Bez tehnološkog razvoja nema gospodarskog rasta niti društvenog napretka

Bez tehnološkog razvoja nema gospodarskog rasta niti društvenog napretka

Tehnologija nam olakšava svakodnevni život, a građani se osjećaju sigurnijima kad su povezani komunikacijskom infrastrukturom. Našom edukativnom kampanjom Povezani smo sigurni želimo informirati o važnosti tehnologije i dobrobitima njezine primjene, poručuju iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) 

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) pokreće edukativnu kampanju pod nazivom Povezani smo sigurni s ciljem informiranja i educiranja javnosti o utjecaju razvoja digitalne infrastrukture na gospodarski razvoj i društveni napredak. Ovom kampanjom HUP želi potaknuti interdisciplinarnu javnu raspravu tehničke i zdravstvene struke, regulatora, privatnog sektora, zakonodavne i izvršne vlasti na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini, predstavnika civilnog društva te korisnika elektroničkih komunikacijskih usluga.

„Tehnološki napredak temelj je modernog društva i gospodarstva, a bez kvalitetne komunikacijske tehnologije nema niti proizvodnje, niti pametne industrije, niti bilo kakvog istraživanja i razvoja, a u perspektivi niti razvijenog sustava zdravstva, obrazovanja i prometa. Mi u Hrvatskoj možemo se pohvaliti ICT industrijom koja je propulzivna, brzorastuća i koja je čak i u vrijeme gospodarske krize bila pokretač ukupnog gospodarskog razvoja. Ako želimo da hrvatski ICT nastavi rasti i kao samostalna industrija i kao servisna industrija drugih gospodarskih grana, ne smijemo kasniti za drugim članicama Europske unije s razvojem komunikacijske tehnologije, a pritom prvenstveno mislim na mreže pete generacije. No, kao što nam je važan razvoj gospodarstva, nama u HUP-u važno je da i građani razumiju važnost ulaganja u novu tehnologiju, pa otud i želja da sustavno informiramo o utjecaju tehnologije na život ljudi.“, istaknuo je Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca.

Na razini Europske unije donesen je i  Akcijski plan „5G za Europu“ koji definira dinamiku ulaganja u razvoj infrastrukture za 5G. To je ključ za ostvarivanje europskih ciljeva komercijalnog pokretanja 5G tehnologije u svim državama članicama do kraja 2020. godine i opsežnog uvođenja u gradovima i na svim glavnim prometnim pravcima do 2025. godine.

Važnost ulaganja u infrastrukturu prepoznaje i Vlada Republike Hrvatske, koja kroz svoje aktivnosti daje podršku ulaganjima u mreže pete generacije. Na nacionalnoj razini predstoji donošenje provedbenih dokumenata o razvoju 5G infrastrukture te usklađivanje s europskim zakonodavstvom s ciljem stvaranja poticajnog investicijskog okruženja.

Tonko Obuljen, predsjednik Vijeća Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM), smatra kako je razvoj 5G infrastrukture jedna od najaktualnijih razvojnih tehnoloških tema u EU i cijelom svijetu. „Na HAKOM-ovom 5G danu koji svake godine organiziramo, već sam istaknuo da će u Hrvatskoj komercijalno uvođenje i primjena 5G ovisiti o nizu faktora, od tehničkih i financijskih, pa do suradnje svih dionika na nacionalnoj razini i lokalnoj razini. No ne smijemo propustiti tu priliku, niti zaostajati za ostatkom država članica. U tom smislu, pozdravljamo kampanju koju pokreće HUP i dat ćemo svoj doprinos u ostvarivanju njezinih ciljeva“, poručuje Obuljen.

U okviru ove kampanje Hrvatska udruga poslodavaca organizirat će radionice, okrugle stolove i konferencije na kojima će sudjelovati predstavnici tehničke i zdravstvene struke, tijela državne vlasti i jedinica lokalne samouprave te industrije o mogućnostima primjene 5G tehnologije. Suvremena komunikacijska infrastruktura temelj je razvoja pametnog prometa u gradovima, pametnih strojeva u tvornicama, pametne poljoprivrede, a u budućnosti i automatiziranih vozila i operacija na daljinu.

Već je pokrenuta internetska stranica kao jedinstveno mjesto informiranja o odnosu tehnologije i zdravlja, mogućnostima primjene tehnologije i najnovijim vijestima o razvoju 5G tehnologije u Europi i svijetu (www.povezanismosigurni.hr).

Uz to Hrvatska udruga poslodavaca, želi stvoriti široki javni konsenzus oko poticanja razvoja komunikacijske infrastrukture kao temelja gospodarskog rasta i društvenog napretka.

„Pozvat ćemo sve institucije na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini na suradnju u promociji ulaganja u razvoj komunikacijske infrastrukture, pogotovo mreža pete generacije, ali i na činjenično i sustavno informiranje građana o dobrobitima tehnologije i njezinom utjecaju na kvalitetu života i zdravlje ljudi. To vidimo kao jedini put da stanemo uz bok s razvijenim zemljama Europe i svijeta“, naglasio je Majetić.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.