Američko-hrvatski redatelj Nikola Knez predstavlja novi dokumentarni film “Izborni zakon Republike Hrvatske”

Američko-hrvatski redatelj Nikola Knez predstavlja novi dokumentarni film “Izborni zakon Republike Hrvatske”
Izborni zakon Republike Hrvatske Hrvatski filmski institut

Američko-hrvatski redatelj Nikola Knez predstavlja novi dokumentarni film “Izborni zakon Republike Hrvatske”  u proizvodnji Hrvatskog filmskog instituta sa sjedištem u Teksasu. Producenti su Damir Radoš i Nikola Knez, a scenarij su napisale Dr. Natalija Kanački i Dr. Dorothy McClellan. U dokumentarnom filmu “Izborni zakon Republike Hrvatske” analiziraju se problemi i manjkavosti izbornog zakona. Film dolazi upravo u predizbornoj godini i nekoliko mjeseci pred izmjenu Zakona o izbornim jedinicama.

Osvrćući se na trideset godina od osnutka suverene Republike Hrvatske, ovaj film postavlja pitanje u kojoj je mjeri hrvatski izborni proces uspio ili podbacio u jamčenju demokratskih prava državljana u slobodnom, zdravom, transparentnom i produktivnom društvu. Kroz iskrene i razotkrivajuće intervjue vođene s istaknutim hrvatskim političkim i humanitarnim vođama, pravnim stručnjacima I znanstvenicima, ovaj film se bavi s slijedećim važnim pitanjima: Služi li izborni proces odabiru vođa koji predstavljaju i djeluju u najboljem interesu naroda, a ne političkih elita? Rezultira li izborni proces politikama koje dobivaju potporu javnosti i stvaraju li mandat koji vlada provodi? Karakterizira li izborni proces široko sudjelovanje građana koji uživaju pune političke slobode? Odgovaraju li politički vođe i predstavnici političkih stranaka za svoje postupke?

Odgovori na ta pitanja pokazuju ključnu ulogu koju izborni zakon igra u težnji Hrvatske prema svojoj pravoj sudbini - demokratskoj i pravednoj budućnosti. Svoja zapažanja o izbornom zakonu u Hrvatskoj državi u ovom jedinstvenom filmu iznijeli su: Vice Vukojević, Vladimir Šeks, dr. Željka Markić, prof.dr.sc. Josip Jurčević, Dr. Natalija Kanački, dr.sc. Tomislav Jonjić, doc.dr.sc. Stjepan Šterc, dr.sc. Davorka Budimir, dr.sc. Andrej Grubišić, dr.sc. Hrvoje Pende, Karlo Novosel i Đuro Vidmarović.

“Imamo prekrasnu zemlju, krasne, marljive i pametne ljude koji uspijevaju svugdje u svijetu osim u vlastitoj domovini jer su sputani nepravednim, selektivnim i koruptivnim sustavom koji ne dozvoljava slobodan razvoj pojedinaca i društva u cjelini. Nakon 2000-te godine, uzastopne hrvatske vlade iznevjerile su svoje birače u cjelini golom snagom svog neznanja, ekonomskih propusta i nekažnjenom korupcijom u domaćoj sudskoj praksi. Ovo je trenutak kad se taj negativni koruptivni model treba razotkriti i jasno prikazati javnosti. Vjerujem da je hrvatski narod spreman za novi iskorak, kvalitetniju političku upravu koja će garantirati jednaka prava za sve, a ne samo za odabrane“, kazao je Knez.

Osim hrvatske verzije filma pripremaju se i verzije na engleskom, španjolskom i njemačkom jeziku. Film možete pogledati i na web stranici Hrvatskog Filmskog Instituta - HFI / Hrvatski Filmski Institut / Croatian Film Institute

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.