Svjetsko nogometno prvenstvo: Euforija preplavila Francusku

francuska slavi

Do duboko u noć, od Pariza do Marseillea, Francuzi su neumorno slavili jučerašnju pobjedu svoje reprezentacije u Rusiji. U očekivanju dolaska Trikolora na parišku aveniju Champs-Elysées, a mi donosimo mali osvrt na električnu atmosferu, nekoliko incidenata, te na reakcije francuskih medija na hrvatsku igru.

 Od Pariza do Marseillea, gradovima, selima pa čak i plažama… orilo se jučer « On est les champions » (« Prvaci smo ») duboko u noć diljem cijele Francuske, nakon pobjede reprezentacije Trikolora nad Hrvatskom na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji. Navijački žar, koji se pripremao već od jutra, pretopio se u slavlje i trenutak nacionalnog ponosa uz bučno trubljenje automobillskih sirena, zvukove petardi, bojama francuske zastave na licima galvaniziranih francuskih navijača i građana koji su poput plime preplavili ulice, dupkom pune kafiće, bistroe... kao i, naravno, tzv. „najljepšu aveniju na svijetu“ – parišku aveniju Champs-Elysées koja je nakon proslave obljetnice pada Bastille, dan ranije, ustupila mjesto nogometnoj euforiji. Dvadeset godina nakon prve svjetske nogometne krune francuske reprezentacije, veselje, električna atmosfera i suze radosti obuzeli su ponovo cijelu zemlju.

Nekoliko incidenata dogodilo se međutim u velikim gradovima, osobito u Parizu, Lyonu i Marseilleu. Prema podacima ministarstva unutarnjih poslova, koje prenose mediji, ukupno 292 osobe privedene su diljem zemlje. U Parizu je na primjer provaljeno u trgovinu Drugstore Publicis na Champs-Elysées gdje su se navodno provalnici „opskrbili“ šampanjcem, dok su se na istoj aveniji potukle dvije bande. Slavlje se nastavlja, u očekivanju povratka Trikolora. Gomile ih trenutno čekaju na Champs-Elyséesu gdje bi se trebali pojaviti za par sati, dok ih večeras čeka i prijem u predsjedničkoj palači.  

Francuski mediji - Hrvatska, « veličanstveni gubitnik »

Francuski mediji također slave pobjedu reprezentacije Trikolora : « Ponovo ! » naslovio je dnevni list Libération, dok se Le Figaro odlučio za « Dan slave je došao » (aluzija na stih iz Marseljeze). Većina analiza i komentara je, bez iznenađenja, posvećena francuskoj ekipi i reportažama o slavlju diljem zemlje, no pokoji članak se osvrnuo i na nastup Vatrenih, čije je ime inače bilo vrlo raznoliko prevođeno sad kao « les Ardents », « les Enflammés » ili pak « les Flamboyants ». Prestižni Le Monde je tako posvetio članak Luki Modriću, « veličanstvenom gubitniku » finala svjetskog prvenstva. « Modrić je obasjao Svjetsko prvenstvo svojom klasom, svojom iznaprosječnom tehničkom kvalitetom i svojom inteligentnom igrom », raspisao se pariški list.

Konzervativni francuski Le Figaro je upotrijebio sličnu formulu u opisu hrvatske igre : « Hrvatska, veličanstveni pobjeđenik ». Konstatirajući da « dominirati utakmicom nije isto što i pobijediti », dnevni list je ocijenio da su otpočetka susreta, « hrvatske vrijednosti bile očite. Borba, volja i tehničnost ». Ali bilo je nemoguće boriti se protiv jedne tako učinkovite ekipe…, ocijenjuje Le Figaro. « No, Hrvatska je veličanstveni gubitnik. Divno se borila tijekom ovog Svjetskog prvenstva ». Hrvatska, « vođena Lukom Modrićem, proglašenim najboljim igračem ovog svjetskog prvenstva, očarala je planetu nogometa, izazvala uzbuđenje i ustreperila svoj narod ».

Sportske novine L’Equipe su pak analizirale francuski uspjeh u tom « potpuno iracionalnom finalu » u kojem su Plavi odnijeli pobjedu iako naizgled nisu ni kontrolirali ni dominirali situacijom. U jednom članku posvećenom hrvatskoj reprezentaciji, L’Equipe tako piše o hrvatskim igračima : « Primjerni kako na terenu tako i u izjavama, Vatreni su bili podijeljeni između ponosa i razočaranja nakon poraza u finalu ». Opisujući ih « velikodušnijima na terenu, poduzetnijima od Francuza, Hrvati mogu biti ponosni na svoje finale i općenito na ovo svjetsko prvenstvo ».

 Hrvatski navijači vibirali na rijeci Seinei

Od početka svjetskog prvenstva, brodić Ponton Milano na rijeci Seinei, u 13 arondismanu, služio je kao glavni reper navijača hrvatske nogometne reprezentacije u Parizu. Nakon intenzivne polufinalne večeri ispunjene veselom feštom, brojna skupina što Hrvata u Parizu, što Hrvata francuskog podrijetla, pa čak i pokojeg Francuza « osvojenog » hrvatskom igrom, okupila se na istom mjestu u nadi hrvatskoj pobjedi. Okićeni crveno-bijelim simbolima, u vrućini sparnog pariškog popodneva, neumorno su skandirali i pljeskali svakom pothvatu hrvatskih igrača. Do finalnog razočaranja, primljenog dostojanstveno… uz poneku suzu.

 

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.