Kiara treba pomoć

Kiara treba pomoć

Do prije 5 mjeseci Šibenčanka Kiara Goršić činila se potpuno zdravom djevojčicom, a njezina obitelj bila je sretna i bezbrižna. Iznenada su se pojavili čudni simptomi i intenzivna glavobolja pa su roditelji potražili liječničku pomoć. Ono što je slijedilo nisu mogli zamisliti ni u najcrnjem scenariju.

– Nažalost, krajem 7. mjeseca Kiari je dijagnosticiran tumor na mozgu. Tad smo došli do profesora Gorana Mraka koji je Kiaru ujedno i operirao. Rečeno nam je tad da, nažalost, cijeli tumor ne može biti odstranjen, zbog spleta okolnosti gdje se tumor nalazi, on je u samom moždanom deblu, tamo je spoj svih živčanih sustava, cijelog tijela i nemoguće je zadirati u to. Nama je profesor rekao da on kad dijete zaprimi na operacijski stol i kad operacija bude gotova, želi da dijete bude isto ili barem približno djetetu koje je zaprimljeno u bolnicu – govori Matea Lambaša Goršić, Kiarina mama.

- To je jedan osjećaj koji nijedan roditelj ne treba proći. Kad svoje dijete možete otpratiti samo do jednog dijela hodnika, nakon toga je morate pustiti, narednih 6, 7 sati je nećete vidjeti. I u vama se miješaju oni osjećaji straha, tuge, boli, što će biti, kako će biti, kako će to završiti, hoće li se uopće probuditi nakon te operacije. Tih 6 sati nama je trajalo kao godine – prisjeća se.

TEŽE OD TEŽEG

- Nažalost, njihovim mukama nije došao kraj, nekoliko dana nakon operacije stigao je patohistološki nalaz, a s njim i najteža dijagnoza – difuzni gliom središnje linije, najvećega gradusa, gradus 4. To je značilo da u Hrvatskoj ne postoji terapija koja bi Kiari mogla pomoći.

- Život vam prestane. Sve ono što je prije imalo smisla, smisla više nema, tlo vam se trese pod nogama – kaže Matea.

BUĐENJE IZ NOĆNE MORE

Imali su potrebu od predaha, od oporavka nakon šoka, ali vremena za to jednostavno nije bilo.

- Moj suprug je tada tu rečenicu čuo na Institutu za tumore kada mu je doktorica rekla – za vaše dijete ne postoji u Hrvatskoj ništa nego palijativna skrb. A mislim da je palijativna skrb jedna rečenica koju nijedan roditelj nikad u svom životu ne želi čuti. Tada je moj suprug doktorici rekao čvrsto i odlučno – mi vam živo dijete pokopati nećemo, mi ćemo se za tu djevojčicu boriti do zadnjeg atoma snage, za tu djevojčicu ćemo se izboriti i ići ćemo na kraj svijeta za minimalnu šansu i nadu za njezin oporavak – naglašava Matea.

Kiara, kaže, zaslužuje pomoć jer je curica koju krasi najveća unutarnja ljepota koju dijete može imati. Pitala je svoju mamu što će ako skupe i viška novčića ne sluteći da nema još dovoljno ni za sebe. A kada je Matea pitala – što bi ona željela s viškom, Kiara je odgovorila da želi kupovati lijekove za drugu djecu, da i oni mogu ozdraviti.

- To vam je Kiara. Puna ljubavi za sve, puna razumijevanja za sve, puna empatije. Curica koja razmišlja miljama daleko i ne kao prosječno sedmogodišnje dijete – poručuje mama Matea. 

POTRAGA

Stisnuli su zube i odlučili boriti se. Svim snagama, svim sredstvima.

- Šaljete bjesomučne mailove na bolnice, od Izraela, Njemačke, Švicarske, Turske, svatko netko ti kaže svoje iskustvo, puno roditelja nam se javilo – nama je pomogla ova bolnica, nama je pomogla ona bolnica, stupili smo u kontakt s fondacijom Mila za sve, oni su nam dosta toga pomogli, pa Kina, pa Japan, Australija, pa ne zna čovjek više gdje i opet moliš Boga jer Europa, Japan, Kina i Turska – to su nam sve cifre u stotinama tisuća dolara i moliš Boga da nije samo Amerika jer tamo čim pređeš ocean, jednostavno nisu više cifre u stotinama tisuća, nego su to njihovi milijuni – govori Valentino Goršić – Kiarin tata.

