Predstavljeno prvih deset hrvatskih studenata koji odlaze na praksu u Huawei

Predstavljeno prvih deset hrvatskih studenata koji odlaze na praksu u Huawei

U Zagrebu je predstavljeno deset hrvatskih studenata koji u sklopu projekta„Seeds for the Future“ odlaze na praksu u Huaweijevu središnjicu u kineskom gradu Shenzhen. Odlaskom prve skupine studenata u Kinu započinje realizacija suradnje dogovorene potpisivanjem Memoranduma u sklopu Summita država Srednje i Istočne Europe i Kine koji se u travnju održao u Dubrovniku. Studenti hrvatskih sveučilišta sljedeća dva tjedna imat će priliku upoznati se s poslovanjem Huaweija i dobiti jedinstveni uvid u programe istraživanja i razvoja novih tehnologija, načina komercijalizacije te proizvodnje.

U provođenje inicijative „Seeds for the Future“ uključila su se  hrvatska sveučilišta koja su zadužena za administrativnu podršku, dok Huawei izabire najbolje kandidate i uz suradnju s Veleposlanstvom NR Kine osigurava svu logističku podršku.

„Memorandum o suradnji potpisali smo s ciljem pružanja prilike hrvatskim studentima da se upoznaju s najnovijim tehnologijama, steknu znanja i iskustvo i dožive Kinu.Ugodno nas je iznenadio njihov odaziv i sretni smo zbog toga. U sklopu ovog projekta imat će priliku raditi u interdisciplinarnim timovima sastavljenim od kolega sa različitih kineskih sveučilišta, kako bi na najbolji način dobili uvid u način razvoja tehnoloških projekata na najvišoj razini“, izjavio jeZhang Heng, direktor Huaweija u Hrvatskoj, dodavši kako će projekt trajati pet godina, a tijekom svake godine Kinu će posjetiti 10 studenata.

Svoje oduševljenje nisu krili ni studenti, koji motivirani i uzbuđeni iščekuju svoje putovanje na Daleki istok. Većina ih smatra kako će se vratiti u Hrvatsku s velikim znanjem i vrijednim iskustvom, koje će im uvelike koristiti u budućnosti.

„Veliko hvala tvrtki Huawei, Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva, NR Kini i svima koju su na bilo koji način uključeni u provedbu ovog projekta. Drago nam je što je naš trud prepoznat i što smo dobili ovakvu prekrasnu priliku za profesionalni, ali i osobni razvoj. Ovo je velika nagrada, ali predstavlja i veliku odgovornost da Hrvatsku predstavimo u što boljem svjetlu.", izjavio je Marko Njirjak, student Tehničkog fakulteta u Rijeci.

Inače, memorandum o suradnji Hrvatske i Huaweija potpisan je tijekom summita 16+1 Croatia Summita 2019. koji se održao u Dubrovniku. S hrvatske strane potpisao ga je Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, koji je danas također sudjelovao na predstavljanju hrvatskih studenata.

„Mladi su naša budućnost i moramo ulagati u njihovo znanje kako bi napredovali kao društvo i kao zemlja općenito. Ovim sporazumom stvorili smo jedinstvenu prigodu kojom će se 50 hrvatskih studenata tijekom pet godina upoznati s vrhunskom tehnologijom, rješenjima te načinom funkcioniranja tvrtke Huawei koja je poznata po inovacijama, naprednim rješenjima i tehnološkim postignućima. Našim studentima želimo uspjeh u sudjelovanju u ovoj globalnoj inicijativi i nadamo se da će im ovaj program omogućiti da unaprijede svoja znanja i iskustva, a kasnije da pridonesu razvoju inovativnih rješenja u brzorastućoj IT industriji.”, izjavio je Bernard Gršić, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva.

Cjelokupnu inicijativu Huaweija pozdravila je i XuErwen, kineska veleposlanica u Hrvatskoj koja je našim studentima zaželjela sreću i ugodno putovanje.

"Vjerujem kako će Huaweijev projekt "Seeds for the Future" stvoriti platformu mladim hrvatskim talentima za pristup vrhunskim tehnologijama ICT industrije, omogućiti da rade na korist digitalnog razvoja hrvatskoga društva i doprinesu suradnji Hrvatske i Kine u području digitalnog gospodarstva", kazala je veleposlanica NR Kine u Hrvatskoj Xu Erwen.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.