Godina kulture i turizma između Hrvatske i Kine

Godina kulture i turizma između Hrvatske i Kine

izom kulturno-umjetničkih i turističkih programa Hrvatska i Kina predstavit će se u razdoblju od travnja do prosinca ove godine u okviru manifestacije Hrvatsko-kineska godina kulture i turizma. 

Hrvatska će ovu manifestaciju s kineskim partnerima organizirati kao prva od zemalja srednje i istočne Europe u ovom obliku bilateralne suradnje.

Hrvatsko-kineska godina kulture i turizma jedan je od ključnih projekata međunarodne  suradnje u Republici Hrvatskoj u 2019. godini. Riječ je o uspostavljanju kontinuiranih odnosa partnerskih institucija u području kulture i turizma te predstavlja zajednički projekt suradnje Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Ministarstva turizma Republike Hrvatske i Ministarstva kulture i turizma Narodne Republike Kine.

Iz iznimno sadržajnog i razrađenog programa Hrvatsko-kineske godine kulture i turizma bit će predstavljeno više od 15 hrvatskih i kineskih umjetničkih i kulturnih događanja, među kojima su izložbe, predstave, koncerti i stručne suradnje institucija iz područja zaštite kulturne baštine. 

Program Hrvatsko-kineske godine kulture i turizma započeo je svečanim otvorenjem kineske izložbe „Učenjaci drevne Kine: u potrazi za životom i duhom“ („Ancient Chinese Scholar-Officials: Painting and Life“) u Galeriji Klovićevi dvori 10. travnja 2019. godine, u okviru bilateralne suradnje uoči Sastanka na vrhu suradnje Kina +16 koji će se održati 11. i 12. travnja 2019. u Dubrovniku.

Tom prigodom predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i predsjednik Državnog vijeća Narodne Republike Kine NJ. E. Li Keqiang svečano su obilježili početak Hrvatsko-kineske godine kulture i turizma.


Iz Narodnog muzeja Kine u Pekingu pristiglo je devedeset izložaka uključujući kaligrafiju, slike, keramiku, predmete od žada i bronce te namještaj i tekstil. Izložba podijeljena u tri dijela donosi različite aspekte djelovanja učenjaka - elitnoga društvenog sloja drevne Kine.









Ancient Chinese Scholar-Officials: Painting and Life

Kineski literati (shidafu) bili su državni službenici koji su izazivali divljenje svojim umjetničkim talenatima. Od vremena dinastije Song (960.-1279.) slikarstvo učenjaka izražava njihov stav prema životu i umjetnosti, njihovu osobnost i mudrost.


Priča o učenjacima drevne Kine započinje povijesnom i filozofskom pozadinom, a zatim slijedi predstavljanje drugih aspekta njihova života i djelovanja, poput okupljanja, pjesništva, rituala ispijanja čaja i različitih svečanosti. Izložba povezuje slikarstvo i život kako bi publika dobila jasnu sliku o djelovanju učenjaka i drevnom kineskom slikarstvu koje su stvorili.
 
Manifestacija Hrvatsko-kineska godina kulture i turizma
Manifestacija Hrvatsko-kineska godina kulture i turizma provodi se s nizom partnera - Ministarstvom vanjskih i europskih poslova, Galerijom Klovićevi dvori, Muzejom antičkog stakla u Zadru, Međunarodnim centrom za podvodnu arheologiju u Zadru - UNESCO-ovim centrom II kategorije (MCPA), Etnografskim muzejom u Zagrebu, Hrvatskom radiotelevizijom, Akademijom likovnih umjetnosti u Zagrebu, Kazalištem Mala scena, Hrvatskim audiovizualnim centrom, Umjetničkom galerijom u Dubrovniku, pojedinačnim umjetnicima (Tomislav Lončarić Lonac), Hrvatskim društvom skladatelja, Zagrebačkim kazalištem mladih i Zagrebačkim plesnim centrom, Folklornim ansamblom Studentskog kulturno-umjetničkog društva ''Ivan Goran Kovačić'', Međunarodnom smotrom folklora u Karlovcu.

S kineske strane izdvajamo partnere - Narodni muzej Kine u Pekingu, Nacionalni centar za podvodnu kulturnu baštinu u Pekingu, Xin Dong Cheng Space for Contemporary Art iz Pekinga,  grad Šangaj, grad Chengdu, Muzej kineske keramike u Jingdezhenu, Pekinška plesna akademija i Plesno kazalište Borilački ples Zhaoliang i Forbidden City Chamber Orchestra.

 
Porcelain comes from China---Travelling Exhibition of Jingdezhen Ceramic Culture


Ovo prigodom Kina ima priliku bolje upoznati kulturu i umjetnost Hrvatske, zemlje koju je intenzivnije počela otkrivati kao turističku destinaciju i kroz sportske uspjehe nacionalnih reprezentacija. Nadamo se da će se suradnja partnera započeta u okviru ove manifestacije nastaviti i nakon njezinog završetka uoči za Hrvatsku izuzetno značajne godine 2020. kada Hrvatska predsjeda Vijećem Europske unije te radi Rijeke 2020., koja je tada Europska prijestolnica kulture. Hrvatsko-kineska godina kulture i turizma odvija se između institucija čija je vidljivost i ugled u kulturi vrlo velik.

 


The International Touring Exhibition of Chinese Modern Water-Ink Paintings
 
Suradnja u okviru Hrvatsko-kineske godine kulture i turizma rezultat je intenzivnih priprema pojedinih programa u proteklih šest mjeseci čime će se stvoriti nova mreža kontakata između hrvatskih i kineskih institucija te stvoriti novi načini suradnje između njih.

Hrvatsko-kineska godina kulture i turizma proizišla je iz namjere dviju zemalja da unaprijede suradnju u području kulture i turizma te su se  dvije strane usuglasile da će realizirati projekt.

Nastala je kao nastavak suradnje koju su ostvarili ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i ministar kulture i turizma Narodne Republike Kine Luo Shugang koji su se sastali na marginama ministarske konferencije u okviru suradnje Kina + 16 20. rujna 2018. godine u Dubrovniku. Hrvatsko-kineska godina kulture i turizma organizirat će se kao nastavak uspješne bilateralne suradnje u području kulture i umjetnosti kojim bi se uspostavila suradnja s azijskim gradovima kulture i time proširio pristup sudjelovanja u kulturi,  razmjena iskustava te povećala međunarodna vidljivost.
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.