Konferencija "Health Spot Croatia": Zdravstveni turizam donosi 500 milijuna eura godišnje

Health Spot Croatia

Danas je u Zagrebu održana konferencija o zdravstvenom turizmu u Hrvatskoj Healt spot - Croatia/Hrvatska, mjesto za zdravlje".

Ta je konferencija u organizaciji Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ) i Hrvatske turističke zajednice (HTZ) te uz pokroviteljstvo ministarstava turizma te zdravstva i Hrvatske gospodarske komore (HGK) i podršku Hanza medije i Grada Zagreba, okupila više od 200 domaćih i stranih sudionika, među kojima brojne predstavnike privatnih poliklinika te turističkih tvrtki.

Istaknuto je da Hrvatska po kvaliteti ponude zdravstvenog turizma može postati puno više međunarodno prepoznatljiva pa i više uprihoditi, no za to je iznimno važna pomoć države i sinergija s privatnim zdravstvenim sektorom bez kojeg nema razvoja te ponude.

Ocjenjujući da je zdravstveni turizam zbog trenda rasta u cijelom svijetu te izvrsnosti u uslugama važna poluga razvoja ukupnog hrvatskog turizma, ministar turizma Gari Cappelli najavio je da će u budućoj turističkoj strategiji od 2020. na dalje upravo taj proizvod biti u "top tri", ako ne i "top jedan", za što će se on zalagati.

"Ta vrsta ponude snažno pridonosi razvoju cjelogodišnjeg turizma u Hrvatskoj, što nam je i cilj, a to pridonosi i povećanju investicija. Samo ove godine se u tu vrstu ponude ulaže, koliko za sada znamo, više od 7,5 milijuna eura, uz ostalo i u Specijalnoj bolnici Varaždinske toplice, Bizovačkim, Krapinskim i Daruvarskim toplicama. Sada prvi put imamo i uređen zakonski okvir za razvoj te ponude kroz izmjene turističkih i zdravstvenih zakona i vjerujemo da će svima biti lakše raditi, u čemu je važno zadržati kvalitetu i biti cjenovno konkurentni, što zapravo Hrvatska već i jest", naglasio je ministar.

Hrvatska ima prirodne i stručne prednosti

Iznio je i podatke o važnosti 'zdravstvenih' turista za prihode, jer, osim što su dosta educirani, visoke su platežne moći te za smještaj biraju najbolje objekte.

Ministar Cappelli kazao je da u svemu ne treba zanemariti ni wellness u kojemu dnevna potrošnja korisnika doseže gotovo 150 eura, dok je u lječilišnom turizmu 60 eura, a u medicinskom 240 eura.

"Procjene su i da zdravstveni turizam donosi godišnje oko 500 milijuna eura, kao i da bi to moglo biti puno više, pa i nekoliko milijardi, jer Hrvatska ima i prirodne i stručne prednosti pred mnogim zemljama. Turisti zbog te ponude dulje ostaju u Hrvatskoj, oko 13 dana. Najviše stranih turista dolazi s tradicionalnih tržišta Njemačke, Slovenije, Austrije, Italije, a stručnost liječnika i reputacija ustanove najvažniji su za odabir destinacije", rekao je.

Poručio je i da se radi na još nekim pravilnicima koji će pridonijeti boljim rezultatima i sinergiji, a smatra i da je bolje ići polako nego žuriti, jer se tako mogu izbjeći greške koje su neki konkurenti činili, ali i da treba privatizirati zdravstvo.

"Potpuno se s time slažem, jer će se privatiziranjem doći i do dodatnih investicija i bolje kvalitete i za domaće i strane pacijente, a ovom pristupom uvjeren sam da će i više liječnika ostajati u Hrvatskoj", dodao je ministar Cappelli.

Vlada će i dalje pratiti potrebe zdravstvenog turizma 

Ministar zdravstva Milan Kujundžić također je podsjetio na sada uređen zakonski okvir za razvoj te ponude, uvjeren da i konferencije pridonose tome.

"Ono što sigurno u Hrvatskoj imamo su stručni ljudi u medicini i zdravstvu koji su se već dokazali i to je najveći potencijal, koji je uz sigurnost, klimu i drugo temelj za gradnju kvalitetnog zdravstvenog turizma. Ministarstvo zdravstva i Vlada će i dalje pratiti potrebe te djelatnosti i činiti što mogu za taj razvoj, u pripremi su i prateći pravilnici zakona koji su stupili na snagu s 1. siječnjem ove godine, a na vama su financijski i promocijski projekti", poručio je.

Izvor: Hina/Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.