Hrvatske tvrtke na konferenciji o kibernetičkoj sigurnosti

Hrvatske tvrtke na konferenciji o kibernetičkoj sigurnosti

Digitalna ekonomija raste sedam puta brže od ostatka gospodarstva, a do 2020. otvorit će čak četiri milijuna radnih mjesta. Internet je iz korijena izmijenio poslovanje i danas je okosnica funkcioniranja banaka, škola i vlada diljem svijeta.

Istovremeno, procjenjuje se da su prijetnje kibernetičkoj sigurnosti prošle godine prouzročile više od 500 milijardi eura štete na svjetskoj razini, stoga je to tema koja redovito okuplja i stručnjake za kibernetičku sigurnost, vođe industrije, startupove, investitore, akademike te diplomate i vladine dužnosnike.

Jedno od najznačajnijih međunarodnih događanja u području kibernetičke sigurnosti, koje će od 23. do 27. lipnja na Sveučilištu u Tel Avivu u Izraelu okupiti više od 8 tisuća sudionika iz 80 zemlje, posjetile su i hrvatske tvrtke, članice Grupacije za informaciju sigurnost HGK.

„Informacijska sigurnost se u svijetu doživljava iznimno ozbiljno, budući da danas informacije predstavljaju ključni poslovni resurs, a svako narušavanje njihove sigurnosti može donijeti ogromnu poslovnu i reputacijsku štetu organizacijama. Nažalost, svjedoci smo svakodnevnih incidenata informacijske sigurnosti, gubitka osjetljivih informacija, narušavanja njihove povjerljivosti i dostupnosti, kao i brojnih povreda osobnih podataka.,“ rekla je predsjednica Grupacije za informacijsku sigurnost HGK i direktorica tvrtke Ostendo Consulting Biljana Cerin, koja u sklopu konferencije sudjeluje u okruglom stolu na temu identifikacije rizika u kritičnim nacionalnim infrastrukturama. Ističe da se još uvijek organizacijske i tehničke mjere zaštite informacija i informacijskih sustava ne primjenjuju primjereno razini izloženosti rizicima, a u svjetlu najnovijih izvora napada i prijetnji, možemo reći da smo još uvijek 'korak iza' zlonamjernih napadača.

Cerin je napomenula da je nužno odrediti ključnu osobu na razini države za upravljanje informacijskom sigurnošću na razini države. Bez toga ne možemo govoriti o sustavnom upravljanju informacijskom sigurnošću u zemlji. Upravo se u tom dijelu možemo ugledati na Izrael.

„U Hrvatskoj je stanje kibernetičke sigurnosti vrlo loše. Još uvijek nije razvijena svijest da je krađa podataka jednako vrijedna kao i primjerice krađa auta. Na stranu banke i ostale institucije koje su vrlo regulirane, no ostale tvrtke dosta kalkuliraju oko investicija u kibernetičku sigurnost, a bez nje ne mogu niti biti na tržištu,“ rekao je Goran Ježić, direktor tvrtke Business Computer Sytems, koja izvozi svoja rješenja u Švicarsku i SAD, prvenstveno u području programskih rješenja u oblaku (cloud computing). Već surađuju s desetak izraelskih tvrtki te planiraju jačanje suradnje s postojećim partnerima te pronalazak novih i kroz posjet konferenciji.

Tijekom proteklih osam godina Cyber Week postao je jedan od najznačajnijih međunarodnih događanja u području kibernetičke sigurnosti. U organizaciji Hrvatske gospodarske komore na konferenciji sudjeluju predstavnici šest hrvatskih IT tvrtki iz Grupacije za informacijsku sigurnost HGK: Business Computer Systems iz Bjelovara te Badurini, King ICT, Ostendo Consulting, Alfatec Group i Telecron iz Zagreba.
Konferencija uključuje više od 50 okruglih stolova, panela, radionica, foruma i natjecanja. Cyber Week organiziraju Interdisciplinarni centar za kibernetička istraživanja Blavatnik (ICRC), Radionica za znanost, tehnologiju i sigurnost Yuval Ne'eman, Sveučilište u Tel Avivu, Izraelska nacionalna kibernetička direkcija pod Uredom premijera i Ministarstvo vanjskih poslova Izraela.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.