Zbog afere Software uhićeni Gabrijela Žalac i Tomislav Petric

Zbog afere Software uhićeni Gabrijela Žalac i Tomislav Petric

U akciji Ureda europskog javnog tužitelja u RH policija je jutros je zbog afere "Software" uhitila bivšu ministricu regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijelu Žalac, ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa programa i projekata EU Tomislava Petrica te još dvije osobe. Kriminalističko istraživanje provodi policija u suradnji s Uredom europskog javnog tužitelja u Hrvatskoj. 

Sumnjiv posao izrade softwarea vrijedan 16,24 milijuna kuna

Uhićene osobe sumnjiči se da su počinili kaznena djela u Ministarstvu regionalnog razvoja i Središnjem državnom uredu za dodjelu i financiranje europskih projekata, a u vezi s provođenjem javne nabave informacijskog sustava. Sumnjiv je posao izrede softwarea vrijednog 16,24 mil. kn koje je Ministarstvo u vrijeme na čijem je čelu bila ministrica Gabrijela Žalac, dodijelilo tvrtki Ampelos, javila je Nikolina Ćosić za podnevni Dnevnik.

Prije 20-ak dana policajci PNUSKOK-a su, po nalogu Ureda europskog tužitelja u RH, proveli pretragu u Ministarstvu odakle su izuzeli dokumentaciju za koju se sumnja da je povezana s tvrtkom Ampelos. Neslužbeno se saznaje i da su ispred obiteljske kuće Gabrijele Žalac u Vinkovcima od jutros parkirana dva civilna vozila osječkih i zagrebačkih registracija za koje se nagađa da je riječ o policijskim vozilima te da se upravo ondje odvija ispitivanje Gabrijele Žalac, kazala je Ćosić.

Reakcije na uhićenje

Na uhićenje Gabrijele Žalac nižu se reakcije iz Sabora. 

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković nije želio komentirati uhićenje jer, kaže, nema informacija o tome. 

Oporbeni zastupnici Peđa Grbin (SDP), Stjepo Bartulica (DP) i Nikola Grmoja uputili su žestoke kritike Vladi. 

Naime, Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) priopćio je da u suradnji s hrvatskim Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) provodi hitne dokazne radnje u Hrvatskoj te da su uhićene četiri osobe.

Navedene radnje odnose se na četiri osobe za koje se sumnja da su počinile kaznena djela u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU te u Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU), vezano uz postupke javne nabave informatičkog sustava.

Ured europskog javnog tužitelja će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost. Do tada neće biti objavljivane nikakve dodatne pojedinosti, priopćeno je iz Ureda.

Ravnateljstvo policije izdalo je priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u koordinaciji s Uredom europskog javnog tužitelja u Republici Hrvatskoj provode finalizaciju kriminalističkog istraživanja zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta.

Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeno je nekoliko fizičkih te pravnih osoba s područja Policijske uprave zagrebačke, Policijske uprave splitsko-dalmatinske i Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

Danas u ranim jutarnjim satima uhićene su četiri osobe, među kojima se nalazi jedna bivša državna dužnosnica te jedan aktualni državni dužnosnik.

U tijeku je provođenje više dokaznih radnji, a nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija će protiv osumnjičenih osoba podnijeti kaznenu prijavu Uredu europskog tužitelja u Republici Hrvatskoj, kada ćemo biti u mogućnosti objaviti priopćenje s više detalja.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/bivsa-ministrica-zalac-pod-istragom-olaf-a-3426796

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.