- Svjedoci smo svojevrsnog linča, kao i objave nepotpunih ili netočnih informacija vezanih uzoboljele liječnike što kod pacijenata izaziva paniku, nelagodu i strah, poručili su.Liječnici i drugo medicinsko osoblje kod kojih je potvrđena zaraza koronavirusom, poručili su, ili su pod sumnjom da bi mogli oboljeti pod potpunim su nadzorom epidemiologa, poštuju sve upute, a njihovi radni prostori su dezinficirani.

Ističu slučaj liječnice obiteljske medicine iz Sesveta koju se otvoreno na društvenim mrežama proziva da je zaražena te se stvara panika, a njeni se pacijenti pozivaju da se hitno jave epidemiologu.- Liječnica je, pri samoj sumnji, na mogućnost zaraze, sukladno pravilima struke, obavijestila nadležne službe. Sada se nalazi u karanteni, ordinacija je zatvorena i dezinficirana, a svi kontakti su obrađeni po pravilima i nalaze se u samoizolaciji, objasnili su.
KoHOM apelira na javnost i pacijente da po društvenim mrežama ne objavljuju neprovjerene informacije te da imaju povjerenja u svoje liječnike i drugo medicinsko osoblje koje ulaže maksimalne napore da se suzbije epidemija korona virusa u Hrvatskoj.
Također, pozivaju sve pacijente i javnost da se striktno pridržavaju preporuka Stožera za civilnu zaštitu RH, te preporuka Ministarstva zdravstva.

Od novijih vijesti spomenimo i da je po prvi put zaraza virusom potvrđena na otoku Hvaru, gdje je zaražen muškarac koji se nedavno vratio iz Austrije, a po jedna zaražena osoba danas je evidentirana u Dubrovniku i na području Šibensko-kninske županije.Građanima je dostupna i Vladina službena stranica koronavirus.hr s najnovijim informacijama o epidemiji i uputama za postupanje.

• Koronavirus - najnovije informacije

Koliko su ugrožene osobe s autoimunim bolestima? Spadaju u rizičnu skupinu, preporuka je da ne napuštaju domove, rekao je odgovarajući na pitanja građana ministar Beroš.