Predstavnici iseljene Hrvatske na skupu zajedništva s domovinskom Hrvatskom u Varaždinu

Savjet iseljenika

U hotelu Turist u Varaždinu od 8. do 10. studenoga održava se Treća sjednica drugog saziva Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH. U petak sudionike je nakratko pozdravila Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, a primio ih je gradonačelnik Varaždina dr. Ivan Čehok, dok je jutros otvorenju skupa nazočio i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Savjet čine najugledniji predstavnici hrvatskih zajednica iz svijeta i regije uključujući i Hrvate kao konstitutivni narod Bosne i Hercegovine, a sjednici Savjeta nazočili su i predstavnici najznačajnijih institucija vezanih uz iseljeništvo u Republici Hrvatskoj.
Prigodom otvorenja skupa nazočnima se obratio predsjednik Savjeta Vlade za Hrvate izvan RH Ivan Grbešić koji je slijedom niza još neriješenih pitanja vezanih uz dijasporu postavio pitanje "Srami li se Hrvatska svoje dijaspore?"

Smatra da se netko boji jer je ukinuto ministarstvo zaduženo za dijasporu, a poslije je bilo i promjena u načinu glasovanja te je smanjen broj zastupnika s 12 na 3.  Podsjetio je i na iznimne zasluge iseljenih Hrvata koji su osim u domovinskome ratu pridonijeli i izgradnji slobodne demokratske Hrvatske te nabrojio zaslužne i za njezin današnji rast i razvoj.
Također je dodao da velik broj Hrvata dolazi u domovinu na godišnji odmor, a iznio je i podatke prema kojima je od 1991. do 2011. iz dijaspore u Hrvatsku stiglo oko 100 milijardi dolara, te da po nekim pokazateljima svake godine u Hrvatsku stiže oko dvije milijarde eura.
Grbešić je zaključio "ako nije u interesu suradnja, onda se treba zapitati čiji se interesi služe". Da tijek sjednice ne bi otišao samo u smjeru kritiziranja pobrinuli su se državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas i Premijer Andrej Plenković koji su nazočnima dali realnu sliku današnjih nastojanja Hrvatske da se Hrvatima u domovini i iseljeništvu stvore pretpostavke za sadašnji i budući kvalitetan život rad.

- Na nama je da zajedno, strpljivo, uvažavajući okolnosti i mijenjajući ih, napravimo sve kako bi hrvatska zajednička priča bila što jača, što bolja, što svjetlija, na dobrobit svih onih koji dolaze iza nas. U Hrvatsku dolaze potomci naših iseljenika i druge i treće generacije, rekao je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas.

Premijer Andrej Plenković u svojem izlaganju iznio je među ostalim:

- Samo bih se kratko referirao na pitanje gospodina Grbešića srami li se Hrvatska svoje dijaspore. Mislim da je to krivo postavljeno pitanje. Hrvatska je ponosna na svoju dijasporu, ponosna na Hrvate u BiH i na Hrvate diljem svijeta. Ima nas u svim krajevima svijeta, a mnogi od vas daju veliki doprinos domovini. To predstavlja jedno veliko jedinstvo hrvatskog naroda te zajedništva domovinske i iseljene Hrvatske.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.