Omikron već postojao na europskom tlu

Omikron već postojao na europskom tlu

Otkriće omikron-soja prijavljuje sve više zemalja koje zatvaraju svoje granice kako bi spriječile njegovo širenje. Strahuje se da postojeća cjepiva nisu učinkovita protiv nove varijante, što bi moglo produljiti pandemiju koja traje već gotovo dvije godine.

Pitanje koje se sve više postavlja je - odakle potječe omikron-varijanta. Jer, iako je otkrivena u Južnoafričkoj Republici, izgleda da je postojala na europskom tlu i prije najnovijeg otkrića. No to ne sprječava sve više zemalja da zatvore svoje granice.

Španjolska nakon prvog slučaja odmah donosi nove mjere.

- Postoji samo jedan recept za pobjedu: cijepljenje, prevencija, cijepljenje, nošenje maski. Samo to, kazala je Isabel Rodriquez, glasnogovornica španjolske vlade.

Naravno i zabrana putovanja, odnosno zabrana ulaska strancima.

Japan je opet zatvorio svoje zračne luke za strane turiste i poslovne ljude.

Britanski premijer Boris Johnson, opet na punktovima za cijepljenje, motivira građane, svjestan opasnosti od omikrona.

- Ma koliko god bila velika opasnost od omikrona, cijepljenje je jedini način. Ono nam daje zaštitu, poručuje.

 Europska agencija za lijekove (EMA) na temelju stručne analize daje korektnu projekciju.

- Važno je ponavljati poruku da nam aktualno cjepivo daje zaštitu. Ali isto tako moramo se pripremiti za nove scenarije, ako se dogodi nešto nepredvidivo, kaže Emer Cooke, izvršna ravnateljica EMA-e.

Nepredvidivo je ključna riječ. Barem u Moskvi, jer ruski predsjednik Vladimir Putin, iako njegovi stručnjaci tvrde da su ruska cjepiva dovoljna, uvijek želi biti spreman.

- Vlada je dobila točno određen zadatak - napraviti akcijski plan koji će biti konkretna reakcija na nekontrolirano širenje omikron-varijante, izjavio je Putin.

I Kina slijedi Rusiju. Svjesni su rizika.

Xu Wenbo, ravnatelj kineskog instituta za kontrolu zaraznih bolesti rekao je da se radi na novom cjepivu kojim bi se trebalo zaustaviti širenje omikrona te da je sve u ranoj fazi, ali da ide uspješno.

Slovensko zdravstveno povjerenstvo potvrdilo je da je cjepivo Johnson i Johnson prouzročilo smrt 20-godišnjakinje dva tjedna nakon cijepljenja u rujnu ove godine. Komisija je preporučila prestanak korištenja Johnsonova cjepiva u Sloveniji. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.