Svečano proslavljen Dan državnosti i 30. godišnjica međunarodnog priznanja Hrvatske u New Yorku

Dan državnosti i 30. godišnjica međunarodnog priznanja Hrvatske u New Yorku 2022.

Svečano obilježavanje Dana državnosti održano je prošli petak u vrhunskom njujorškom restoranu Dubrovnik u New Rochelle-u (https://www.dubrovnikny.com/). Svečanost je otvorila Lidija Babić, konzul I. razreda, a zatim je generalni konzul Republike Hrvatske u New Yorku Nikica Kopačević sve zajedno pozdravio u svoje i ime svih djelatnika Generalnog konzulata. Naglasio je da se ove godine obilježava i 30 godišnjica međunarodnog priznanja Hrvatske te zahvalio svim hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima, a posebice onima koji su položili svoje živote u Domovinskom ratu, koji je temelj stvaranja slobodne Hrvatske. Kopačević je također istaknuo važnosti zajedništva Hrvata u domovini i Hrvata u iseljeništvu te zahvalio iseljenim Hrvatima u cijelom svijetu te posebice Hrvatima u Americi i New Yorku za sve što su učinili za stvaranje slobodne i samostalne države Hrvatske. U svom govoru osvrnuo se i na riječi prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, koji je kazao kako je 30. svibnja bilo konstitutivno stvaranje novog i demokratskog Hrvatskog sabora, a što je bio i početak stvaranja suvremene Hrvatske i ostvarenje dugogodišnjeg sna mnogih Hrvata u domovini i iseljeništvu. Minutom šutnje odana je počast svim poginulim hrvatskim braniteljima koji su ugradili svoje živote u temelje Hrvatske.

Program proslave je započeo izvođenjem američke i hrvatske himne koje je veličanstveno otpjevala klapa Astoria iz New Yorka uz pratnju Viktora Šarića. Uz klapu Astoria svi su zapjevali Bože čuvaj Hrvatsku, a kasnije su im se tijekom zabave pridružili i Joško Grbac, član grupe Dalmati iz New Yorka te hrvatsko-američka glazbena umjetnica Tommi Mischell.

Proslavu Dana državnosti u New Yorku su uveličali i predstavnici Društva za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac (http://www.jurajdalmatinac.com/) na čelu s predsjednikom Nikolom Grubićem, koji su postavili izložbu Šibenik kroz stoljeća te predstavili rad društva na obnovi tvrđava i portala u gradskoj jezgri Šibenika, projekt Geonucleus i časopis Juraj te druge projekte.

Za očuvanje hrvatskog nacionalnog i kulturnog indentiteta u New Yorku posebice je zahvaljeno hrvatskim katoličkim svećenicima iz hrvatske crkve na Manhattanu i Hrvatske katoličke misije u Astoriji te Hrvatskom radio klubu NY – “Glas slobodne Hrvatske”, koji već više od 50 godina djeluje u New Yorku. Među predstavnicima Hrvatskog radija New York proslavi je nazočio i Zvonimir Crnogorac, najstariji član i jedan od voditelja tog radija iz davne 1972. godine.

Kredit za slike: Ane Mljećka 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.