Sve što trebate znati o FinTech tehnologiji

Sve što trebate znati o FinTech tehnologiji

Nove financijske tehnologije (FinTech) mogu olakšati pristup financijskim uslugama i poboljšati učinkovitost financijskog sustava. Komisija istražuje kako financijski sektor može imati koristi od tih kretanja, a istovremeno ostaje siguran za potrošače i ulagače.

Što je FinTech

FinTech (engl. financial technology) je izraz koji se koristi za opisivanje utjecaja novih tehnologija na industriju financijskih usluga. Sadrži različite proizvode, aplikacije, procese i poslovne modele koji su transformirali tradicionalni način pružanja bankarskih i financijskih usluga. Iako tehnološka inovacija u financijama nije nova, ulaganje u nove tehnologije znatno se povećalo posljednjih godina i tempo inovacija je eksponencionalan.

Svaki put kada plaćate račune preko mobilne aplikacije vaše banke, provjeravate stanje računa, podižete novac na bankomatu, koristite neku od online platformi za transakciju novca – koristite FinTech tehnologiju.

Vaša banka vam omogućuje da koristite mobilnu aplikaciju pa plaćate, prenosite novac i ulažete koristeći razne nove alate kojih prije nekoliko godina nije bilo. Umjetna inteligencija (artificial inteligence)društvene mrežestrojno učenje (machine learning), mobilne aplikacije, tehnologija distribuirane knjige (blockchain), računalstvo u oblaku (cloud computing) i analiza velikih podataka (Big Data) stvorili su nove usluge i poslovne modele etabliranih financijskih institucija i novih sudionika na tržištu.

Sve ove tehnologije itekako koriste potrošačima i kompanijama tako da im omogućuju veći pristup financijskim uslugama, nudi širi izbor i povećava učinkovitost poslovanja. Ove tehnologije također mogu pridonijeti smanjenju nacionalnih prepreka i potaknuti konkurenciju u područjima kao što su internetsko bankarstvo, internetske usluge plaćanja i prijenosa, pozajmljivanje, osobni investicijski savjeti i usluge i slično.

Kad su u pitanju kompanije, prije pojave i uvođenja FinTech-a, vlasnik ili pokretač kompanije morao je otići u banku kako bi osigurao financiranje ili pokretanje kapitala. Ako je htio prihvatiti plaćanje kreditnom karticom, morao bi uspostaviti odnos s davateljem kredita i čak instalirati određenu infrastrukturu, kao što je čitač kartica. S mobilnom tehnologijom ove su prepreke stvar prošlosti.

 Akcijski plan Europske komisije za FinTech

Još u ožujku 2018. Europska komisija usvojila je akcijski planpretraživanje dostupnih prijevoda na prethodnoj povezniciEN••• za poticanje konkurentnijeg i inovativnijeg europskog financijskog sektora. Akcijski plan sadržavao je korake koje je Komisija namjeravala poduzeti, poput: omogućiti inovativne poslovne modele da se povećaju na razini EU, podržati uvođenje novih tehnologija poput blockchaina, umjetne inteligencije i usluga u oblaku u financijskom sektoru te povećati internetsku sigurnost i integritet financijskog sustava.

Te inicijativepretraživanje dostupnih prijevoda na prethodnoj povezniciEN••• imaju za cilj povećati nadzornu konvergenciju prema tehnološkim inovacijama i pripremiti financijski sektor EU-a za bolje prihvaćanje mogućnosti koje pružaju nove tehnologije. Takvi bi koraci omogućili inovativna rješenja FinTech-a te uopće mogućnost da se brzo implementiraju u cijeloj EU i iskoriste prednosti gospodarstava na jedinstvenom tržištu uz očuvanje financijske stabilnosti i osiguravanje zaštite potrošača.

 Stanje FinTech-a u EU

 U prosincu 2019. stručna skupina za regulatorne prepreke financijskoj inovaciji (ROFIEG), koju je u lipnju 2018. osnovala Europska komisija, objavila je svoje preporuke o stvaranju prilagodljivog okvira za tehnološko pružanje financijskih usluga (FinTech).

 Trideset preporuka ROFIEG skupinepretraživanje dostupnih prijevoda na prethodnoj povezniciEN••• odnosi se na inovativnu uporabu tehnologije u financijama, održavanje jednakih uvjeta, pristupa podacima i financijsku uključenost i etičku upotrebu podataka.

 U FinTech reportu za 2019. godinu(link is external), koji su u partnerstvu kreirale dvije tvrtke koje se bave analizom velikih podataka, navodi se kako je FinTech najveća europska investicijska kategorija (koja predstavlja 20% svih globalnih ulaganja), a sektor je aktivniji u Europi nego u Aziji i SAD-u. Report također navodi kako FinTech stvara 150 milijardi eura vrijednosti, mnogo radnih mjesta, bolja iskustva i proizvode za europske potrošače.

 Europske FinTech kompanije stvorile su više od duplo veće vrijednosti od bilo kojeg tehnološkog sektora u Europi.

Sve što trebate znati o FinTech tehnologiji

Izvor: Dealroom(link is external)

 Sljedeći val omogućavanja FinTech-a bit će manje vidljiv jer će se raditi na infrastukturi i razvoju, ali se očekuje još veći porast jer će se boriti protiv neučinkovitosti Financijske industrije i vrlo lako može dodati dodatnih 150 milijardi eura vrijednosti.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.