HAZU: Paleopatološki kongres okupio 200 znanstvenika iz 29 zemalja

KUSIĆ HAZU

U atriju palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u utorak 28. kolovoza otvoren je 22. europski kongresa Paleopatološkog  društva (Paleopathology Association – PPA) koji se do 1. rujna održava u Zagrebu. Na kongresu sudjeluje 200 znanstvenika iz različitih  područja iz 29 zemalja. Kongres je otvorio ministar zdravstva Milan Kujundžić, izaslanik premijera Andreja Plenkovića koji je kazao da paleopatologija može pomoći u razotkrivanju i prevenciji bolesti u 21. stoljeću na temelju  iskustava iz davne prošlosti. Po njegovim riječima, paleopatologija je aktualna i zbog nedavne  izbjegličke  krize, kao i jačanja antivakcinalnog pokreta koje je rezultiralo ponovnom pojavom bolesti za koje se  donedavno smatralo da su iskorijenjene.

Na otvorenju kongresa govorio je i predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić koji je istaknuo zasluge glavnog tajnika Akademije i predsjednika Hrvatskog antropološkog društva akademika Pavla Rudana za razvoj hrvatske antropologije. Zaslugom akademika Rudana 1974. je u Hrvatskoj održan prvi znanstveno-radni skup pod naslovom „Škola biološke antropologije", a on je 1978. održao prvo predavanje iz antropologije. U Zagrebu je 1976. osnovano i Europsko antropološko društvo, a 1977. održan je i prvi kongres Europskog antropološkog društva.

Paleopatologija je znanstvena grana koja proučava ljudske biološke ostatke (kosti, zube, genetičke uzorke) arheoloških  populacija kako bi odgovorila na mnoga  pitanja o zdravlju,  nasilju  i  drugim  biološkim  i socijalnim  odlikama  i pojavama.  Iz  tog  razloga,  u  paleopatološkim  istraživanjima  naglašen  je  interdisciplinarn  i multidisciplinarni  pristup  koji  se  ponajviše  ogleda  u  kombinaciji  društveno-humanističkih  s  prirodno-medicinskim znanostima i metodama. Paleopathology Association osnovali su 1973. znanstvenici iz Kanade i SAD-a i ono danas predstavlja globalnu znanstvenu zajednicu koju čine brojni stručnjaci i znanstvenici iz različitih područja znanosti.  Budući da paleopatologija obuhvaća širok  raspon  znanstvenih  disciplina  (biološka  antropologija,  povijest  znanosti,  arheologija, medicina, molekularna biologija, genetika i sl.), sudionici skupa pokušat će rekonstruirati utjecaj bolesti ali i drugih patoloških stanja na opće zdravlje i način života drevnih ljudi u njihovom biološkom i kulturnom kontekstu.

Glavne  teme  kongresa  su uz ostalo  parazitske infekcije i zarazne bolesti u prošlosti, paleoradiologija i proučavanje mumija te upotreba biomolekularnih metoda (analiza drevne DNK) u otkrivanju bolesti u arheološkim populacijama. Znanstveni program kongresa organiziran je kroz 80 usmenih predavanja, 74  poster-prezentacije, jednu radionicu i tri  plenarna  predavanja.  Predavači  na  ovom znanstvenom  skupu  dolaze  iz  nekih od  najjačih  svjetskih  znanstvenih  centara kao što  su sveučilišta  u Oxfordu,  Cambridgeu, Tel  Avivu,  Zürichu i Padovi, sveučilišta Arizona State i  Notre  Dame,  sveučilište Sapienza u Rimu, institut Max Planck, i dr. Među sudionicima su  i prof. dr. sc. Frank Rühli s Instituta  za  evolucijsku  medicinu  Sveučilišta  u  Zürichu, vodeći  svjetski  autoritet  na  prodručju paleoradiologije i proučavanja  mumificiraniih  ostataka, dr. sc. Kirsten  Bos,voditeljica  grupe  za molekularnu paleopatologiju na Institutu za znanost ljudske povijesti Max Planck, prof. dr. sc. Fred Smith sa  Sveučilišta  Illionis State, jedan od vodećih  znanstvenika  na  području  proučavanja  neandertalaca i evolucije  anatomski  modernih  ljudi,  dr.  sc.  Piers  Mitchell  sa  Sveučilišta  u  Cambridgeu, stručnjak na području paleoparazitologije te prof. dr. sc. Jane Buikstra, jedna od vodećih paleopatolognja današnjice sa Sveučilišta Arizona State.

Glavni organizator skupa je Institut za antropologiju u suradnji s Paleopatološkim društvom, Znanstvenim vijećem za antropologijska istraživanja HAZU te udrugom Gea Croatica. Predsjednik kongresa je dr. sc. Mario Novak, znanstveni suradnik Instituta za antropologiju.Kongres će poslužiti i kao platforma za formiranje nekoliko novih međunarodnih projektnih konzorcija u kojima će Institut za antropologiju sudjelovati u bližoj  budućnosti  u  područjima  paleopatologije,  analize  drevne  DNK, paleoantropologije, arheologije, rekonstrukcije  prehrane  kroz  analizu  stabilnih  izotopa  što će rezultirati budućim projektnim prijavama radi povlačenja sredstava prvenstveno iz EU fondova. 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.