U Sjevernoj Kaliforniji svečano je obilježen 101. rođendan nedavno preminulog Miljenka ‘’Mikea’’ Grgicha

U Sjevernoj Kaliforniji svečano je obilježen 101. rođendan nedavno preminulog Miljenka ‘’Mikea’’ Grgicha

U Sjevernoj Kaliforniji svečano je obilježen 101. rođendan nedavno preminulog Miljenka ‘’Mikea’’ Grgicha. Svečanost obilježavanja njegovog izuzetnog života i ostavštine, njega i kao njegove supruge Tatjane Grgich, otvorila je u dolini Napa Valley njihova kćerka Violet Grgich, predsjednica Grgich Hills Estates, javlja nam Nada Pritisanac Matulich.

Svečanosti su uz obitelj i prijatelje prisustvovali i najugledniji stručnjaci vinske industrije iz Napa Valleya. Posebno treba istaknuti dr. Carole Meredith, koja je DNK analizom dokazala da Zinfandel, sorta vinove loze koja se uzgaja u Napa Valleyu, potječe iz Hrvatske i nosi isti DNK kao Kaštelanski crljenac.

Nazočna je bila i Joanne Depuy koja je sudjelovala na povijesnoj "Pariškoj presudi" i slijepom kušanju vina u Parizu 1976 godine, a koje je stavilo kalifornijska vina na svjetsku mapu najkvalitetnijih.  

Svojim dolaskom i obraćanjem obitelji, svečanost su uveličali senator Bill Dod, kao i kongresmen Mike Thompson.

Među brojnim govornicima, nazočnima se obratila i hrvatska civilna predstavnica pri UN NY i predsjednica globalne organizacije ‘’Američko hrvatskog kongresa’’ Nada Pritisanac Matulich prenijevši  podršku  i zahvalu Hrvata i hrvatskih organizacija s pet kontinenata, istaknuvši  koliko su Hrvati diljem svijeta ponosni na obitelj Grgich. Teško je naći prave riječi kojima bih se moglo dočarati široj javnosti koliko su poštovanja, zahvalnosti i ponosa govornici izrazili prema izuzetnom paru Miljenku i Tatjani Grgich.

Kao priznanje za Miljenkov doprinos američkoj vinskoj industriji, Miljenko ‘’Mike’’ Grgich je 7. ožujka 2008. godine uvršten u "Kuću slavnih američkih vinara" Kulinarskog instituta.  Nacionalni muzej američke povijesti Smithsonian u Washingtonu, DC predstavio je Miljenka ‘’Mikea’’ Grgicha na svojoj prvoj velikoj izložbi o povijesti hrane. Glavni dio izložbe bio je fokusiran na revoluciju u američkom vinarstvu u drugoj polovici 20. stoljeća. Na izložbi je bio prikazan Chardonnay iz 1973.godine koji je proizveo Miljenko Grgich i koji je pobijedio u Parizu 1976., kao i mali kartonski kofer kojim je Miljenko doputovao iz Hrvatske i u kojemu je donio knjige o vinarstvu i njegovu poznatu beretku.

 

Časopis ‘’Smithsonian’’ objavio je 2013. godine popis "Sto i jednog predmeta koji je stvorio Ameriku" i knjigu "Povijest Amerike u sto i jednom predmetu". Popisano je 137 miljuna prikupljenih artefakata koji se nalaze u 19 muzeja i istrazivačkih centara  Smithsonian Instituta. 

Među neprocjenjivim povijesnim predmetima kao što su šešir Abrahama Lincolna, telefon Alexandra Grahama Bella i svemirsko odijelo Neila Armstronga, nalaze se i dvije boce Chardonnaya koje je proizveo Mike Grgich u vinariji Chateau Montelena, a koje su trijumfirale na ‘’Pariškom sudu’’ 1976. godine. 

Povodom proslave 93. rodjendana Grgich je objavio svoje memoare pod naslovom "Čaša puna čuda". U knjizi je opisao put mladog hrvatskog čovjeka koji je u potrazi za slobodom i tražeći priliku da ispuni svoj američki san postao jedna od najcjenjenijih i najomiljenijih legendi vinarstva u povijesti, unatoč nebrojenim poteškoćama koje su ga pratile tijekom dugog života.

Na Miljenkov 101. rođendan u Yountvilleu, malenom gradiću nedaleko vinarije ‘’Grgich Hills Estates’’, u Parku prijateljstva Miljenku u čast upriličena je ceremonija sadnje drveta u organizaciji "Roots of Peace" udruge čiji je veliki donator upravo obitelj Grgich. Uz Violet Grgich svečanost su svojim prisustvom uveličale osnivačica organizacije Heidi Kuhn i Marjorie Mohler gradonačelnica Yountvillea.

Široj javnosti je manje poznata Mijljenkova sugruga Tatjana Grgich koja je 30 godina obnašala funkciju predsjednice "Zaklade Tatjana Grgich". Zaklada podržava brojne i različite lokalne i nacionalne dobrotvorne organizacije koje pomažu mladima u sukobima razorenim područjima svijeta. Od 1986. godine Tatjana je bila član Regentskog odbora Katoličkog sveučilista Amerike u Washingtonu, DC. Također je radila kao dobrotvor i član odbora ‘’Pacem in Terris’’ (‘’Institut za mir na zemlji’’) na koleđu ‘’LaRoche’’ u Pitttsburgu, PA. 

Osim po filantropiji bila je poznata po svojim hrvatskim specijalitetima i ljubavi prema fotografiji.

Takodjer je bila i jedna od osnivačica WIRED International, organizacije koja je započela s radom 1997. godine pružajući internetsku vezu u ratom razorenim gradovima. Sada su usredotočeni na medicinsku i zdravstvenu edukaciju u nedovoljno razvijenim regijama diljem svijeta pomoću računalne tehnologije.

 

Svečanost je svojim nastupom uveličala klapa ‘’Zora’’ iz San Josea u Kaliforniji izvodeći najomiljenije pjesme obitelji Miljenka i Tatjane Grgich. Bio je to dan za pamćenje kada smo s ponosom mogli reći da je naša Hrvatska mala zemlja velikih ljudi, jer se jednom od njih poklonila velika Amerika.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.