Smotra folklora u dvorcu Kraljevica, atrakcija klapa gradišćanskih Hrvatica

Smotra folklora u dvorcu Kraljevica, atrakcija klapa gradišćanskih Hrvatica

Na smotri folklora Primorska noć početkom lipnja u dvorcu u Kraljevici, u organizaciji KUD-a Lanterna iz Kraljevice, nastupili su OŠ Kraljevica, KUD Lanterna Kraljevica, Riječke palade, klapa Evo nas, KUD Lipa Sinac, KUD Ivo Jurjević Omišalj, KUD Vatroslav Lisinski i Veseli oldtajmeri Rijeka.

Atrakcija smotre bila je klapa Evo nas iz Trajštofa koja je stigla iz Gradišća uz podršku Hrvatske matice iseljenika – podružnica Rijeka. Klapu osnovanu prije šest godina čini sedam članica. Neke od njih govore hrvatski od djetinjstva, a neke uopće ne govore hrvatski, ali pjevaju na hrvatskom. Dame pjevaju hrvatske i gradišćansko-hrvatske pjesme, narodne i crkvene pjesme, dalmatinske šlagere i klapske pjesme. Lani su nastupile na smotri klapa u Dramlju, a ove godine su stigle u Kraljevicu.
Voditelj klape je Ante Pletikosić, rođen u Splitu, koji u Austriji živi 25 godina. Profesor je violine, mandoline i gitare. Deset godina vodio je mušku klapu u Gradišću. Sada je učitelj glazbe i tamburice u nekoliko osnovnih škola u okolici Željeznog (Eisenstadta), voditelj je orkestra i profesor glazbe u dvojezičnoj gimnaziji u Oberwartu, voditelj orkestra tamburice i ženske klape Evo nas.ž

Izvor: Kraljevica, Anto Ravilić

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.