U Matici hrvatskoj 9. i 10. listopada održava se znanstveno-stručni skup u povodu 150 godina od prvog broja Vienca

vijenac

U Matici hrvatskoj 9. i 10. listopada održava se znanstveno-stručni skup u povodu 150 godina od prvog broja Vienca, središnjeg časopisa hrvatske književnosti 19. stoljeća. Skup u suorganizaciji Matice hrvatske i Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu okupit će više od 40 znanstvenika, od doajena i autora knjiga o Viencu Ivana Pederina i Drage Šimundže, praunuka prvoga urednika Vienca Đure Deželića, akademika Dubravke Oraić Tolić i Josipa Bratulića, do cijele plejade znanstvenika srednje i mlađe generacije iz Zagreba, Splita, Rijeke i Slavonskog Broda. U dvodnevnom programu naći će se razne teme, poput povijesnih okolnosti i prilika u vrijeme nastanka Vienca, kao i najvažnijim trenucima iz Vienčeve bogate povijesti te antologijskim djelima hrvatske i svjetske književnosti objavljenima u Viencu.

Pozdravnu riječ u ime Matice hrvatske uputit će predsjednik Matice hrvatske Stipe Botica. U okviru obilježavanja Vijenčeva jubileja, zbog velikog interesa, do 14. listopada produžena je i izložba o Viencu u Knjižnici HAZU, a prethodno je u svibnju održan okrugli stol Kultura u medijima te su objavljena dva specijalna broja Vijenca (poveznice: br. 650, br. 647–648). Skup će bit održan u Dvorani Jure Petričevića (Ulica Matice hrvatske 2). 

U povodu 150 godina Vijenca, književnog lista za umjetnost, kulturu i znanost, Matica hrvatska do kraja godine organizira niz događanja. Na tradiciji Matičina Vienca pokrenutog 1869. godine, Matica hrvatska Vijenac je obnovila na Božić 1993. kao dvotjednik za kulturu koji prati sva umjetnička i kulturna područja, kao i relevantne društvene i znanstvene teme. Obilježavanje godišnjice počelo je okruglim stolom »Položaj kulture u medijima« u Matici hrvatskoj, a zatim je u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti otvorena izložba na kojoj je predstavljeno svih 34 godišta izvornoga Vijenca.

Glavni urednik Vijenca Goran Galić ističe da su to danas središnje hrvatske novine za kulturu koje su, kad se uspoređuje s izvornim Matičinim Vijencem, drukčije jer su i vremena drukčija. Tada je Vijenac prvenstveno donosio izvorna književna djela, a danas su, kaže Galić, to u prvom redu novine i donose aktualne prikaze kazališnih premijera, izložbi, feljtone, eseje... Galić je dodao da Vijenac već određeni niz godina izlazi u nakladi od 6.000 primjeraka, od toga ima oko 3.800 pretplatnika, a ostatak se prodaje na kioscima. Cilj im je u budućnosti privući više mlađih čitatelja.
 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.