Državni vrh i predstavnici stradalih odali počast žrtvama Jasenovca

komemoracija u Jasenovcu

Državni vrh i predstavnici stradalih odali su danas na 75. obljetnicu prodora iz logora smrti u Jasenovcu počast svim žrtvama Jasenovca. Ove godine na državnoj je komemoraciji bio cijeli državni vrh, što nije bio slučaj od 2014. godine, a nazočni su bili i predstavnici nacionalnih manjina i antifašista, koji su od 2016. godine odbijali prisustvovati državnoj komemoraciji.

U spomen na žrtve ustaškoga logora Jasenovac, državni vrh i izaslanici nacionalnih manjina i antifašista položili su zajednički vijenac i cvijeće podno spomenika "Kameni cvijet". Uz predsjednika Republike Zorana Milanovića, predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, prisutni su bili i potpredsjednik Sabora SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić i saborski zastupnik i predsjednik SDP-a Davor Bernardić, a u izaslanstvu Vlade ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Također na komemoraciji je bio i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

Službena komemoracija zbog epidemije koronavirusa uključivala je samo polaganje vijenca i cvijeća, uz poštivanje mjera socijalne distance.

U spomen na žrtve, danas su cvijet položili predsjednik Židovske općine Ognjen Kraus, predsjednik Savjeta Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi te predsjednik Saveza antifašističkih boraca (SABA RH) Franjo Habulin.

Premijer Andrej Plenković rekao je danas u Jasenovcu da se Vladina politika temelji na jasnoj osudi zločina, sitnim žrtvama, njegovanju kulture sjećanja i kontinuiranom i predanom radu na razumijevanju i toleranciji u društvu. Dobro je što je cijela vrhunska država ovdje, ova vlada nema uho za povijesni revizionizam, rekao je.  
"Još uvijek smo ovdje u Jasenovcu kako bismo obilježili dan proboja zarobljenika, kako bismo još jednom iskazali svoju žalost prema žrtvama ovog logora, osudili strahote koji su se dogodili tijekom Drugog svjetskog rata ovdje i, naravno, zločine koje je počinio ustaški režim", rekao je. tim povodom premijer Andrej Plenković. 
Izrazio je zadovoljstvo što su proslava obljetnice proboja okupila sve ključne vladine dužnosnike. 
"Vlada i ja smo već četvrtu godinu upravo na službeni dan sjećanja, što određuje samo Spomen područje Jasenovac. Na ovaj način stalno pokazujemo svoj penis prema žrtvama", dodao je.  
U tijeku dijaloga sa svim predstavnicima žrtava Jasenovca, premijer je podsjetio da je i ove godine obilježena velika obljetnica oslobađanja nacističkog logora Auschwitz-Birkenau.  
"Već tada smo vrlo osudili nacističke i fašističke zločine, što sada činimo. Želimo njegovati kulturu sjećanja u Hrvatskoj i ponoviti koliko, u skladu s naslovom izložbe koja je ove godine održana u Francuskom paviljonu," Ako te zaboravim " važno je da mlade generacije budu svjesne najvećih strahota koji su se dogodili tijekom Drugog svjetskog rata, a jedna takva tužna i ružna epizoda bila je ovdje u Jasenovcu ", naglasio je premijer Plenković dodavši da je Vlada u stalnom dijalogu sa svim predstavnicima žrtava logora Jasenovac.
 
Ponovio je da su četvrti put od početka svog mandata predstavnici Vlade bili u Jasenovcu na dan službene komemoracije i da kontinuirano rade na tome da žrtve i predstavnici vlasti zajednički odaju počast onima koji su ovdje umrli. Ova vlada nema uho za povijesni revizionizam. 
 
"Politika koju slijedimo temelji se na jasnoj osudi zločina, na sažaljenju prema žrtvama, na njegovanju kulture sjećanja i na kontinuiranom i predanom radu na razumijevanju i toleranciji u društvu. Sva zaostavština koju hrvatski narod ima kroz totalitarne režime je bolna i teška, dijeli hrvatski Zadaća vlasti, zadaća obrazovnog sustava, je smanjiti ove podjele, istinu učiniti jasno vidljivom svima, a na tom su tragu sve naše aktivnosti koje provodimo i očekujemo da će takvi predstavnici žrtve čuti i razumjeti, naravno ", rekao je premijer Plenković.
 
