U svečanom ozračju uoči 25. obljetnice VRO Oluja na Kninskoj tvrđavi održan prijam ratnih zapovjednika

U svečanom ozračju uoči 25. obljetnice VRO Oluja na Kninskoj tvrđavi održan prijam ratnih zapovjednika

Na platou ispred Kninske tvrđave povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja u utorak, 4. kolovoza održan je svečani prijam zapovjednika iz Domovinskog rata.

Prijemu su nazočili predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Anđelko Stričak, izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožer Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj sa suradnicima, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara, predstavnik hrvatskih branitelja i ratni zapovjednik u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja Ante Gotovina i drugi predstavnici udruga iz Domovinskog rata, župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, gradonačelnik grada Knina Marko Jelić i drugi.

Predsjednik Milanović poručuje kako je 25 godina nakon velike pobjede Hrvatske vojske u Domovinskom ratu „vrijeme da se okupimo zajedno te da još jednom ponovimo koliko je velikih stvari učinila mala grupa dobrih ljudi učinila i postigla u Domovinskom ratu“.„Hrvatski rat je bio pravedan rat, težak i krvav. Moja je čast 25 godina nakon rata da odlikujem hrvatske postrojbe iz Bosne i Hercegovine, to je naš dug časti. Sve ono što su si hrvatski vojnici postavili kao zadatke u teškom i neizvjesnom putu, nama je dalo određene vrijednosti koje danas neumorno moramo slijediti“, rekao je predsjednik Milanović.

General Ante Gotovina u svom obraćanju, čestitavši Dan pobjede i obljetnicu „Oluje“, istaknuo je kako nikada nije kasno za učiniti nešto dobro i pravedno.„Svojom hrabrošću i nesebičnim zauzimanjem za domovinu, u ono za naš narod sudbonosno vrijeme, zajedništvom svih nas izgradili smo Hrvatsku vojsku spremnu i sposobnu obraniti se, okončati nametnuti rat i stvoriti pretpostavke za trajni mir“, poručuje Gotovina.

Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 25. Obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja promaknuo je i pohvalio 161 pripadnicu i pripadnika Hrvatske vojske. Također, u toj prigodi na temelju Ustava RH predsjednik Zoran Milanović donio je Odluku o dodjeli odlikovanja Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom za izniman doprinos stvaranju ratne strategije i vojne doktrine, zasluge u izgradnji Oružanih snaga RH te za osobite uspjehe u vođenju i zapovijedanju postrojbama Oružanih snaga RH, i to generalima Miljenku Crnjacu, Đuri Dečaku, Marijanu Marekoviću, Rahimu Ademiju, Luki Džanku, Nojku Marinoviću, Damiru Krstičeviću, Vinku Vrbancu i Anti Kotromanoviću.

U ime odlikovanih, na prijemu se nazočnima obratio general-pukovnik Đuro Dečak riječima: „U ime nas odlikovanih, zahvaljujem se što ste dali čast našim suborcima iz Bosne i Hercegovine koji su s nama od prvoga dana branili Republiku Hrvatsku. Nadam se da ovo neće biti naš zadnji susret i da ćete i dalje ostaviti otvorena vrata prema nama koji smo pokušali i uspjeli1995. godine ostvariti nezavisnost Republike Hrvatske“.

Redom Nikole Šubića Zrinskog za iskazano junaštvo njihovih pripadnika u Domovinskom ratu predsjednik Milanović odlikovao je 1. gardijsku brigadu HVO-a Ante Bruno Bušić – Livno, 2. gardijsku brigadu HVO-a Mostar, 3. gardijsku brigadu HVO-a Jastrebovi – Vitez, 4. gardijsku brigadu HVO-a Sinovi Posavine i Specijalnu policiju MUP-a Hrvatske Republike Herceg Bosne. U čin general-pukovnika promaknuti su general-bojnik Siniša Jurković, general bojnik Mate Pađen i generl-bojnik Boris Šerić. U čin general-bojnika promaknuti su brigadni general Ivica Kinder i brigadni general Boris Zdilar.

U čin brigadnog generala, promaknut je brigadir Ivan Raos koji priznaje kako mu je iznimna čast i ponos biti promaknut u čin generala upravo na 25. obljetnicu Oluje.„Posebne emocije su prisjećajući se i svih branitelja i njihovih obitelji, a posebno ističem pripadnike svoje gardijske brigade, legendarne Tigrove. Put od vojnika do generala pun je izazova, međutim ukoliko imate potporu obitelji što sam ja imao od samoga početka, svakako je ostvariv. Puno dugujem i svojim roditeljima, veliko im hvala na podršci od samog početka“, rekao je brigadni general Ivan Raos. Svečanost na Kninskoj tvrđavi svojim nastupom uveličala je Klapa Ministarstva unutarnjih poslova Sv. Mihovil.

FOTO: MORH/J.Kopi

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.