Zbog rasta vodostaja, izvanredne mjere od poplava proglašene su na Muri i Dravi te na Savi uzvodno i nizvodno od Zagreba

Zbog rasta vodostaja, izvanredne mjere od poplava proglašene su na Muri i Dravi te na Savi uzvodno i nizvodno od Zagreba

Jučer poslijepodne uslijed velikih dotoka iz Slovenije došlo je do naglog porasta rijeke Mure u Murskom Središće gdje je poplavljena i šetnica. Danas, 6. kolovoza u 5 sati vodostaj rijeke Mure u Murskom Središću iznosio je +537 cm (protok oko 1.350 m3/s), čime je ostvaren povijesni rekord. 

Kad je riječ o Dravi u nedjelju su na terenu bili gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika i načelnik Stožera civilne zaštite Grada Varaždina Miroslav Marković te ustanovili da je došlo do plavljenja dijela šume između starog korita Drave i kanala na dijelu od Belih Kipi do „Špice“. Također, zbog podizanja podzemnih voda, pod vodom je najniži dio Izletišta Drava oko samih bazena, koji se nalazi ispod trenutne razine Drave. Pad vodostaja i smirivanje situacije očekuje se tijekom večeri i sutrašnjeg dana kad će se pristupiti ispumpavanju vode i saniranju štete, pojasnili su iz Grada.

– Kao što je i gradonačelnik spomenuo na jučerašnjem obilasku Drave, djelatnici gradske tvrtke Varkom pravovremeno su demontirali dio postrojenja bazena i time izbjegli veću štetu na uređajima. No, nekoliko stabala u Dravskoj park šumi koja su oslabljena zbog natopljenog korijenja palo je na sjeverni put uz kanal u neposrednoj blizini kupališta, stoga molimo građane da izbjegavaju taj dio šume. Situacija je pod kontrolom, vatrogasci su na terenu i uklanjaju drveće, a o svim promjenama ćemo i dalje redovno obavještavati naše sugrađane – rekao je zamjenik gradonačelnika i načelnik Stožera civilne zaštite Grada Varaždina Miroslav Marković.   

Zbog rasta vodostaja, izvanredne mjere od poplava proglašene su na Muri i Dravi te na Savi uzvodno i nizvodno od Zagreba. Kroz glavni grad u ponoć je prošao vrhunac vodenog vala, a pozornost se sada seli na velikogoričko područje i područje općine Rugvica, objavio je HRT.

 Tomislav Novosel iz Glavnog centra za obranu od poplava Hrvatskih voda rekao je da su vodostaji počeli opadati te se voda povlači. Vrh vodenog vala rijeke Save u Zagrebu bio je oko ponoći, došao je na +440 cm, nedostajalo je oko 10 cm da se uvedu izvanredne mjere za grad, to je 24-25 cm niže nego 2010.

- Vodeni val se seli nizvodno gdje su nasipi nešto niži. Proglašene su izvanredne mjere obrane od poplava za područje općine Rugvica. Na Muri su sinoć proglašene izvanredne mjere obrane od poplava. Došao je nešto veći dotok od očekivanog, oko 1400 m3, a u Murskom Središću oboren je rekordni vodostaj. Nasipi su sigurni. Ovo su visoki vodostaji i za Muru i za Savu i za Dravu i potrebno je biti na oprezu idućih 24 sata. Vrijeme se polako smiruje, ne očekuju se znatne količine oborina. Kupa je 2-3 metra niža nego u svibnju 2022., ne očekuju se problemi, kao niti na sisačkom području, poručio je Novosel. 

 Mursko Središće: U ponoć izmjereno 525 centimetara

Izvanredno je stanje u Murskom Središću u Međimurju. U ponoć je izmjereno 525 centimetara.

- Srećom što imamo ovaj nasip koji smo izgradili 2021. sredstvima Hrvatskih voda i Europske unije. Dakle, on drži vodu da ne uđe u ovaj veliki prostor gdje je 30, možda čak i 50 kuća koje bi stradale. Najgora situacija je u naseljima Marov, Žabnik i Vrhovljan. Znači, tamo je potencijalno 20 kuća koje bi mogle biti ugrožene ako bi se vodostaj digao preko 550 cm, rekao je Martin Srša, načelnik općine Sveti Martin na Muri. Situacija je bila kritična i u općini Brdovec kod Zaprešića, gdje se izlila Sava. Poplavljeno je desetak kuća, ljudi su evakuirani iz Drenja Brdovečkog, spašeno je i desetak pasa.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.