Istraživački tim Fakulteta političkih znanosti pokrenuo projekt JOUROLAB

jourolab

Istraživački tim Fakulteta političkih znanosti pokrenuo je projekt JOUROLAB, koji će javnosti predstaviti u četvrtak, 5. ožujka s početkom u 10 sati. Uvodne govore održat će dekan Fakulteta političkih znanosti prof. dr. sc. Zoran Kurelić i voditeljica projekta prof. dr. sc. Tena Perišin, a nakon toga počinje prezentacija projekta po fazama:

Analiza sadržaja hrvatskih medija - mag. nov. Stela Lechpammer; Istraživanje percepcija medijskih publika i novinarskih praksi u hrvatskim redakcijama - izv. prof. dr. sc. Igor Kanižaj; Istraživanje novih novinarskih praksi: Solutions novinarstvo i konstruktivno novinarstvo - mag. nov. Petra Kovačević; Nove novinarske forme i informativni oblici - prof. dr. sc. Tena Perišin; Realizaciju projekta skraćenog naziva “JOUROLAB” financira Hrvatska zaklada za znanost (HRZZ) u iznosu od 525.070,50 kuna, a riječ je o projektu kojemu je cilj tijekom naredne četiri godine uspostaviti novinarski laboratorij na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Bit će to prvi laboratorij te vrste u Hrvatskoj u kojem će se proizvoditi i testirati nove novinarske forme i informativni oblici po uzoru na primjere dobre prakse na vrhunskim sveučilištima u SAD-u i Europi. U sklopu projekta provest će se i sveobuhvatno istraživanje medijskih sadržaja u Hrvatskoj, kao i istraživanje percepcije medijskih publika te istraživanje na praktičarima unutar hrvatskih medijskih redakcija. Također, provest će se i mapiranje inovativnih novinarskih praksi u međunarodnom kontekstu, a članovi istraživačkog tima sve će navedene faze projekta prezentirati na njegovom javnom predstavljanju.

Opširnije o projektu

U prosincu 2019. ugovoren je prvi znanstveno-istraživački projekt FPZG-a financiran od strane Hrvatske zaklade za znanost: IP_2019: JOURLAB. Projekt nosi naziv istraživački novinarski laboratorij.Vjerodostojnost medija kroz kulturu eksperimenta i inovacije u redakcijama. Istraživački tim čine izv. prof. dr. sc. Igor Kanižaj, izv. prof. dr. sc. Andrija Henjak, Stela Lechpammer, Petra Kovačević, a omogućit će i zapošljavanje dodatnog doktoranda na četiri godine za što je u siječnju predana prijava na otvoreni natječaj, a zapošljavanje se očekuje do lipnja ove godine.Projekt JOURLAB bavi se eksperimentalnim istraživanjem inovativnih novinskih formata i novinarskih praksi u redakcijama. Glavni cilj projekta je identifikacija i razumijevanje novih novinarskih praksi te razvoj inovativnih medijskih sadržaja i njihovo testiranje na medijskim publikama.

Cilj projekta je prikupljanje podataka o medijskom sadržaju novina, televizije i online medija u Hrvatskoj kako bi se utvrdile karakteristike sadržaja poput pokrivenih tema, načina njihove obrade i pristranosti medija. Očekivani rezultati prve faze projekta su baza podataka kvantitativne analize sadržaja o oblicima medijskih sadržaja i njihovim karakteristikama, te znanstveni rad. 
U drugom elementu istraživanja cilj je prikupljanje podataka o percepciji medija u Hrvatskoj te činiteljima koji oblikuju percepciju medija kod medijskih publika i novinara. Očekivani rezultati drugog elementa su baza podataka proizašla iz ankete, izvještaj o stanju medija proizašao iz intervjua te znanstveni radovi.
Dodatni cilj projekta je identifikacija i razumijevanje novih novinarskih praksi u inozemstvu, konkretno u redakcijama europskih javnih servisa, koje su razvijene kao dio strategije vraćanje vjerodostojnosti medija, kao i približavanja mladoj publici. U sklopu treće faze aktivnosti izradit će se izvještaj najboljih praksi inovativnog novinarstva iz ovih triju redakcija, kao i medijskih laboratorija koji će identificirati najbolje prakse koje će se potom koristiti u sljedećoj fazi istraživanja, odnosno, u razvoju inovativnih sadržaja za testiranje na fokus skupinama.
Četvrti cilj projekta je razvoj inovativnih medijskih sadržaja i njihovo testiranje na medijskim publikama, kroz fokus skupine u cilju identifikacije praksi i oblika koji imaju utjecaj na pozitivnu percepciju informativne kvalitete, vjerodostojnosti i zanimljivosti sadržaja. Očekivani rezultati zadnje faze istraživanja su eksperimentalni medijski materijali koji se mogu koristiti u drugim studijama, izvještaji s rezultatima fokus skupina, transkripti i izvještaji intervjua, dokument koji navodi i opisuje najbolje prakse te priručnik za primjenu najboljih praksi u hrvatskim redakcijama.
Krajnji cilj je uspostava istraživačkog novinarskog laboratorija na FPZG-u (u sklopu TVS-a) koji će raditi na istraživanjima inovativnih novinarskih i redakcijskih praksi.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.