Klanjanje Uršulinki uz 1. Adventsku nedjelju i 486. godišnjicu osnutka reda, 25. studenoga

Klanjanje Uršulinki uz 1. Adventsku nedjelju i 486. godišnjicu osnutka reda, 25. studenoga

 Uvod:  KRUŠE ŽIVOTA (1., 2. i ZADNJA kitica:  O DOĐI, DOĐI...)

Isuse, Gospodine i Kralju naš, Prijatelju i Bože naš! S posebnom radošću dolazimo večeras na susret s tobom u klanjanju. Pjevali smo: O DOĐI, DOĐI, ČEKAMO SVI. Da, dođi, čekamo te, jer ti si Bog koji nam otajstveno dolaziš u svakom času želeći da nam što više tih trenutaka budu svjesni - kao duhovna pričest. U svakom času odvija se sveto otajstvo Euharistije, kad se uprisutnjuješ na svim meridijanima i paralelama ove naše zemlje. Ovdje smo da uronimo u otajstvo tvoje prisutnosti među nama i da ti zahvalimo u ime svemira, ali još više, u ime svih razumnih stvorenja, tvojih svetih u nebu, tvojih svetih koji se još čiste, u ime Crkve hodočasnice, zajedno s Majkom Marijom i sa svim tvojim anđelima i arkanđelima za te tvoje milosne dolaske. Klanjamo ti se napose s onim Tajanstvenim bićima koja je gledao sv. Ivan i koja bez prestanka govore: Svet, svet, svet, Bog, Gospodar, svemogući, koji bijaše, koji jest i koji će doći (Otk 4,8). Spremamo se proslaviti spomen na tvoj pohod kada si nam došao kao nejako dijete prije dva tisućljeća. Taj prošli dolazak slavimo u sadašnjosti, zahvaljujući što si htio biti čedom ove zemlje.

No mi te čekamo kako nas potiče sveta liturgija: Tvoj slavni dolazak iščekujemo. Taj trostruki dolazak, povijesni, mistični i eshatološki, sabire se u misao Došašća u koje ulazimo u nedjelju. Na kraju vjekova, na svršetku ove naše zemaljske povijesti, podloživši sva stvorenja svojoj vlasti, predat ćeš neizmjernom Očevu veličanstvu vječno i sveopće kraljevstvo, kraljevstvo istine i života, kraljevstvo svetosti i milosti kraljevstvo pravde, ljubavi i mira  (predslovlje Krista Kralja). Tada ćemo i mi s onim Bićima i sa Starješinama pasti pred tobom i držati zlatne čaše pune kada, t. j. molitava svetih, i pjevati novu pjesmu otkupljenika (usp. Otk 5,8-9):

DOSTOJAN SI, DOSTOJAN SI ... (1 + 2).

Da bismo mogli s izabranicima što ljepše pjevati, ti nam po Evanđelistu Luki daješ savjete da bdijemo i budemo budni u molitvi, djelatni u ljubavi i kliktavi u hvalama (biskup Mario Olmi, Brescia) Počujmo sv. Luku: 21, 25-28. 34-36:

U sabranosti razmotrimo kako svjesnije i savjesnije živjeti...

KRUŠE ŽIVOTA  -  LIK KRUHA TIJELO SKRIVA TI TU....

U nastavku klanjanja dolazimo ti, Isuse, sa zahvalnim srcem, ujedinjene sa sv. Anđelom, sa svim sestrama Anđeline obitelji i s našim prijateljima, za 486 godina postojanja našeg Reda.

Hvala ti prvo za sv. Anđelu, našu divnu utemeljiteljicu i tvoga vjernog «apostola njezina pokvarena vremena», kako je zapisao njezin tajnik Gabriele Cozzano,. Hvala ti što je svima bila sestra i majka. Hvala ti što nas je naučila kako se klanjati, kako uvijek tražiti utočište do tvojih nogu, kako u tebi imati jedino blago i jedinu ljubav, kako tu ljubav, žarku i plemenitu, uvijek čuvati u svom srcu da se na njoj ugriju zaleđene duše koje nisu doživjele potrebnu toplinu za rast i napredak. Hvala ti što je u tvojoj školi naučila izvrsnu pedagogiju poniznosti, strpljivosti, razumijevanja, ohrabrivanja drugih, što je bila odgojiteljica prvih svojih kćeri koje su nastavile njezino djelo sve do sada, a ona je obećala da će Družba ostati do kraja vjekova. Ona je zauvijek s nama s njezinim i našim Ljubljenim. Tako te je nazivala.

BOŽE, ZA SVE TEBI HVALA, ALELUJA, ALELUJA!

