Varaždinska županija:Bučograd otvorio vrata s Hajdinom, a slično će biti svakog dana do 25. kolovoza

bučograd hajdina

Dobrodošlicu u atrij Varaždinske županije u vrijeme trajanja Špancirfesta, odnosno od subote do subote 18. do 25. kolovoza posjetiteljima žele organizatori iznimno zanimljive manifestacije Bučograd, koji je po prvi puta ove godine pokrenula Varaždinska županija i njezina Turistička zajednica. Doprinos je to i očuvanju tradicije ali i poticaj ruralnom turizmu koji se sve više razvija i u ovom dijelu kontinentalne Hrvatske. 

Županija je tako 18. kolovoza, otvorila vrata svog Bučograda. Udruga za očuvanje tradicijske kulturne baštine Hajdina iz Kučana i Zbelave te Udruga kuhara Varaždinske županije priuštili su posjetiteljima Bučograda zanimljivo druženje i uzbudljivo subotnje jutro . Najmlađi su uživali u raznim radionicama pa su tako čistili koštice iz buče, bojali bojanke, izrađivali suvenire od buče a sve pod budnim okom članova Udruge Hajdina i odgajateljice Ivane Mikulec, autorice bojanke Dobrodošli u Bučograd. prezentiran je i rad na stupi, a mirisi tradicionalnih delicija širili su se atrijem.Svi prisutni mogli su degustirati I starinske slastice - kučanski koščišjak, tikvače, palačinke od heljdinog brašna, sladoled s bučinim uljem, pogačice od buče i brojne druge delicije koje su pripremili Udruga kuhara Varaždinske županije i Udruga Hajdina. Moglo se i zaplesati i zapjevati uz Hajdina bend, glazbenu sekciju koja promovira tradicijsku glazbu našeg kraja i koji su posebno za ovu priliku osmislili himnu Bučograda.

 Predsjednica turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević izrazila je svoje zadovoljstvo današnjim programima i odazivom.- Obzirom da po prvi puta organiziramo manifestaciju na takvu osebujnu temu, ja sam zaista više nego iznenađena s odazivom i brojem ljudi koji su došli danas ovdje. Prošetala sam danas ujutro cijelim Špancirfestom ali iskreno mi se čini da je ovdje danas najveća gužva. Nasmijana lica naših najmlađih i zadovoljstvo onih malo većih pokazatelj je da smo uspjeli pripremiti program koji veseli sve naše građane – rekla je Martinčević. I organizatori Varaždinska županija i Turistička zajednica Varaždinske županije izrazito su zadovoljni posjećenošću, a posebno izlagači i Udruge koje su se danas predstavile zahvalne su Varaždinskoj županiji na inicijativi i ideji za promociju tradicionalnih, kulturnih i gastronomskih vrijednosti.Svrha ove manifestacije je daljnja promocija i brendiranje buče i bučinog ulja, a Varaždinska županija i Turistička zajednica Varaždinske županije intenzivno rade na tome. 

 Izagače je posjetio i župan Radimir Čačić koji posebno podržava napore Turističke zajednice da čitavo područje Županije učini vidljivijim na turističkoj karti sjeverne Hrvatske.U nedjelju u Bučogradu gostuju Ludbrežani, u ponedjeljak Bednja,u utorak Općina Cestica, u srijedu Trnovec, u četvrtak  Novi Marof, u petak Svibovec i Varaždinske Toplice. Udruga kuhara  ponovno nastupa u subotu kada ćće se još jednom predstaviti Udruga Hajdina.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.