Odlazak Olivera Dragojevića potresao je cijelu Hrvatsku: prijatelji, glazbenici, političari i građani opraštaju su se od glazbenog velikana

Odlazak Olivera Dragojevića potresao je cijelu Hrvatsku: prijatelji, glazbenici, političari i građani opraštaju su se od glazbenog velikana

Oliverov odlazak potresao je cijelu Hrvatsku. Ljudi se, otkad je objavljena vijest da je preminuo, opraštaju od poznatog pjevača na društvenim mrežama. Glazbenici s kojima je surađivao, političari, građani, svi ostavljaju svoje poruke velikom pjevaču koji je preminuo jutros u 71. godini života u splitskoj bolnici, godinu dana nakon što je otkriveno da ima karcinoma pluća.

 Jasna Zlokić: „Velika praznina koju nitko nikada neće popuniti“

Posvetu Oliveru napisala je i njegova prijateljica i sumještanka Jasna Zlokić. Pjevačica je kao i on podrijetlom iz Vele Luke, a često su jedno drugom bili gosti na koncertima. Zlokić je na fejsu objavila kako se osjeća shrvano zbog smrti svog velikog prijatelja.

“Beskrajna tuga. Nakon ovoga ništa više neće biti isto u glazbi … Velika praznina koju nitko nikada neće moći popuniti … S Oliverom je otišao i dio svih nas … Počivao u miru i hvala ti za ljepotu glazbe kojom si nas oduvijek darivao”, poručuje Zlokić uz fotografiju na kojoj je naslonjena na Oliverovo rame.

Gibo: Oliveru nikad niti jedna rečenica nije počinjala s „ja“

 Najbolju pjesmaricu ovih prostora, govori, imaju Bijelo dugme i Oliver. Mogao mu je prijatelj napraviti dva koncerta za redom a da ne ponovi ni jednu pjesmu i da bude senzacionalno
Bio je pjevač koji je pjesmu donio na taj način da svi govore „Oliverove pjesme“. Toliko je bio sugestivan da je mogao pjesmu posvojiti. To više nije bila moja pjesma, ili pjesma pokojnog Zdenka Runjića nego njegova.

 Petar Grašo: „Prvi je prepoznao talenat u meni, prvi uzeo moju pjesmu kao šesnaestogodišnjaku“

 Jedan od njegovih bliskih suradnika splitski pjevač Petar Grašo uz kojega je Oliver bio od samih početaka karijere, napisao „Je dirljivu poruku. Grašo je inače sa 16 godina napisao svoju prvu pjesmu Boginja za Olivera. “Otišao je čovjek koji je obilježio moj život na gotovo svim nivoima. Prvi je prepoznao talenat u meni, prvi uzeo moju pjesmu kao šesnaestogodišnjaku i pokazao mi put put kojim idem i danas”, napisao je Grašo u svojoj objavi na Facebooku. „Postoje u životu stvari koje jednostavno „postoje” i čine život životom – jutarnja kava, kiša, sunce, Oliver.. Od danas Dalmacija više nije ista. Nakon Runjića, Arsena i Borisa na neku drugu binu preselio se i posljednji kralj…. Zbogom Oliver i hvala ti i budi miran … Ostavio si nam neprocjenjivo blago, a mi ćemo ga čuvati i dalje se hvaliti svima da smo te imali i da te imamo!”

Od Olivera se dirljivom fotografijom oprostila Ivana Runjić

Kratku poruku s fotografijom Olivera koji je drži u naručju dok je bila beba objavila je na Facebooku Ivana Runjić, kći Zdenka, velikog Oliverovog prijatelja i suradnika. Suradnja između Runjića i Olivera potrajala je do skladateljeve smrti i rezultirala s dvjestotinjak pjesama. „Otpjevao mi je Ključ života i postao moj. Zauvijek”, napisala je Runjićeva kći aludirajući na jednu od najpoznatijih Oliverovih pjesama.

Goran Karan: „Uz tvoj glas, svaka mi je tuga bila toplija, i svaka me bol nekako lipše boljela“

Poruku Oliveru s kojim je otpjevao duet “Tu non llores mi querida” objavio je Goran Karan. Prvo je kratko napisao “Adio meštre!”, a onda i dužu poruku u kojem se zahvaljuje Oliveru što je uvijek bio uz njega. „Uz tvoj glas, svaka mi je tuga bila toplija, i svaka me bol nekako lipše bolila. Bija si, a da i ne znaš, puno puti s menon i kad san jubija. Bija si glas koji san pušta da umisto mene reče ono šta ja još nisan zna kazat, i to onima do kojih mi je najviše bilo stalo”, napisao je Karan. U zadnjoj rečenici svoje objave Oliveru je napisao da ga puno voli.

Od Olivera se oprostio i njegov Hajduk

Od Olivera se osim kolega oprostio i splitski nogometni klub Hajduk čiji je pjevač bio veliki navijač. Tako je jednom prilikom poručio da mu je teže podnijeti poraz Hajduka nego kad na nekom festivalu prođe slabije. „Da bi svoja tri prva mista za jedno Ajdukovo”, kazao je tada Oliver. Na stranicama kluba danas su objavili kako je “otišao jedan od nas”. “Bio je dio navijačkog puka, možemo s pravom reći: „Bio je jedan od nas“ i zato je još tužnija cijela Hajdučka obitelj, koja ga nikada neće zaboraviti. Počivoa u miru, dragi naš Olivere”, poručuju iz kluba.

