OIE: Budućnost je zelena ili je neće biti

OIE: Budućnost je zelena ili je neće biti

„Biti zelen više nije izbor nego imperativ. Danas je više nego ikad jasno da je budućnost zelena ili je neće biti. Zato je dobro da danas razgovaramo o biomasi kao zelenom izvoru energije. Biomasa ima veliki potencijal pa je bitno da o njoj razgovaramo, ali i radimo konkretne stvari, naši poduzetnici imaju rezultate koje moramo više promovirati. Svi zajedno moramo raditi za više energije iz biomase“, istaknula je Marija Šćulac Domac, direktorica Sektora za energetiku i zaštitu okoliša Hrvatske gospodarske komore na 10. konferenciji o biomasi i OIE.

Drvoprerađivački sektor trenutno muči situacija s koronavirusom zbog koje su usporene aktivnosti na europskim i globalnim tržištima, a industriji na ruku ne ide ni neobično topla zima koja je djelomično zaustavila proizvodnju i prodaju peleta. Inače, u Hrvatskoj se proizvede preko 340.000 tona peleta (1.25 posto svjetske proizvodnje), a gotovo 90 posto te proizvodnje ide u izvoz.

Predsjednik Hrvatske udruge biomase CrobiomDavor Zec je rekao da su nepovoljne klimatske promjene u kombinaciji s drugim tržišnim ograničenjima smanjile cijene za 20 i narudžbe za 25 posto. Poručio je da Hrvatska treba razvijati ruralna područja i zeleno poduzetništvo te da treba proizvoditi tamo gdje je sirovina. „EU promovira upravo takvu kružnu ekonomiju i to nam je prilika da s riječi prijeđemo na djela. Nažalost, i dalje se oslanjamo na fosilna goriva, stoga mi tražimo novi pristup energetici koji će stvoriti i preduvjete za demografsku obnovu Hrvatske. Država treba podržati proizvodnju energije iz biomase, za dobrobit svih naših građana“, naglasio je Zec.

Robert Blažinović iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta je izjavio da je drvna industrija jedan od bitnijih elemenata koji će zadržati stanovništvo u ruralnim područjima. „Zagreb je i dalje čini preko 70 posto ekonomske snage zemlje, a nama je u interesu ravnomjeran razvoj. Tu će ova industrija igrati bitnu ulogu, temeljenu na održivosti“, rekao je Blažinović.

Pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Domagoj Validžić je istaknuo da krećemo u novu dekadu energetske tranzicije gdje će se još više prepoznavati snaga domaćih obnovljivih resursa. „Europski zeleni plan jasno pokazuje da Europa kreće u smanjenje emisije CO2 kako bi se postigla ugljična neutralnost do 2050. S tim u skladu se usvajaju i nacionalni dokumenti. Naša Strategija je stavila veliki naglasak na OIE u proizvodnji i potrošnji jer se više ne može govoriti o energetskoj politici bez zaštite okoliša“, zaključio je Validžić.

Na konferenciji se, uz energetsku tranziciju, raspravljalo i o drugim aktualnim temama kao što su niskougljično gospodarstvo, EU projekti, inovacije, ulaganja i financiranje, a govora je bilo i o najsuvremenijim tehnologijama u sektoru.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.