimalno ograniče svoje kretanje.
- Preporuka je da ne napuštaju svoje domove, da smanje socijalne kontakte te da se strogo pridržavaju svih mjera za smanjenje rizika širenja zaraznih bolesti po preporuci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Ako će im biti potrebna nabava prehrambenih proizvoda, lijekova i drugih stvari potrebnih za normalan život, upućujemo ih da kontaktiraju telefonske brojeve lokalnih društava Crvenog križa – ističe načelnik Stožera i zamjenik župana Robert Vugrin.
Crveni križ Varaždinske županije ujedno je pozvao sve starije osobe koje žive same, nemoćne osobe ili osobe u samoizolaciji, koje trebaju pomoć u dostavi osnovnih namirnica iz dućana i/ili lijekova, da se obrate u županijsku i gradske organizacije Crvenog križa.

Pomoć volontera Crvenog križa možete potražiti radnim danom od 8 do 15 sati na sljedeće brojeve: 


Društvo Crvenog križa Varaždinske županije: 091/972 – 3042

Gradsko društvo CK Ivanec: 042/781 – 534 ili 099/239 – 5693

Gradsko društvo CK: 042/819 – 522

Gradsko društvo CK: 042/214 – 496, 099/448 – 4665

Gradsko društvo CK: 042/611 – 401.

Ako trebate nekoga za razgovor jer se teško nosite sa situacijom, zovite njihove brojeve za psihosocijalnu pomoć od 9 do 21 sat:

091/564 – 6361 i 091/935 – 2424.

Iz županijskog Stožera napominju da je volontiranje dozvoljeno isključivo pod nadzorom i organizacijom županijskih, gradskih i općinskih Stožera civilne zaštite, odnosno županijskih i gradskih društava Crvenog križa, koji će prilikom volontiranja osigurati primjenu svih propisanih mjera zaštite od širenja zaraznih bolesti.- Ovo ne isključuje mogućnost organiziranja pomoći starijim osobama na osnovi humanosti i solidarnosti od strane osoba od povjerenja,  s time da se i one moraju pridržavati uputa Hrvatskog crvenog križa o sigurnom načinu obilaska starijih i nemoćnih osoba – napomenuo je Vugrin.
Župan Radimir Čačić je uputio apel svim umirovljenicima, kojih je 42.000 u županiji, da ostanu kod kuće.
- Od svih umrlih od posljedica koronavirusa u svijetu samo je 1 od 1.000 mlađi od 50 godina, a gotovi svi (97,1 %) stariji od 60 godina. To znači da, ako naša umirovljenička populacija, prosječno mlađa od 60 godina, poštuje preporuke o ograničenom kretanju i socijalnim kontaktima za vrijeme trajanja epidemije, smrtnost u ovoj županiji možemo smanjiti na smrtnost manju nego što je prosječna godišnja smrtnost od gripe – istaknuo je župan Radimir Čačić u četvrtak, 19. ožujka, na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Varaždinske županije.U prilogu šaljemo Zaključak Stožera civilne zaštite Varaždinske županije od 19. ožujka te pravila Hrvatskog Crvenog križa o postupanju volontera.

 Zaključak o preporukama za osobe starije životne dobi i organiziranom volontiranju

 I.

Stožer civilne zaštite Varaždinske županije svim osobama starije životne dobi, s posebnim naglaskom na osobe starije od 65 godina, osobe s kroničnim bolestima i narušenog imunološkog sustava, preporučuje da maksimalno ograniče svoje kretanje u smislu da ne napuštaju svoje domove, da smanje socijalne kontakte te da se strogo pridržavaju svih mjera za smanjenje rizika širenja zaraznih bolesti po preporuci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Ukoliko će im biti potrebna nabavka prehrambenih proizvoda, lijekova i drugih stvari potrebnih za normalan život, upućujemo ih da kontaktiraju telefonske brojeve lokalnih društava Crvenog križa.

II.

 Volontiranje je dozvoljeno isključivo pod nadzorom i organizacijom županijskih, gradskih i općinskih Stožera civilne zaštite, odnosno županijskih i gradskih društava Crvenog križa, koji će prilikom volontiranja osigurati primjenu svih propisanih mjera zaštite od širenja zaraznih bolesti.

Ovo ne isključuje mogućnost organiziranja pomoći starijim osobama na osnovi humanosti i solidarnosti od strane osoba od povjerenja,  s time da se i one moraju pridržavati uputa Hrvatskog crvenog križa o sigurnom načinu obilaska starijih i nemoćnih osoba, a koje su sastavni dio ovog Zaključka.

                                                                      NAČELNIK STOŽERA    Robert Vugrin

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.