Njegova rodna Vela Luka je danas „opiturana u crno“

Dirljivu poruku Oliveru uputili su iz njegove rodne Vele Luke. Uz stihove njegove pjesme ‘Nevera’ i njegovu fotografiju napisali u i kako je danas tužan dan za cijelo mjesto. “Danas je Vela Luka opiturana u crno.
Hvala ti na svemu dobri nas Olivere!” stoji u njihovoj objavi.

Od Olivera se opraštaju i političari

Od Olivera se na društvenim mrežama opraštaju i političari. Premijer Andrej Plenković napisao kako je Oliver duša Hrvatske. „Ostavio je trag u beskraju i otišao u vječnost. Hvala mu na osjećajima koji su oplemenili generacije i obilježili naše živote.”

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović također je poručila kako nas je napustio veliki Oliver. “veliki čovjek i glazbenik jedinstvenog dalmatinskoga zvuka čiji nas je glas pratio cijeli život, tješio u našim tugama, osnaživao u našim ljubavima i uljepšavao naša veselja i radosti.”

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze iskrene sućuti.
"Dulje od pet desetljeća glazbene karijere Olivera Dragojevića neprikosnoveno je kako po pitanju unisono pozitivne kritike stručnjaka tako i po najširoj recepciji publike. Duboko ukorijenjen u svoju Korčulu i Split, u tipični mediteranski glazbeni izričaj, dopirao je Oliver svojim glasom te jedinstvenom interpretacijom do cijelog svijeta. 
Godine 1961. imao je svoj prvi nastup na splitskom dječjem festivalu, a već 1967. s Picaferajem počinje njegova suradnja s velikim Zdenkom Runjićem i Splitskim festivalom koji će sljedećih nekoliko desetljeća biti potpuno u znaku plodonosne suradnje tog najnakladnijeg i najnagrađivanijeg autorsko-izvođačkog dvojca.  Dobivši najprestižnije festivalske i diskografske nagrade, Oliver je bio i laureat prve dodjele Hrvatske diskografske nagrade Porin koja je prošla u znaku njegove izvedbe Gibonnijeve Cesarice. Više od trideset dobivenih Porina te odličje Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića samo su neka od brojnih Oliverovih priznanja. Posljednjeg Porina, onog za životno djelo, dobio je prije par mjeseci u svom Splitu. 

Tijekom duge karijere surađivao je s najvećim majstorima stiha i aranžmana, otkivao je i pomagao mlade glazbene nade te održao nebrojene humanitarne koncerte. Sve što je radio bilo je prožeto njegovim specifičnim glasom i interpretacijom tako iskrenom da su mnogi bili u nevjerici da stihove koje pjeva ne piše upravo on, te onim ležernim životnim stavom gdje se i s najtežim životnim bitkama nosio s vedrinom i optimizmom. Ovu posljednju bitku prerano je, nažalost, izgubio.  Za kraj, dozvolite mi posuditi jednu od najljepših pjesama iz pregršta antologijskih pjesama kojima nam je Oliver uljepšao živote, te poželjeti: „Budi dobar, lijepo sanjaj…“, navela je Obuljen Koržinek
I zagrebački gradonačelnik Milan Bandić uputio je brzojav sućuti supruzi i obitelji Dragojević.
„U povodu smrti Olivera Dragojevića, oca, supruga i djeda, jednog od najvećih hrvatskih glazbenika, upućujem Vama i Vašoj obitelji izraze najdublje sućuti.
Otišao je čovjek, koji je hrvatsku glazbenu scenu obilježio nezaboravnim ostvarenjima i neizmjernim talentom. Svojim nastupima, vedrinom i optimizmom koje je širio oko sebe oduševljavao je svoju publiku, koja je znala prepoznati osebujnu i emotivnu interpretaciju u pjesmama koje ostaju važan dio hrvatske glazbene povijesti.  Svima nama koji smo ga neizmjerno cijenili ostaju sjećanja na njegovu glazbu i mnogobrojne hitove koje je ostavio iza sebe te kojih ćemo se rado prisjećati“, poručio je Bandić obitelji Dragojević.

Opara: „upalija si nan svitlo dobri picaferaju“

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara izrazio je sućut Oliverovoj obitelji i prijateljima. “Upalija si nan svitlo dobri Picaferaju. I možeš bit kuntenat i pivajući šoto voće umorno doma se vratit, među anđele. Naš lipi anđele!” napisao je Opara u ime Grada Splita i u svoje ime. Zanimljivu je poruku, u moru objava saborskih zastupnika i političara, o Oliverovoj smrti napisao zastupnik i filozof Marko Vučetić. „Oliver Dragojević je ostvario besmrtnost u humanom tragu pjesme, pjesme koja okuplja, koja nam pokazuje da je moguće prekinuti dominantu tenzičnost kojom smo život opteretili i prepustiti se nesebičnoj ljepoti i magičnosti uprisutnjenoj humanim tragom umjetnika – pjesmi”, poručio je Vučetić.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.