Hrvatska predsjednica u nedjelju oduševila hrvatske iseljenike u New Yorku

Hrvatska predsjednica u nedjelju oduševila hrvatske iseljenike u New Yorku

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović susrela se u nedjelju s hrvatskom zajednicom u Sjedinjenim Američkim Državama i nazočila misi u hrvatskoj crkvi Sv. Ćirila i Metoda te svečanom programu obilježavanja 25. godišnjice Nacionalne federacije Amerikanaca hrvatskoga podrijetla (NFCA) u prepunoj dvorani Hrvatskog središta na Manhattanu.Hrvatskim iseljenicima je poručila da je na njih vrlo ponosna i da su značajna poveznica domovinske i iseljene Hrvatske. Zahvalila im je za sve što su učinili za Hrvatsku tijekom Domovinskog rata i kasnije, na putu u EU i NATO. Istaknula je da osim izvrsnih nogometaša imamo i ostale vrhunske športaše, kao i značajne stručnjake u svim područjima.

Predsjednica je hrvatskim iseljenicima kazala da ima dobar odnos s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom i poručila im neka se zalažu i lobiraju za potpisivanje sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja dviju zemalja. Također ja spomenula važnost suradnje između Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država na vojnom polju i velike mogućnosti u području investicija.

U jednom trenutku predsjednica je najavila i posebno iznenađenje te je Nacionalnoj federaciji Amerikanaca hrvatskoga podrijetla (NFCA), Hrvatskoj bratskoj zajednici i Hrvatskoj akademiji Amerike dodijelila Povelje Republike Hrvatske za očuvanje hrvatske zajednice, kulture i veza s domovinom.Dobro raspoložena predsjednica je uz klapu Astoria zapjevala poznati Thompsonov hit “Lijepa li si”, što je naišlo na veliko oduševljenje svih nazočnih na obilježavanju obljetnice te podiglo već ionako ugodnu atmosferu.

Najavila je i svoje aktivnosti u New Yorku, gdje će govoriti na 73. Općoj skupštini UN-a u utorak i imati ukupno 18 bilateralnih sastanaka s nizom svjetskih čelnika. Uoči početka zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda, svjetski čelnici okupili su se u New Yorku. Rat u Siriji, stanje u Iranu i izbjeglička kriza najvažnije su teme o kojima će se idućih dana raspravljati na East Riveru.U muzičkom dijelu nastupili su Klapa AstoriaTommi Mischell i Anna Nejasmić.Folklorna grupa Hrvatska Ruža izvela je splet kola sa otoka Krka. Na svečanosti su se pila vina koja su donirali Wine Worldwide Inc., Stina vina i Feravino.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.