Hvala ti za sv. Uršulu, koju nam je stavila kao uzor i zaštitnicu, jer je bila djevica, mučenica, apostol. I Uršulina je škola odgajala Anđelu za ustrajnost u ljubavi da su za nju rekli da je bila željom mučenica, riječju učiteljica i životom djevica.

BOŽE, ZA SVE TEBI HVALA, ALELUJA, ALELUJA!

Hvala ti za današnju svečaricu, svetu Katarinu Aleksandrijsku. I ona je djevica, mučenica, filozof koja je u znanju nadvladala 50 filozofa u pokazivanju tko je Bog i što je vjera u tebe. Za to je posvjedočila i išla radosno u smrt. Anđelina majka zvala se Katarina, rođ. Biancosi. Na dan sv. Katarine, 1524. godine, Anđela se vratila s mukotrpnog ali obogaćujućeg hodočašća u Svetu Zemlju, nakon šest mjeseci. Na Kalvariji je u srcu definitivno začela Družbu sv. Uršule, Slijedila je neustrašivost i jedne i druge svetice, Uršule i Katarine. To joj je bila tako draga uspomena da je upravo na 25. studenoga 1535. godine sa svojih 28 djevica i utemeljila svoju Družbu. Je li mogla sanjati da će se ista raširiti na sve kontinente? Štoviše, da će dati Crkvi oko 45 ogranaka koji su nastali kao odgovor na potrebe Crkve u raznim biskupijama diljem svijeta?

BOŽE, ZA SVE TEBI HVALA, ALELUJA, ALELUJA!

Hvala ti i za izvornu granu posvećenih djevica u svijetu, koje mi nazivamo anđelinkama, koje apostolski djeluju i na mjestima gdje redovnicama nije baš lako omogućen pristup. One su zadržale izvorni oblik posvećenog života, a mi, ostale uršulinke, slijedile smo zov Crkve i ušle u redovnički oblik života, jer je Anđela ostavila nevjerojatnu preporuku trajnog prilagođivanja prema mjestu djelovanja i potrebama Crkve. ‘Aggiornamento’ ante literram! Hvala ti što je bila tako proročki nadahnuta da se nije bojala rizika, a nam je ostavila sidrište u tvome Srcu koje je ljubav i plamen koji si došao zapaliti . I sada još dovikuje: Ne klonite duhom ako ne budete znale ili mogle dostojno izvršiti ono što se traži od vas. Imajte pouzdanja i čvrstu vjeru u Boga da će vam u svemu pomoći. Molite ga, ponizite se pred velikom moći njegovom, jer bez sumnje, kako vam je dao taj zadatak, tako će vam također dati i snage da ga možete izvršiti, samo ako s vaše strane ne bude propusta (Uvod u Spomene, 15-16).

BOŽE, ZA SVE TEBI HVALA, ALELUJA, ALELUJA!

Hvala ti što danas mnoge djevojke i žene, pa i muževi slijede u svijetu karizmu sv Anđele kao Anđeline prijateljice i prijatelji čineći dobro svake vrste, kako nas potiče sv. Anđela. Umnoži i njihov broj, ali nadasve te ponizno molimo umnoži broj onih koje će se posve tebi posvetiti i živjeti samo na tvoju slavu i na spas duša. Unaprijed ti  zahvaljujemo:

BOŽE, ZA SVE TEBI HVALA, ALELUJA, ALELUJA!

Hvala ti za svetost u našem redu. Cijelo 17. stoljeće premreženo je mistikinjama, velikim imenima odgojiteljica, 18. stoljeće obilježeno je krvavim progonima u Francuskoj i dalo nam desetke mučenica, od kojih je 27 dobilo časni naslov blaženice. U 19. st. Red se širio svijetom, a i 20. stoljeće dalo je nekoliko mučenica, dvije svetice i blaženicu. Hvala ti što je među sestrama sveta života i naša Majka Klaudija Boellein, Službenica Božja, koja je umrla prije 70 godina i ostavila iza sebe miris svetosti.

BOŽE, ZA SVE TEBI HVALA, ALELUJA, ALELUJA!

Konačno od srca zahvaljujemo za ovih 486 godina tvoje prisutnosti u Anđelinu djelu. Hvala ti za tisuće škola i stotine tisuća mladeži, posebno djevojaka, koje su odgajane u Anđelinoj školi. Hvala ti za bezbrojne bivše učenice, majke, koje su davale Crkvi potomstvo, za one koje su kasnije predvodile vjerski, kulturni, umjetnički život, koje su bile ohrabrenje muževima, posebno na hrvatskim velikanima, dok su obnašali vrlo teške i odgovorne dužnosti.

BOŽE, ZA SVE .....   Divnoj dakle..., Blagoslovljen (recitiramo)   Kraj: Djevice nevina

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.