Predsjednica RH započela uzvratni posjet Državi Izraelu započela susretom s hrvatskim franjevcima

PREDSJEDNICA S FRANJEVCIMA U IZREALU

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović započela je 28. srpnja uzvratni državni posjet Državi Izraelu obilaskom Bazilike Svetog groba i Franjevačkog samostana u Jeruzalemu, gdje se susrela s hrvatskim franjevcima i uručila im Povelju Republike Hrvatske.Službeni dio državnog posjeta Predsjednice Republike Državi Izraelu započet će u ponedjeljak, 29. srpnja ceremonijom svečanog dočeka u Uredu predsjednika Rivlina, nakon kojeg je predviđeno obraćanje dvoje Predsjednika. Uslijedit će tête-à-tête susret dvoje Predsjednika te bilateralni sastanak službenih izaslanstava Republike Hrvatske i Države Izraela.Nakon sastanka s predsjednikom Rivlinom, Predsjednica Republike uputit će se prema brdu Herzl, gdje će položiti cvijeće na grob Nehame Rivlin, a potom i prema Yad Vashemu, gdje će obići izložbu „Flashes of memories“ te položiti cvijeće u Memorijalnoj dvorani.U drugom dijelu dana, Predsjednica Grabar-Kitarović sastat će se s predsjednikom Vlade Države Izrael Benjaminom Netanyahuom, predsjednikom Knesseta Yuli-Yoelom Edelsteinom, ministrom vanjskih poslova Israelom Katzom te položiti vijenac na Spomen obilježje vojnicima palim u Izraelskom ratu. U utorak, 30. srpnja Predsjednica će nazočiti potpisivanju Međunarodnog sporazuma sestrinskih luka između Luke Rijeka i Luke Haifa, nazočiti ceremoniji imenovanja katamarana proizvedenog u Hrvatskoj i posjetiti Nazaret. Sastankom s glavnim direktorom Izraelske nacionalne kibernetičke uprave Yigalom Unnom u srijedu, 31. srpnja, i predstavljanjem mogućnosti hrvatsko-izraelske suradnje u području kibernetičke sigurnosti, predsjednica Grabar-Kitarović završit će svoj državni posjet Državi Izraelu.

Predsjednica izrazila zahvalnost hrvatskim franjevcima

Obraćajući se kustosu fra Francescu, gvardijanu samostana fra Marcelu i definitoru Kustodije Svete zemlje fra Siniši, predsjednica Grabar-Kitarović izrazila je zadovoljstvo susretom, istaknuvši ponos na sve hrvatske franjevce koji su kroz sedam stoljeća zajedno sa svojom braćom iz cijele Europe čuvali Kristov grob i brinuli se o kršćanima u Svetoj zemlji. Dodala je kako je, uz svetog Tavelića i blaženog Stepinca, dugačak popis hrvatskih franjevaca koji su ostvarili svoju duhovnu i humanitarnu misiju u Svetoj zemlji. „Mnogi su se istaknuli svetačkim životom i mučeništvom, pomažući bolesne i potrebite. Mnogi su radili kao znanstvenici i spisatelji povijesnih i religijskih publikacija, a spomenuti Dubrovčanin Fra Drkolica obnovio je baziliku Kristova groba. Spomenut ću još i dva brata, hrvatska trgovca iz Bosne koji su otkupili Getsemanski vrt i dali ga na upravu Franjevcima“.

Predsjednica je kazala kako je Sveta zemlja u samom temelju franjevačkog poslanja te kako su upravo franjevci bili uvijek pri ruci desecima milijuna hodočasnika iz cijeloga svijeta koji su u nju dolazili pronaći snagu utjehe i duhovne obnove.„Franjevačka misija je evangelizacija, zajedništvo života u bratstvu, život malenosti, siromaštva i solidarnosti. To su vrijednosti koje kroz stoljeća pronose i hrvatski franjevci iz svih provincija Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Stoljećima skrbe za svoj narod, a posebno su se dokazali svojim domoljubljem i milosrđem u najtežim razdobljima povijesti našega naroda“, naglasila je Predsjednica Republike, dodavši kako su franjevci neizmjerno pridonijeli u očuvanju hrvatskog identiteta, jezika i kulture.

„Stoga s posebnom zahvalnošću u ime Republike Hrvatske dodjeljujem večeras Povelju hrvatskim franjevcima u Svetoj zemlji za izniman doprinos u stoljetnom očuvanju i njegovanju duhovne tradicije kršćanstva, te brige za hrvatske hodočasnike i promicanju hrvatskog identiteta, koju će u ime svojih stoljetnih prethodnika i svoje današnje braće, primiti Fra Siniša Srebrenović, definitor Kustodije Svete zemlje“, zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović.Službeni dio državnog posjeta Predsjednice Republike Državi Izraelu započet će u ponedjeljak, 29. srpnja ceremonijom svečanog dočeka u Uredu predsjednika Rivlina, tête-à-tête susretom dvoje Predsjednika te bilateralnim sastankom službenih izaslanstava Republike Hrvatske i Države Izraela, dok će se u drugom dijelu dana predsjednica Grabar-Kitarović sastati s predsjednikom Vlade Benjaminom Netanyahuom, predsjednikom Knesseta Yuli-Yoelom Edelsteinom, ministrom vanjskih poslova Israelom Katzom te položiti vijenac na Spomen obilježje vojnicima palim u Izraelskom ratu.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.