Glavni tajnik Saveza Alpe - Jadran u posjetu Varaždinskoj županiji

Glavni tajnik Saveza Alpe - Jadran u posjetu Varaždinskoj županiji

Varaždinska županija će sljedeći mjesec biti domaćin redovne sjednice Vijeća Alpe – Jadran, na kojoj će se okupiti predstavnici članica Saveza Alpe – Jadran: austrijskih regija Koruške, Gradišća i Štajerske, Skupnosti občin Slovenije koja okuplja sve slovenske općine i gradove, predstavnici mađarske županije Vas, kao i predstavnici Međimurske županije, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Istarske i Primorsko-goranske županije.

Bila je to jedna od tema današnjeg radnog sastanka predsjednika Saveza Alpe - Jadran i župana Anđelka Stričaka s glavnim tajnikom Saveza Alpe - Jadran Thomasom Pseinerom. 

- Za vrijeme predsjedanja Varaždinske županije kao prve hrvatske županije koja je bila na čelu Saveza, napravljeni su značajni iskoraci u radu samog Saveza, od kreiranja zajedničkog strateškog dokumenta razvoja do izmjena postupka evaluacije projekata. Posebno me raduje da su članice definirale bučino ulje kao zajednički proizvod specifičan za ovo područje te da je „Međunarodna izložba bučinih ulja Alpe – Adria“ postala tradicionalni događaj koji okuplja proizvođače bučinog ulja s čitavog područja Alpe -Jadran – istaknuo je župan Stričak.  

Varaždinska županija će nakon četiri godine predsjedanja u studenome Vijeću Alpe – Adria, tijelu koje zasjeda svake dvije godine, predati izvješće o radu, čime će službeno završiti njezino predsjedanje i tu funkciju će preuzeti druga članica. Glavni tajnik Saveza upoznao je župana o aktivnostima članica, kao i Saveza u cjelini.

- Važno je napomenuti da u vrijeme pandemije i zatvaranja granica aktivnosti Saveza nisu prestale, već su nastavljene u virtualnom obliku. Članice prepoznaju važnost kontinuiranog rada i razmjene iskustava. U proljeće ove godine organizirana su tri panela o utjecaju pandemije u području obrazovanja, kulture te javnog zdravstva i civilne zaštite, a na njima su iskustva razmijenili stručnjaci iz članica Saveza. Zaključci panela bit će uvršteni u deklaraciju koju će Vijeće Alpe - Jadran službeno usvojiti na sjednici u studenome – rekao je Pseiner.

Sastanku je prisustvovala zamjenica pročelnika za regionalni razvoj i europske poslove Larisa Križan Breljak, koordinatorica u Savezu za Varaždinsku županiju. Glavni tajnik je nakon sastanka sa županom održao i radni sastanak s koordinatoricom i pomoćnikom pročelnika za komunalno gospodarstvo i civilnu zaštitu Tomislavom Jarmićem, koji je ujedno voditelj Tematske točke Saveza zadužen za prevenciju katastrofa.

Podsjetimo, Varaždinska županija je 2013. godine pristupila Savezu Alpe-Jadran, čime je postala članica međuregionalnog udruženja koje je sinonim uspješne suradnje i dobrosusjedskih odnosa. Radna zajednica Alpe - Jadran osnovana je 1978. godine. Nakon 35 godina postojanja, 2013. godine članovi su Zajednicu odlučili preoblikovati u Savez Alpe -Jadran te još više pridonijeti izgradnji mirne, zajedničke, demokratske i pluralističke Europe. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.