Hrvatsko društvo Ljubljana svečano proslavilo 30 godina uspješnoga djelovanja u glavnom gradu susjedne i prijateljske Slovenije

Hrvatsko društvo Ljubljana svečano proslavilo 30 godina uspješnoga djelovanja u glavnom gradu susjedne i prijateljske Slovenije

Proteklog vikenda Hrvatsko društvo Ljubljana dobrano je ispunilo dvoranu „Smelta“ i svečano proslavilo 30 godina uspješnoga djelovanja u glavnom gradu susjedne i prijateljske Slovenije. Proslava je započeta državnim himnama Slovenije i Hrvatske, koje je impresivno otpjevala Mara, djevojčica hrvatskih roditelja. Bilo je to i ugodno prisjećanje na osnivačku skupštinu 11.prosinca 1993.godine. Dakako, odmah su još tada bili određeni zadaci, koji vode ka očuvanju hrvatskoga jezika i kulture, očuvanju hrvatskog identiteta kroz druženja svih članova, traženja i ostvarivanja puta za priznavanje Hrvata u Sloveniji kao nacionalne manjine. Ovom prigodom predsjednik Hrvatskog Društva Ljubljana FILIP BOŽIĆ je naglasio stalni glavni zadatak društva, još od samoga početka djelovanja da „glavna skrb bude usmjerena u kulturno udruživanje Hrvata, koji žive u glavnom gradu Slovenije“. Naravno, takvo djelovanje od početka je ostvarivalo i danas ostvaruje svestrane veze s matičnom državom Hrvatskom, što se potvrđivalo u stalnoj podrški veleposlanstva Republike Hrvatske u Sloveniji. I na ovoj proslavi obljetnice društva bio je nazočan izvanredni i opunomoćeni hrvatski veleposlanik mr.sc. Boris Grigić sa suprugom i opunomoćena ministrica u veleposlanstvu Vesna Odorčić.
Već na prvim koracima organiziranja društva i priprema kulturnog djelovanja ostvarivane su dobre prijateljske i radne veze s brojnim slovenskim prijateljima, što se odražavalo u zajedničkim nastupima kulture slovenskoga, hrvatskog, ali i drugih naroda, koji žive u Sloveniji. U tome je od prvoga dana s nama, osnivač i sada počasni predsjednik Društva slovensko-hrvatskog prijateljstva, politički lobist, humanist, počasni konzul Hrvatske u Sloveniji dr.medicine Božo Dimnik. Naš prijatelj dr. Božo je s nama zajedno izvršavao naše prve i najnužnije zadatke u pružanju pomoći Hrvatskoj u teškim godinama Domovinskog rata. Njegovo djelovanje je tada krenulo iz Švicarske gdje je radio i pripremao pomoć Sloveniji i Hrvatskoj, pa zatim i u velikim potezima lobiranja za Sloveniju i Hrvatsku u ostvarenju samostalnosti i posebno u međunarodnom priznanju. Članovi društva su nam rekli, da posebno cijene njegovu nazočnost na proslavi godišnjice društva, kojemu on pripada i kao član društva i kao veliki prijatelj Hrvatske.
Iz prigodnog nastupa predsjednika Društva Filipa Božića treba svakako izdvojiti lijepe rezultate učenja hrvatskog jezika, što je bilo očito i na nastupu s pjesmom igrom hrvatske dječje skupine. Odlična organizacija se pokazala i u akcijama izvan Hrvatske, posebno u izravnom pružanju i uručivanju humanitarne pomoći kod teških vremenskih nepogoda u Hrvatskoj i Bosni Hercegovini. Ali, kako je rekao Božić „naše posjete Hrvatima u drugim zemljama bogatile su i naše kulturne vrijednosti, a ručni radovi naših žena su učinile bogatijim hrvatski folklor bez granica“ . To je posebno bilo impresivno u tradicionalno živim vezama druženja s Hrvatima u Podravini, Međimurju i u prvoj posjeti moliškim Hrvatima u južnoj Italiji. Na ovoj proslavi u Ljubljani bio je i predstavnik grada Virovitice Alen Bjelica,pročelnik grada za društvene djelatnosti, koji je istakao nezaboravna druženja Hrvata iz Slovenije i Podravine.
Veliki događaji u novijoj povijesti Slovenije i Hrvatske bile su i lijepe prigode za zajednička kulturna slovensko-hrvatska druženja, primjerice ulazak u Europsku uniju i otvorenije granice dvije susjedne prijateljske države. Kao stalna i tradicionalna manifestacija, koja povezuje Hrvatsko društvo Ljubljana, Sloveniju i matičnu državu Hrvatsku dokazala se biciklistička Karavana: Put prijateljstva Ljubljana-Vukovar – Ljubljana, svake godine lipnju, na kojoj sudjeluju rekreativni biciklisti iz Slovenije i Hrvatske, a na cijelome putu karavanu pozdravljaju svi predsjednici općina-gradova ili župani.
U glazbenom dijelu proslave poznati slovenski violončelista profesor Bernardo Brizani izveo je nekoliko klasičnih skladbi, a završni dio ispunila je s dalmatinskim, hrvatskim i slovenskim pjesmama „dalmatinska klapa„ , naziva „Lumin“. To je u navodnicima „dalmatinska“ , jer svi članovi klape su iz Kamnika, ali na repertoaru imaju uglavnom dalmatinske klapske pjesme, s kojim su i ovog puta oduševile nazočne na proslavi Hrvatskog Društva Ljubljana. Ova klapa je i osnovana u vrijeme osnivanja Hrvatskog društva Ljubljana, u početku njihovog pokrovitelja, čak i u nabavi pojedinih glazbenih instrumenata. Na ovoj proslavi zamijetili smo i predstavnike nekih od susjednih hrvatskih društava iz Slovenije, koji inače zajednički nastupaju na javnim priredbama diljem Slovenije.
Jedna riječ predsjednika društva Filipa Božića ostavljamo za kraj: „Budućnost našeg društva zavisi od toga koliko budemo imali mladih članova, a treba ih biti više nego do sada“.
Ivan Botteri

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.