Savjet pedijatrice: Prije dolaska javite se telefonom, samo odgovornim ponašanjem možemo zaustaviti epidemiju!

MIRJANA KOLAREK KARAKAŠ

Trenutno je na snazi uredba po kojoj se i u pedijatrijskoj ordinaciji obrađuju samo hitni slučajevi uz prethodnu najavu telefonom. Sve što možemo, rješavamo telefonski, kaže varaždinska pedijatrica  Mirjana Kolarek Karakaš. Evo i njezinih savjeta za roditelje.

Sada je vrijeme kada roditelji trebaju preuzeti višu razinu odgovornosti, upotrijebiti sve svoje znanje i moći, kako odgoditi posjet liječniku. Mi ćemo im u tome pomoći savjetom.

Važno je znati prepoznati simptome i znakove koji upućuju na potrebu neodložnog posjeta ambulanti.

Što je koronavirus?

COVID-19 inkubacija bolesti traje dva dva 14 dana. Obično se bolest javlja peti do šesti dan od zaraze. Klinička slika je obilježena povišenom temperaturom,uz respiratorne simptome: kašalj i otežano disanje, bolovima u mišićima uz umor i opću slabost. Sekrecija iz nosa izostaje.

Za tu bolest nema cjepiva niti specifičnog lijeka. Najvažnija je preventiva. Liječi se simptomatski uz skidanje povišene tjelesne temperature, unosom toplih napitaka, mirovanjem u krevetu, jačanjem imuniteta. U slučaju nastanka komplikacija liječi se specifično prema vrsti uzročnika pogoršanja.

Kada obvezno doći liječniku

Važno je znati prepoznati simptome i znakove koji upućuju na potrebu neodložnog posjeta ambulanti.

Visoka temperatura, preko 39-40 stupnjeva C ukazuje na potrebu pregleda, osobito ako je dijete malo. Kod veće djece i nižih temperatura može se sačekati 2 do 3 dana. Povraćanje je obično ozbiljniji problem, ali povraćanje nekoliko puta, jednako tako više rijetkih stolica. Najvažnije je kako dijete izgleda. Ako smo skinuli temperaturu, ako dijete normalno jede ili nešto manje ali dovoljno pije, normalno se ponaša, tada ne treba odmah trčati u ambulantu. Primjetimo li osip, dijete skinemo do gola i sve pogledamo. U slučaju da nema drugih simptoma bolesti mogu se mobitelom snimiti djelovi tijela s osipom i odnjeti doktorici da vidi, bez djeteta.

Veće pobolijevanje od vodenih kozica

Liječnik/ca će odlučiti treba li dolaziti. Dosta stvari se sada može odraditi bez dolazaka u ambulantu. Većina bolesti je virusne etiologije i prolaze same, bez liječničke intervencije. Djeca imaju veliku moć samoizlječenja. Samo im trebamo dati vremena i potporu. Obzirom na zatvaranje škola i vrtića, bolesnih bi trebalo biti manje. Molim vas, smanjite veća okupljanja i prijateljska druženja kod kuće! Primjećujem pojačanu pojavu vodenih kozica kod djece. I za to ne ići liječniku bez telefonske najave.

Kod virusnih bolesti temperature znaju biti jako visoke i teško se skidaju. Uz pravu dozu paracetmola ne zaboravite tuširanje, obloge od mlake vode, kupanje u mlakoj vodi i unos napitaka.

I na kraju odgovornost!

Sve osobe koje su unazad 14 dana stigle iz inozemstva moraju biti u kući! Znam da to nije lako na ovom proljetnom suncu ali je to uredba koja se mora poštivati! Svatko tko je bio u kontaktu s osobom oboljelom od koronavirusa mora ići u samoizolaciju!

Ako se razboli netko od ukućana osobe u samoizolaciji, treba telefonom kontaktirati nadležnog doktora zbog daljnjih uputa.

Samo odgovornim ponašanjem možemo zaustaviti epidemiju!

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.