Olujno nevrijeme u Zagrebačkoj i Karlovačkoj županiji, u Zagrebu - vjetar rušio stabla i dizao krovove, a u Sloveniji dvoje ozlijeđeno od munje

Olujno nevrijeme u Zagrebačkoj i Karlovačkoj županiji, u Zagrebu - vjetar rušio stabla i dizao krovove, a u Sloveniji dvoje ozlijeđeno od munje

Jako nevrijeme praćeno kišom i olujnim vjetrom zahvatilo je oko 16 sati Zagreb, na video snimci oluja u Dubravi. Zbog jakog nevremena koje je pogodilo Zagreb sve linije gradskih hitnih službi bile su zauzete ogromnim brojem poziva, izvijestio je gradonačelnik Tomislav Tomašević, te apelirao na građane da ih zovu samo u slučaju opasnosti za život i krajnje nužde. 

Jak vjetar nosio je limene krovove u zagrebačkom naselju Voltino, lomio je granje i rušio stabla. Vatrogasci su poručili kako su zaprimili veliki broj dojava građana. Prema njihovim dojavama, neki dijelovi grada ostali su bez struje. 
Olujni vjetar i u Kerestincu, Svetoj Nedelji i Dugavama gdje je sa zgrade letio dio krova.  Na Srednjacima je vjetar čupao i rušio stabla i lomio krupne grane te kratko zaustavio sav promet na cestama. U Centru 112 kažu da i u Karlovcu imaju na desetke dojava o šteti na krovovima, odlomljenim granama i iščupanom drveću, te dojava o tučom oštećenim autmobilima i prozorima kuća.

U Policijskoj upravi karlovačkoj ističu da je promet bio kratko prekinut, no da su mnogobrojne dojave o štetama na automobilima. Dojava o teškoćama u prometu i o štetama, osim iz Karlovca i njegove okolice, ima i sa ozaljskog područja. U samom Ozlju tuča nije padala, ali su u Lipniku od tuče stradala strana vozila turista u tranzitu, rekao je Hini dežurni u Centru 192 u Karlovcu. Uz zagrebačku, karlovačku i riječku regiju proglašen je crveni Meteoalarm, što znači izunimno opasno vrijeme. 

 Sličan scenarij prije toga dogodio se i u susjednoj Sloveniji. 
 Nakon nevremena u utorak, jak olujni sustav danas je ponovo prešao preko Slovenije. Vjetar je rušio stabla i otkrivao krovove. Problemi se javljaju iz većeg dijela zemlje, ali najviše s istoka. U Moziru u Forest Campingu grom je ozlijedio dvije osobe. Sinoćnje nevrijeme, prema prvim procjenama, srušilo je oko 50.000 kubika drveća u šumama, najviše na jugoistoku Slovenije. Olujni udari vjetra 12. i 13. srpnja srušili su i oštetili više od 300.000 kubika stabala.

a nekoliko cesta diljem zemlje promet je otežan zbog srušenih stabala, a pojedine ceste su i zatvorene, javlja Prometno-informativni centar za državne ceste. Zbog srušenih stabala zatvorena je cesta Velenje-Polzela , cesta K amnik-Duplica zatvorena je na kamničkoj obilaznici kod Perova, a cesta Ptuj-Ormož kod Spuhlje.

Kako javljaju mediji, vjetar je stvarao probleme i u Ljubljani , gdje je vjetar skinuo krovni pokrov sa stadiona Plečnik i odnio ga na kolnik i nogostup. Vjetar je slomio i stup javne rasvjete, koji je pao na jedan od automobila.

Nevrijeme je rano poslijepodne prvo zahvatilo zapad zemlje. Vjetar je rušio stabla, lomio grane i otkrivao krovove diljem Gorenjske - objavila je RTVSLO.

 
 
 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.