Biskup Bože Radoš - Proslavom Cvjetnice, Nedjelje Muke Gospodnje, 5. travnja započelo je slavlje Velikog tjedna

cvjetnica - biskupija varaždinska

Proslavom Cvjetnice, Nedjelje Muke Gospodnje, 5. travnja započelo je slavlje Velikog tjedna. Misno slavlje u katedrali Uznesenja BDM  u Varaždinu predvodio je mons. Bože Radoš, varaždinski biskup, u zajedništvu s biskupom u miru, mons. Josipom Mrzljakom, kanonicima Stolnog kaptola i najbližim suradnicima.
Sukladno poštivanju odredbi civilnih vlasti i odredbi Hrvatske biskupske konferencije od 20. ožujka, euharistija je slavljena bez prisustva naroda, ali uz izravan prijenos na VTV televiziji i Youtube kanalu Varaždinske biskupije koji su preuzimali i neki lokalni internetski portali.
U novonastalim uvjetima izostao je tradicionalni blagoslov maslinovih grančica i cvijeća u parku iza katedrale uz procesiju vjernika. Biskup je stoga, u spomen na Isusov ulazak u Jeruzalem, blagoslovio maslinove grančice u samoj katedrali prije početka misnog slavlja.
“Muku Gospodina našega Isusa Krista po Mateju” čitali su po ulogama preč. Josip Koprek (evanđelist), vlč. Marko Domiter (Isus Krist), te koralisti varaždinske katedrale.
U svojoj propovijedi vjernicima okupljenima u zajedništvu svojih obitelji ispred televizijskih ekrana biskup Radoš je kazao kako je Cvjetnica za mnoge i najljepša nedjelja u godini jer ulazimo u samo srce naše vjere. Govoreći o imenu današnje nedjelje, biskup je kazao kako ona podsjeća na rascvjetalu prirodu te na ono lijepo što nakon toga nastaje – život. Biskup Bože Radoš podsjetio je na riječi Ivana Pavla II., čiju smo 15. godišnjicu odlaska Gospodinu pred koji dan slavili, a koji je Cvjetnicu nazvao nedjeljom mladih i mladosti. Mladi su pokretači novoga jer su spremni istinski ljubiti i darovati se za život. Kao što cvijeće donosi plodove od kojih živimo tako i cilj ljudskog života nije ostati mlad već donijeti plod. Cvijeće kao simbol mladosti i ljubavi dala je ime i današnjoj svetkovini koja uz ime Cvjetnica nosi i naziv Nedjelja Muke Gospodnje. Kristovu muku može se razumjeti samo u kontekstu ljubavi koja na Križu Isusovom rađa plodom spasenja.

Kristova muka koju danas slavimo je najveći plod Božje ljubavi, nastavio je biskup u homiliji, te dodao kako nam Kristov križ jasno, očito i stvarno priča o Božjoj ljubavi prema nama. - Bog je tako ljubio svijet da je dao svoga Sina, da i mi počnemo pisati s njime svoju povijest. Bog je htio biti s nama u radosti, ali i u križevima. Znao je da će nas susresti kroz muku, jer kroz nju ćemo svi proći. Htio je biti s nama, s onima koji Ga ljube. Za razumjeti Boga dovoljno je spustiti se na koljena ispod križa, tu nam Bog priča priču o ljubavi za nas. Križ je najveća Božja priča, stoga molimo Gospodina, kada ulazimo u Veliki tjedan, da se spustimo pod njegov križ. Postavimo mu ovih dana sva ona neugodna pitanja koja nas muče. Iako je križ naše najveće pitanje, on je ujedno knjiga najvećih odgovora. Bog će nam s križa najbolje odgovoriti. Neka nam Gospodin polako po svome darivanju bez mjere utisne u dušu kako nas istinski ljubi te neka nam dadne milost da se spustimo do toga križa i uberemo s tog stabla života najzreliji plod ljubavi - rekao je biskup Bože Radoš.

Na kraju misnog slavlja biskup Radoš je zahvalio Varaždinskoj televiziji koja je izašla u susret i pomogla da Crkva dođe do obitelji i zajedno slavi Boga. Podsjetio je biskup na preporuke stožera civilne zaštite da ostanemo u svojim kućama i smanjimo socijalne kontakte na najmanju mjeru. Dodao je biskup da bi, s druge strane, pojačan kontakt s Bogom mogao biti dragocjeni lijek za ove dane koje proživljavamo.

- Vjerujem da u ovom ‘lošem vremenu’ Bog ima nešto dobro dati nama. Ne, on nije dao bolest, ali je ljubav maštovita i moćna. Ako nas Bog pohodi i približi sebi ispunit će nam dušu darovima od kojih možemo živjeti. Stoga toplo preporučujem dva lijeka koja Crkva kao suputnike stavlja pred nas kroz ove dane; Riječ Božju i Kristov Križ. Neka se Riječ Božja čuje u našim kućama. Jedan odlomak zajedno pročitan i pažljivo saslušan započet će dijalog i putovanje s Bogom, a lijep razgovor s Bogom doprinijet će lijepom komunikaciji unutar obitelji. U ove dane uzdiže se križ Kristov. Križ je ‘zarazan’, ne virusom koji donosi bolest i smrt, nego je zarazan dobrotom, ljubavlju koja jedina ozdravlja, čuva i daje ljepotu života. Stavite raspelo na vidno mjesto, pogled na Raspetoga i druženje s Njim pokreće nesebičnu ljubav. Potaknut će nas da njegov pogled prenesemo na pogled ljubavi prema našim ukućanima i da pronađe pravi put i pravu mjeru ljubavi. Ako se On širi na one koje volimo, Bog će nam otvoriti prostor da vidimo i one koje inače ne vidimo očima, ali do kojih treba doći Njegova ljubav po nama - poručio je na kraju euharistijskog slavlja varaždinski biskup.

Podsjećamo, prijenosi liturgijskih slavlja iz varaždinske katedrale na VTV televiziji biti će po sljedećem rasporedu:  MISA VEČERE GOSPODNJE Četvrtak, 9. travnja, u 19,00 sati

SLAVLJENJE MUKE GOSPODINOVE – VELIKI PETAK Petak, 10. travnja, u 15,00 sati

VAZMENO BDJENJE Subota, 11. travnja, u 22,00 sati



 IZVOR: Varaždinska biskupija

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.