Otvoren novi proizvodni pogon Vukovarskog piva

Otvoren novi proizvodni pogon Vukovarskog piva

Jučerašnjim svečanim otvorenjem u Vukovaru završena je izgradnja novoga proizvodnog pogona mikropivovare u kojoj će se proizvoditi Vukovarsko pivo. Mikropivovara je od početka godine u vlasništvu tvrtke K pivovari, tvrtke kćeri Zagrebačke pivovare, a vrijednost investicije je 11 milijuna kuna. Radi se o svijetlom nepasteriziranom pivu koje se među prvima u Hrvatskoj istaknulo kao pivo male proizvodnje, a sada će se nastaviti proizvoditi prema istoj recepturi. Godišnji kapacitet mikropivovare Vukovarsko iznosi 5.000 hektolitara godišnje.

„Cjelokupno pivsko nasljeđe Zagrebačke pivovare, odnosno vodeću poziciju na tržištu, stoljetno znanje i iskustvo u proizvodnji piva odlučili smo pretočiti u rastući segment specijalnih piva male proizvodnje, uz nastavak razvoja naših prepoznatljivih brendova. Otvaranje mikropivovare Vukovarsko zato je još jedan u nizu projekata na koje smo iznimno ponosni i kojim pokazujemo izvrsnost svojih zaposlenika, pouzdanost u poslovanju i odlično partnerstvo s lokalnom zajednicom. Tim ulaganjem želimo poticati daljnje investicijsko ozračje u gradu Vukovaru i Vukovarsko – srijemskoj županiji, a posebno se zahvaljujemo Gradu Vukovaru i gradonačelniku Ivanu Penavi na pomoći i susretljivosti oko pronalaska adekvatnog prostora za novi početak proizvodnje Vukovarskog piva,“ rekao je predsjednik Uprave Zagrebačke pivovare Marko Njavro povodom otvorenja.

U pivarskoj industriji 28 tisuća zaposlenih

„Pivarska industrija je strateška prehrambena industrija koja izravno ili neizravno zapošljava preko 28 tisuća radnika. Jedna je od rijetkih u sektoru hrane i pića s pozitivnom vanjskotrgovinskom bilancom te suficitom od 10 do 20 milijuna eura na godišnjoj razini. U industriji je u posljednjih pet godina vidljiv trend povećanja udjela mikropivovara, čiji značaj daleko nadilazi njihove proizvodne kapacitete. Kroz specifične tehnologije i recepture, inovacije i bogatstvo različitih okusa mikropivovare mogu značajno pridonijeti gastronomskom identitetu pojedinog područja i turističkoj ponudi,“ rekao je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević, dodajući da je HGK prepoznala značaj mikropivovara okupljajući proizvođače unutar Grupacije malih nezavisnih pivovara HGK.

„Iznimno smo ponosni što će se ime grada Vukovara prenositi u svim dijelovima Hrvatske kroz naše lokalno pivo. Tvrtke K pivovari i Zagrebačka pivovara prepoznale su mogućnosti koje nudi naš domaći brend i sretni smo jer smo uspjeli podržati interese takvih ozbiljnih investitora. Uvijek nas raduju prilike za daljnji razvoj, otvaranje novih radnih mjesta i brži gospodarski razvoj za naše građane u Vukovaru, pa su naša vrata uvijek otvorena za razgovore i proširivanje gospodarskih potencijala u lokalnoj zajednici,“ rekao je gradonačelnik Grada

Grif piva budućnost mikropivarstva

Vukovara Ivan Penava, komentirajući značaj investicije za poticanje daljnjih ulaganja u lokalnu zajednicu.

Trendove u mikropivarstvu i budućnost Vukovarskog pojasnila je Tina Puhalo, direktorica tvrtke K pivovari: “Za tvrtku K pivovari 2018. godina važna je zbog ulaska u rastući segment specijalnih piva, male proizvodnje. Procjene su da u Hrvatskoj navedeni segment piva drži oko jedan i pol posto tržišta, a na razvijenim tržištima kao što su Češka ili SAD, postoci prelaze deset ili čak do 20 posto. Vjerujemo da smo zato na vrijeme krenuli s razvojem Grif piva, a sada smo s Vukovarskim upotpunili svoj portfelj sa specijalnim svijetlim nepasteriziranim pivom. Mikropivovare su fleksibilne, brzo reagiraju na potrebe potrošača, a uloženi veliki entuzijazam prijašnjeg vlasnika u stvaranje jednog od najboljih hrvatskih piva, sada ćemo dodatno pojačati i vratiti ga na mjesto koje zaslužuje,“ rekla je Puhalo.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.