Održan Peti otvoreni dijalog partnera o suradnji u cilju dekarbonizacije zgrada do 2050. godine

Održan Peti otvoreni dijalog partnera o suradnji u cilju dekarbonizacije zgrada do 2050. godine

Državni tajnik Mario Antonić danas je u Ilirskoj dvorani Narodnog doma u Zagrebu sudjelovao na Petom otvorenom dijalogu partnera na temu nove Dugoročne strategije za poticanje ulaganja u obnovu nacionalnog fonda zgrada Republike Hrvatske.  Cilj predmetne Strategije je postizanje visokoučinkovitog i dekarboniziranog nacionalnog fonda zgrada do 2050. godine te ostvarenje potrebnog napretka prema pretvorbi postojećih zgrada u zgrade nulte energije.

Kratkim pozdravnim govorom državni tajnik Mario Antonić pohvalio je inicijativu te izrazio zadovoljstvo činjenicom kako je i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta dio ovog  vrijednog projekta.

U fokusu današnjeg događanja bilo je pridruživanje novih partnera svečanim potpisivanjem Povelje o suradnji u cilju dekarbonizacije zgrada do 2050. godine. Potpisivanje predmetne Povelje, uz organizaciju samog otvorenog dijalog partnera, pokrenulo je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja. U ime Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Povelju je potpisao državni tajnik Mario Antonić.

Sadržaj povelje odnosi se na postizanje energetskih i klimatskih ciljeva na nacionalnoj i EU razini kroz dekarbonizaciju fonda zgrada, obnovom zgrada i građenjem zgrada gotovo nulte energije s ciljem dodatnog smanjenja emisija stakleničkih plinova, povećanjem udjela obnovljivih izvora energije, poboljšanjem energetske sigurnosti te uvođenjem inovacija i pametnih tehnologija koje omogućuju zgradama da potpomognu sveukupnu dekarbonizaciju gospodarstva. Potpisivanjem Povelje potiče se suradnja na izradi Dugoročne srategije za poticanje ulaganja u obnovu nacionalnog fonda zgrada i prelazak na standard gradnje gotovo nulte energije (nZEB).

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.