Dodatna otežavajuća okolnost je što za Kiarinu bolest lijeka nema, sve što se radi je eksperimentalno. Svjesni su da Amerika nije čarobni štapić. Ali daje ono što Hrvatska ne daje - šansa da zakorači u bitku i da na kraju tu bitku i pobijedi.

- Na kliničkoj studiji u San Franciscu provodi se ONC oralna kemoterapija koja se do sada pokazala u nekoliko slučajeva dosta uspješna, stabilizira i uspori rast tumora na određeno vrijeme. Nažalost po pitanju ove bolesti u zadnjih 50 - 60 godina nisu napravili mnogo, ali ONC daje obećavajuće rezultate i daje barem šansu za borbu – naglašava Matea.

FINANCIJE

No da bi došla do SAD-a i do liječenja tamo, Kiari treba nažalost ogroman novac. Kiarina šansa za borbu i za njezin život seže čak do 5 milijuna dolara. Njima samima – nedostižnim, ali dostižnima svima nama ako se zajedno udružimo za njezinu bitku.

- U San Franciscu, nažalost, nemamo nikoga i ne znamo što očekivati od Amerike i znam po tatama i mamama koji su bili u Americi, jednostavno tamo je neki drugačiji sistem, tamo treba biti dosta oprezan sa svime, upućeni smo da isti lijek u jednoj ljekarni ne košta jednako kao u drugoj ljekarni, da treba paziti i s kojim se taxijem voziš, tako da jednostavno eto, ako netko možda živi u toj državi, ne mora baš u tom gradu, da nam izađe u susret i javi nam se bilo emailom, bilo mobitelom, da nas uputi kako funkcionira taj sustav – moli tata.

UDRUŽIVANJE

- Naši Šibenčani su pokazali da su za svoje šibensko dijete spremni napraviti sve! Poduprli su nas u svemu, štogod smo htjeli, ne samo Šibenčani, nego i svi naši Hrvati na koje smo neizmjerno ponosni. Na sve one koji su od samog početka odabrali nesebično Kiarinu stranu, stali uz njezinu bitku, zajedno s nama dišu isti san, zajedno s nama žele tu pobjedu Kiarinu, dišemo svi za to i Kiara je tako ponosna i mi kao roditelji što imamo takvu dobrotu i ljudi iza sebe koji su spremni za nju napraviti sve – zahvalno govori Matea.

PREDALEKO OD CILJA

Svaki petak roditelji objavljuju na svoju stranicu na Facebooku “Kiara želi život” stanje svih računa. Tu je račun Crvenog križa, telefonski broj 060, Kiarin račun, račun GoGetFunding aplikacije i račun od mame Matee, do sada su prikupili nekih 2,1 milijun dolara ili 12 i nešto milijuna kuna, maksimalni mogući iznos koji će im biti potreban je 5 milijuna dolara, to je oko 32 milijuna kuna, tako da su na jednoj trećini maksimalno mogućeg što će im biti potreban.

JE LI UOPĆE MOGUĆE PRIKUPITI OVAKAV VRTOGLAVI IZNOS?

- Kad ti doktor kaže tu cifru, onda malo staneš, zamisliš se i kad gledaš, stvarno nitko u Hrvatskoj, osim Mile, nije uspio tako ogroman iznos prikupiti, nitko nije ni tražio toliki iznos – napominje tata Valentino.

Šibenčani su se ozbiljno angažirali, utrkuju se vremenom, pomažu i susjedni gradovi, ali kap dobrote neće biti dovoljna, potrebna je lavina.

- Njoj je zapravo najteže palo što je ona u svojim očima otišla zdrava u Zagreb, a poslije operacije je ona u svojim očima bila gora nego prije jer se nije mogla igrati kao prije, nije mogla crtati kao prije, nije mogla hodati kao prije, ali je ona to podnijela kao ogroman junak, svaki dan je davala sve od sebe, nikad nije potonula – otkriva Matea i dodaje kako sa svojim ponašanjem Kiara iz dana u dan i njima daje poticaj da nastave borbu” I bezbroj puta im kaže – tata i mama, nemojte se vi brinuti, ja sam vam zdrava, ja ću skroz ozdraviti!

Vjeruju u Boga, u medicinu i u snagu ljudske dobrote. Znaju da se čuda ne događaju svaki dan, ali vjeruju da će se njima dogoditi jedno.

Kiara treba priliku za borbu, mi imamo priliku pomoći! Najbolje odmah!

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://magazin.hrt.hr/price-iz-hrvatske/kiara-treba-pomoc-3820231

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.