Novi ciklus pomoći iz Međimurske županije građanima za korištenje obnovljivih izvora energije u domaćinstvima

Novi ciklus pomoći iz Međimurske županije građanima za korištenje obnovljivih izvora energije u domaćinstvima

Međimurska županija objavila je novi javni poziv građanima za sufinanciranje projekata ili certifikata, te ugradnje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije u kućanstvima. U županijskom proračunu za ovu namjenu osigurano je 100.000 eura, a poziv je otvoren do 15. studenoga 2024. godine, odnosno do utroška sredstava.

Na današnjoj konferenciji za medije, održanoj u Razvojno-edukacijskom centru za metalsku industriju - Metalskoj jezgri, novu mjeru podrške građanima predstavili su župan Međimurske županije Matija Posavec, pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Darko Radanović i direktor MENEA-e Alen Višnjić.

Župan Matija Posavec ističe da je prošlogodišnjih  60.000 eura podignuto ne 100.000 eura:  „U prošlom ciklusu dodjele ove potpore zabilježili smo veliki interes pa smo podignuli stavku kako bismo obuhvatili što veći broj zainteresiranih građana. Prošle godine smo imali 107 prijava, te su dodijeljene 102 subvencije, od čega se polovica odnosila na izradu dokumetacije, a preostali dio na ugradnju sustava. Ostvareno je sufinanciranje za ugradnju fotonaponske elektrane ukupno instalirane snage 323,35 kW na 49 obiteljskih kuća, a godišnja prosječna proizvodnja instaliranih elektrana doseže 371,85 MWh. Bude li i dalje rastao interes građana, ponovo ćemo povećati sredstva ili pronaći dodatne modele potpore“, kaže župan te dodaje da je korist ove mjere višestruka te je, uz podršku građanima, vidljiva i u smanjenju emisija stakleničkih plinova, samim time i kao iskorak u zaštiti okoliša. „Međimurskoj županiji među prioritetima je povećanje korištenja obnovljivih izvora energije, za što su dobri primjeri postavljanje fotonaponskih elektrana na našim javnim zgradama, poput objekata u kompleksu Centra znanja Međimurja te na našim školama. Sljedeća javna zgrada naše ustanove koja će dobiti fotonaponsku elektranu je Zavod za javno zdravstvo koji je nedavnom obnovom već pripremljen za instaliranje suvremenih sustava koji koriste obnovljive izvore energije“, kaže župan.

Pročelnik Radanović predstavio je glavne odrednice novog javnog poziva:  „Fizičke osobe prijavljuju već realizirani projekte, a prihvatljivi su troškovi nastali od 1. srpnja 2023. godine. Po obiteljskoj kući moguće je ostvariti sufinanciranje do 1200 eura, od čega je do 200 eura moguće ostvariti za izradu energetskog certifikata ili projekata, te do 1000 eura za ugradnju sustava i to putem vrlo jednostavne prijave“, rekao je Darko Radanović, a direktor MENEA-e Alen Višnjić dodao da je poziv prilagođen potrebama naših građana, a sama prijava znatno pojednostavljena: „Važno je napomenuti da se građanima omogućuje i dvostruko sufinanciranje, ukoliko ne prelazi 100 posto vrijednosti investicije. Samo je potrebno u obrazac priložen javnom pozivu upisati subvenciju koja im je već eventualno odobrena, bilo da je riječ o sufinanciranju općine, odnosno grada, ili nacionalnoj subvenciji“, naglasio je Alen Višnjić.

Građani iz Međimurske županije zainteresirani za ovaj oblik potpore tekst javnog poziva s obrascem za prijavu mogu  pronaći na županijskim internetskim stranicama   www.medjimurska-zupanija.hr,  a u slučaju potrebe pojašnjenja dobiti u Upravnom odjelu za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam putem broja telefona 040/374-238 ili 374-248, ili e-adrese Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.