Novi način rada pojedinih službi u Općoj bolnici Varaždin

kudelić

Prilagodbom na novu situaciju, a vezano uz sprječavanje širenja COVID-19 virusa, Opća bolnica Varaždin uvela je novi način rada, te mogućnost konzultacija. – Ono što valja naglasiti je kako se u Općoj bolnici Varaždin i dalje zbrinjavaju svi akutni pacijenti te se nastavlja s radom onkološkog programa, odnosno zbrinjavanje svih onkoloških pacijenata, poštujući pritom sve mjere i protokole vezane uz sprječavanje zaraze COVID-19 virusom.  Dakle ta skupina bolesnika ima i nadalje sveobuhvatnu zdravstvenu skrb – istaknuo je ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić.

 Kako bi bolnica što bolje u ovim uvjetima funkcionirala, omogućili su rad od kuće pojedinim službama, prvenstveno službama iz područja administracije koje ne zahtijevaju direktni kontakt s pacijentima. Isto tako, omogućili su rad od kuće i ordinacijama za dermatovenerologiju, psiholozima, psihijatrima i logopedima. – Svjesni smo činjenice da rad na daljinu ne može u potpunosti zamijeniti i nije zamjena za direktan kontakt s pacijentom, ali konzultacije liječnika obiteljske medicine koje mi i inače provodimo putem A5 uputnica, gdje se radi o konzultaciji između liječnika obiteljske medicine i naših specijalista, sada se provode u većem obimu– objasnio je Kudelić. Isto tako, pojedine struke mogu pružati usluge na daljinu.

– Tu prvenstveno mislimo na logopede koji zbog korištenja specifične opreme koja se ne može osigurati kod kuće, taj dio posla odrađuju iz bolnice. Svaki pacijent koji ima važeću uputnicu za terapiju (D1) bit će kontaktiran telefonom za dogovor oko provedbe optimalnog oblika logopedske skrbi uz individualiziran pristup s obzirom na raspoloživost komunikacijskih i tehnoloških sredstava. Time će se održati kontinuitet logopedske skrbi za naše pacijente te osigurati kontinuitet praćenja, podrške i savjetovanja – rekao je Kudelić.Kako bi pacijentima barem djelomično omogućila dostupnost usluga Ordinacija za kožne i spolne bolesti, njihov rad također se odvija, ali na drugačiji način. 

– Liječnik obiteljske medicine, nakon zatražene usluge i upita pacijenta, može putem uputnice A5 uz upućeno pitanje zatražiti konzultaciju liječnika dermatovenerologije kojem je dostavio anamnestične podatke i eventualne fotografije – kazao je Kudelić. 

Također pruža se i psihološka te psihijatrijska pomoć putem telefona. Takva pomoć je organizirana svim pacijentima te tako i osobama koje su pod sumnjom na COVID-19 infekciju koji se nalaze u samoizolaciji, djelatnicima i svima ostalima koji osjete potrebe za takvom vrstom skrbi. 

– Mi smo na internetskim stranicama bolnice objavili raspored rada naših djelatnika, telefonske brojeve i e-mail adrese i pozivamo sve naše pacijente i ostale koji smatraju da im takva pomoć treba da nam se slobodno obrate kako bi im na pitanja koja su važna i neodgodiva, koja ih muče i tište što prije dali odgovor – zaključio je ravnatelj Kudelić.

 

Foto: Regionalni

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.