Predsjednik Milanović poručio Hrvatima u New Orleansu: Nastavite njegovati svoje porijeklo i ostanite to što jeste

Predsjednik Milanović poručio Hrvatima u New Orleansu: Nastavite njegovati svoje porijeklo i ostanite to što jeste

„Budite predani svojoj zajednici, koristite ovu zgradu koja je nastala kao plod odricanja mnogih i želim vam da ubuduće služi još mnogima. Nastavite njegovati svoju kulturu i svoje porijeklo, ostanite to što jeste”, poručio je predsjednik Republike Zoran Milanović hrvatskim iseljenicima koji su se u velikom broju okupili u subotu na svečanom otvaranju Hrvatskog kulturnog centra u Belle Chasse kod New Orleansa, u saveznoj američkoj državi Louisiana.

Domaćin Predsjedniku Republike i njegovoj supruzi Sanji Musić Milanović bilo je Hrvatsko-američko društvo koje i stoji iza gradnje novog Hrvatskog kulturnog centra, a čiju su gradnju financirali mnogi ugledni članovi hrvatske zajednice iz Louisiane. U ime društva predsjednika Milanovića pozdravio je njegov predsjednik Anthony Cibilich. Nakon druženja i razgovora s njima, predsjednik  Milanović je kazao kako će vrijeme provedeno s Hrvatima u Belle Chasseu „pamtiti do kraja života”.

„Kao političar bio sam praktično u svim mjestima gdje su se Hrvati nastanili diljem svijeta – Novi Zeland, Australija, Čile, Pacifik – ali ovo je čudesno za mene. Svugdje su dobri i posebni ljudi, vrijedni, sličnog porijekla. Razlog zašto su vaši preci došli ovdje je potraga za srećom, napraviti život boljim, zaraditi novac. Biti bolji, raditi, penjati se na socijalnoj ljestvici je legitimno i trebalo bi biti više usađeno među našim ljudima i u našoj kulturi. Manje gledati jedan drugom u prošlost, više raditi, biti odgovorni i posvećeni obitelji i zajednici”, rekao je predsjednik Milanović.

Na svečanosti je Predsjednik Republike uručio i tri potvrde o hrvatskom državljanstvu i to počasnom konzulu Republike Hrvatske u New Orleansu Jamesu Owenu Colemanu i njegovoj supruzi Leah Monique Coleman, te uglednoj članici Hrvatsko-američkog društva Aniti Farac Cognevic. Svečanom otvaranju Hrvatskog kulturnog centra prisustvovao je i zamjenik guvernera Louisiane Billy Nungesser. 

New Orleans je bio središte prvih migracija Hrvata početkom 20. stoljeća s juga Dalmacije i s poluotoka Pelješca, osobito iz mjesta Duba. U tom američkom gradu i okolnim mjestima danas živi velika hrvatska zajednica koja je svoju povezanost s Domovinom iskazala i gradnjom spomenutog Hrvatskog kulturnog doma. Izgradnja objekta vrijednog 5,2 milijuna dolara započela je u prosincu 2021. godine, a dovršena je u kolovozu ove godine.

Hrvatsko-američko društvo osnovano je 1991. godine kako bi pružilo pomoć Hrvatskoj nakon što je proglasila svoju neovisnost. Nakon što je Hrvatska postala samostalnaa država, društvo se više fokusiralo na očuvanje hrvatske kulture i tradicije. Hrvatsko-američko društvo nije samo centar okupljanja Hrvata u New Orleansu, već je kroz svoje svakodnevne aktivnosti jedan od najvažnijih nositelja hrvatskog nacionalnog identiteta u Louisiani. Društvo broji oko petstotinjak članova. - Navodi se u priopćenju Ureda Predsjednika.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Ana Marija Katić
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.