Raspisan natječaj za Nacionalni program stipendiranja „Za žene u znanosti“ 2020.

Raspisan natječaj za Nacionalni program stipendiranja „Za žene u znanosti“ 2020.

L'Oreal Adria i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture, uz pokroviteljstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Rektorskog zbora Republike Hrvatske, četrnaestu godinu zaredom objavljuju natječaj za Nacionalni program stipendiranja „Za žene u znanosti“  kojim se nagrađuju mlade hrvatske znanstvenice četirima stipendijama u iznosu od 5.000 € (u kunskoj protuvrijednosti).

Natječaj je otvoren od 4. do 29. studenoga 2019. godine, a prijavu mogu podnijeti sve mlade znanstvenice u posljednjoj godini doktorskog studija, a koje su mlađe od 35 godina te čiji je istraživački rad prijavljen u znanstvenim institucijama Republike Hrvatske.

Na stipendiju programa „Za žene u znanosti“ 2020. mogu se prijaviti isključivo ženske osobe koje:

  • su polaznice doktorskog studija iz područja prirodnih znanosti, medicine i zdravstva, biotehničkih znanosti, uključujući i interdisciplinarna područja, 
  • su u posljednjoj godini izrade doktorske disertacije koju provode na znanstvenim institucijama u Republici Hrvatskoj, 
  • nisu starije od 35 godina na dan 29. studenoga 2019. godine, 
  • se do sada nisu prijavljivale za Nacionalni program stipendiranja „Za žene u znanosti“, 
  • imaju hrvatsko državljanstvo te prebivalište u Republici Hrvatskoj.

O dobitnicama stipendija među prijavljenim kandidatkinjama odlučuje Izborno povjerenstvo sastavljeno od renomiranih hrvatskih znanstvenika na čelu s akademikom Zvonkom Kusićem, posebnim savjetnikom predsjednika Vlade RH za društvena pitanja i predsjednikom Izbornog povjerenstva „Za žene u znanosti“. Cijenjeni članovi Izbornog povjerenstva su i akademici Vida Demarin, Krešimir Nemec i Vladimir Paar te prof. dr. sc. Ivan Vicković, dr. sc. Katica Biljaković, prof. dr. sc. Helena Jasna Mencer i prof. dr. sc. Đurđica Ugarković.

Sve prijave za Nacionalnu stipendiju „Za žene u znanosti“ moraju biti predane na službenom Obrascu za prijavu uz priloženu odgovarajuću dokumentaciju (preslike). Sve prijave trebaju biti naslovljene na predsjednika Izbornog povjerenstva Nacionalnog programa stipendiranja „Za žene u znanosti“. Prijave u dva primjerka (jedan tiskani i jedan elektronički) moraju biti zaprimljene u uredu Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture (Runjaninova 2, Zagreb), odnosno na e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., najkasnije do 29. studenoga 2019. godine u ponoć.

Izbor stipendistica bit će dovršen tijekom ožujka 2020. godine.

Temeljem prijedloga Izbornog povjerenstva Nacionalnog programa stipendiranja „Za žene u znanosti“ jednoj dobitnici nacionalne stipendije za 2020. godinu bit će omogućena prijava za L'Oreal UNESCO međunarodnu stipendiju, naziva „International Rising Talents“, u skladu s propozicijama navedenog programa, a koju dodjeljuje međunarodna L'Orealova fondacija u suradnji s organizacijom UNESCO. Međunarodno izborno povjerenstvo među pristiglim prijavama izabrat će 15 stipendistica iz cijelog svijeta te ih još jednom nagraditi za njihove izuzetne doprinose znanosti.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.