Ministrica Divjak na Danu FOI-a govorila o programskim ugovorima i projektnom financiranju

nagrađeni studenti foia

Prof. dr. sc. Blaženka Divjak ministrica znanosti i obrazovanja naglasila danas na svečanoj sjednici na FOI-u, svom matičnom fakultetu, u Varaždinu koliki je značaj odluke Vlada o programskom financiranju sveučilišta i koliko su visoko obrazovanje i znanost važni za gospodarski razvoj te najavila pokretanje informatičkog kampusa u Varaždinu što bi se uz pomoć europskih sredstava trebalo dogoditi za oko dvije godine. Istaknula je i da po prvi puta imamo integriranu znanost i obrazovanje u jednom programskom ugovoru, pa sredstva samo za jednu godinu iznose 430 milijuna kuna, a što je povećanje za 17 posto u odnosu na prethodno razdoblje s time da će, kako je rekla, biti još i više jer je iz Europskog socijalnog fonda osigurano oko 400 milijuna kuna projektnih sredstava, ali za one koji sklope programske ugovore. Već su četiri sveučilišta bila na razgovorima u Ministarstvu, a uskoro slijede još četiri. Programski ugovori su bitni zato da se mogu valorizirati rezultati, što je u skladu s nacionalnim ciljevima unapređenja obrazovanja i odlukom o programskim ugovorima. Također istaknula je granski kolektivni ugovor koji naglasak stavlja na mlade doktorande te nastavni i znanstveni rad, te važnost više od 10.000 državnih stipendija i još oko 3.400 u steam području.


Svečanom sjednicom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu 18. prosinca obilježena je 56. godišnjica postojanja i 45. godišnjica od osnivanja Fakulteta, odnosno prerastanja nekadašnje Više ekonomske škole u Varaždinu u Fakultet organizacije i informatike. Svečana sjednica Fakultetskog vijeća započela je pozdravnim govorom dekana Fakulteta, prof. dr. sc. Nevena Vrčeka, ministrice Blaženke Divjak, sveučilišta, županije i grada te drugih visokih uzvanika.
Dekan Fakulteta istaknuo je da je FOI sva postignuća i događaje koji su obilježili prethodnu godinu, a već po tradiciji nagrađeni su oni najbolji. Dodijeljene su Dekanove nagrade i priznanja studentima, priznanja nastavnom i nenastavnom osoblju, zahvale zaslužnim poduzećima i školama, te povelja Prijatelj FOI-ja koja se ove godine dodjeljuje Michaelu Aldarondu Jeffriesu temeljem dugogodišnje kontinuirane suradnje, potpore studentima FOI-ja u stjecanju iskustva međunarodne mobilnosti, akademskih vještina i interkulturalnog učenja.
Dodatno, radom na umrežavanju i promidžbi Fakulteta u međunarodnom okruženju SAD-a pridonio je povećanju vidljivosti Fakulteta u svijetu. Svečanom ugođaju pridonio je i Akademski pjevački zbor djelatnika i studenata Fakulteta organizacije i informatike pod ravnanjem dirigentice Janje Knapić, prof.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.