U prvom hrvatskom 5G gradu održan sastanak s kineskom delegacijom

U prvom hrvatskom 5G gradu održan sastanak s kineskom delegacijom

Kako bi se stvorili novi prostori suradnje na području mobilne tehnologije 5G, u Osijeku je održan sastanak kineske delegacije i hrvatskih gospodarstvenika i gradskih čelnika.

Nakon što je odlukom Vlade Osijek odabran za prvi 5G grad u Hrvatskoj, ovlašteni distributeri već najavljuju nove modele pametnih telefona. Veće brzine preuzimanja podataka, ali i kvalitetnije mogućnosti za zahtjevnije korisnike velika su vijest za Osječane, ali i sve buduće vlasnike 5G telefona.

- U skladu s razvojem 5G mreže na svjetskim tržištima ali, posebice na onome Europske unije, širit ćemo ponudu naših proizvoda, rekao je Tony Chen, generalni direktor XIAOMI CEE, Nordic & Baltic.

- Već su najavljeni mnogi uređaji, a osim toga 5G tehnologija će donijeti puno velikih benefita i u drugim sektorima, rekao je Viktor Bijelić, predsjednik uprave distributerske tvrtke.

Suradnja na uvođenju novih tehnologija nastavak je povezivanja dviju prijateljskih zemalja, zaključila je kineska veleposlanica Erwen Xu, koja je gradnju Pelješkog mosta te kineska ulaganja u vjetroelektrane navela kao uspješne primjere gospodarske prakse.


- To je ujedno i primjer trilateralne gospodarske suradnje Kine, Europske unije i Hrvatske, rekla je Erwen Xu.

Na koju znatnije ne bi trebala utjecati ni epidemija koronavirusa koja je, uz zdravstvenu, i globalna gospodarska prijetnja.

- Došlo je sada do jednog malog zastoja, ali ja mislim da je to više politički naglašeno, nego što je to stvarna opasnost, rekao je Stjepan Mesić, viši savjetnik Instituta za istraživanje suvremenog svijeta NR Kine.

Napredna generacija 5G telefona već se prodaje u Kini, a hrvatski će građani svoje primjerke moći kupiti od travnja.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/583918/u-prvom-hrvatskom-5g-gradu-odrzan-sastanak-s-kineskom-delegacijom

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.