Bill Belichick nosio hrvatsku zastavu na majici tijekom utakmice protiv Packersa

Bill Belichick wore a Croatian flag

U jučerašnjoj utakmici protiv Green Bay Packersa, glavni trener New England Patriotsa Bill Belichick nosio je istaknutu hrvatsku zastavu na prsima, kao i na rukavima. Belichick je među sudionicima nove NFL inicijative za raznolikost. U 4. i 5. tjednu liga dopušta igračima i drugom osoblju da nose zastavu države ili teritorija koja predstavlja njihovu nacionalnost ili kulturno nasljeđe. Preko 200 igrača, trenera i rukovoditelja iz cijele lige sudjeluje u toj inicijativii, uključujući Belichicka. Legendarni Bill Belichick (70) je najuspješniji trener u povijesti NFL-a sa šest osvojenih naslova u najjačoj ligi američkog nogometa

Dok je sam trener Patriotsa rođen u Nashvilleu i odrastao u Annapolisu, njegova je obitelj hrvatskog podrijetla. Njegovi djed i baka, Ivan i Marija, emigrirali su iz Draganića, sela u Karlovačkoj županiji. kasnih 1800-ih i nastanili se u Pennsylvaniji 1897. Kasnije će se vjenčati i promijeniti ime iz Biličić u Belichick. Par je imao petero djece, uključujući Belichickovog oca Stevea (1919.-2005.). Belichick često ističe svoje hrvatske korijene i ponosi se njima.

"U kući mojih bake i djeda, pa onda i u kući mojih roditelja, govorio se hrvatski. Bili smo u Zagrebu, posjetili smo i Draganić. Zajedno, cijela obitelj. Da vidimo i osjetimo od kuda potječemo, gdje su nam korijeni. Moj sin Stephen ima hrvatsku tetovažu na ruci, svima nam je to jako bitno", rekao je Belichick jednom u dokumentarnoj seriji HRT-a.

Belichick nije bio jedini Patriot koji je nosio zastavu tijekom utakmice svoje momčadi u Green Bayu u nedjelju. Nekoliko igrača je također nosilo naljepnice na svojim kacigama, a među njima i široki primač Nelson Agholor (Nigerija) i bek Brian Hoyer (Njemačka). I 22-godišnji Greg Dulcich, igrač Denver Broncosa, također je pokazao svoje hrvatsko podrijetlo.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.