Nakon dva pripetavanja: Pobjednik 307. Sinjske Alke je Frano Ivković

Nakon dva pripetavanja: Pobjednik 307. Sinjske Alke je Frano Ivković

Frano Ivković (38) s osvojenih devet punata slavodobitnik je 307. Sinjske alke nakon izuzetno zanimljive završnice, pripetavanja u kojem su sudjelovala čak tri alkara. Nakon treće trke ukupno šest punata osvojili su Kristijan Bikić, Ivo Zorica i Frano Ivković. U drugo pripetavanje ušli su Ivo Zorica i Frano Ivković koji se pokazao uspješnijim. Slavodobitnik je jubilarne 300. kao i 304. Sinjske alke. U Sinju se u nedjelju okupio cijeli državni vrh, predsjednik Zoran Milanović, premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Došao je i slovenski predsjednik Borut Pahor, kao gost hrvatskog predsjednika.

Nakon himne i minute šutnje, prema protokolu uslijedio je govor. Novi alkarski vojvoda Mario Šušnjara, dugogodišnji kopljanik, dvostruki slavodobitnik Sinjske alke i Čoje te pobjednik Bare, rekao je uoči početka natjecanja: - Svečano ispred vas stoje ponosni alkari, spremni da odigraju vitešku igru.

I uvod u ovogodišnju Alku bio je iznimno uzbudljiv. Ivo Zorica je nakon dvostrukog pripetavanja u petak izašao kao pobjednik Bare, dok je u subotu Frano Talaja pobijedio na nadmetanju za Čoju s ukupno jedanaest punata nakon trostrukog pripetavanja s Tinom Radanovićem.

Ivković je pobjedu na 307. Alci ostvario nakon dvostrukog pripetavanja, sakupivši devet pobjedničkih punata. Slavodobitnik je jubilarne 300. Alke 2015. godine, a slavodobitnički plamenac ponio je i na 304. Sinjskoj alci 2019. godine.

Alkarski vojvoda Mario Šušnjara na koplje slavodobitnika privezao je plamenac kao znamen pobjede na 307. junačkom megdanu. Momku slavodobitnika Mariju Blajiću kao i slavodobitniku pripala je zlatna plaketa Alke.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović koji je pokrovitelj Alke na je kraju natjecanja slavodobitniku kojega je darovao poželio da pobijedi i dogodine. 

Foto Branko Čović

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.