Dodao je da su uloženi veliki napori u mandatu ove Vlade, mnogo veći nego prije, kada je riječ o dijalogu sa predstavnicima žrtava. 
Podsjetio je da je osobno kao premijer posjetio Yad Vashema i Auschwitz pored svog sudjelovanja u komemoraciji u Jasenovcu četiri puta.
 
"Politike koje vodimo, izjave koje dajemo čvrste su i jasne i otvoreni smo za daljnji dijalog", rekao je, napominjući da ova vlada nema uho za povijesni revizionizam.

Nakon polaganja vijenca, predsjednik Milanović odgovarao je na pitanja novinara koje je zanimao njegov komentar zajedničkog odavanja počasti cjelokupnog državnog vrha i predstavnika žrtava. “Teško je govoriti na ovakvom mjestu da ti je zbog nečega drago jer samo mjesto je krajnje turobno i teško. Reći ću da mi je drago što smo nakon puno vremena došli ovdje u ovom sastavu. Tri predstavnika izvršno-predstavničke vlasti i predstavnici žrtva, i to je dobro. I dobro je da je na komemoraciji konačno izbjegnuta ‘govorancija’“, rekao je predsjednik Milanović i dodao kako se i osobno angažirao da zajedno dođu, a zahvalio je na angažmanu i predstavnicima žrtava.

“Zajednički dolazak je napredak. Treba nam strpljenja i laganih pomaka, ovo je pomak koji je dobar za Hrvatsku jer su došli predstavnici nacionalnih manjina, antifašista, žrtava i dosta su se angažirali i hvala im na tome.” izjavio je predsjednik Republike.

Za HOS-ovu ploču koja je iz Jasenovca premještena nedaleko u Novsku, Predsjednik je rekao: “To treba maknut, baciti negdje. To nema veze s Domovinskim ratom. Onaj tko misli da se u Domovinskom ratu pod ‘ZDS’ borio samo za Hrvatsku mora znati da se borio i za NDH te pod potpuno krivim geslom.”

Što se komemoracije za žrtve Bleiburga koja će održati na Mirogoju tiče, predsjednik Milanović je kazao: “Nisam nikada išao i neću ići. Moj stav je poznat”.

Nakon polaganja vijenca kod spomen-obilježja „Kameni cvijet“ Predsjednik Republike položio je vijenac i zapalio svijeću i kod spomen-obilježja na romskom groblju u Uštici pored Jasenovca.

Na obilježavanju 75. obljetnice proboja iz jasenovačkog logora predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH Franjo Habulin izjavio je da ima malih pomaka u odnosu vlasti prema antifašizmu i žrtvama fašizma, iako se problemi nagomilani kroz 30 godina ne rješavaju tempom kojim bi htjeli.
- Mi razgovaramo, u kontaktu smo, pokušavamo rješavati stvari i mislim da malih pomaka ima. Oni koji imaju "tanko uho i oštar vid" te pomake vide, kazao je Habulin.
Podsjetio je na prošlogodišnje pokroviteljstvo predsjednika Vlade nad obljetnicom bitke na Sutjesci i njegov govor na otvorenju izložbe posvećene Danu holokausta, kada je izrekao vrlo snažne poruke, ne samo prisutnima nego i građanima Hrvatske.
Habulin je rekao i da je ove godine osiguran novac za 200 učeničkih razreda koji bi trebali posjetiti Jasenovac i kroz izvanrazrednu nastavu izučavati holokaust, dok bi sljedeće godine to trebalo biti uvršteno kao obveza za sve škole u u sklopu predmeta povijesti.

- To su sam neki pomaci koje vidim i u kojima sudjelujem. Znam da nije moguće riješiti u mjesec dana problematiku koja se gomilala toliko godina, ali treba ići korak po korak. Današnje zajedničko obilježavanje 75. obljetnice je pružena ruka i pokušaj i namjera približavanja da bismo lakše sjeli za stol, izjavio je Habulin.


Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.