Veleposlanik kravate Igor Rudan na novom zadatku – Kravatu darovao nobelovcu prof. dr. Michaelu Rosbashu

Veleposlanik kravate Igor Rudan na novom zadatku – Kravatu darovao nobelovcu prof. dr. Michaelu Rosbashu

Veleposlanik kravate, hrvatski znanstvenik i akademik svjetskog glasa prof.dr.sc. Igor Rudan, od svoje inauguracije 1. listopada, u suradnji s ustanovom Academia Cravatica promovira kravatu kao hrvatsku i svjetsku pokretnu baštinu, koristeći svaku prigodu u svojem međunarodnom djelovanju da svjetske uglednike podsjeti kako je Hrvatska domovina kravate.

Proteklog je tjedna prof.dr.sc. Igoru Rudanu dodijeljena "Principal's Medal", odnosno Rektorova medalja Sveučilišta u Edinburghu. Radi se o najvećem priznanju koje mu je uručeno nakon točno 20 godina rada u Škotskoj. Ususret toj središnjoj godišnjoj proslavi, koja se odvija prigodom promocije doktoranata Sveučilišta u Edinburghu, Rektor Sveučilišta u Edinburghu pozvao je Igora Rudana na svečanu večeru, a Veleposlanik kravate tu je prigodu iskoristio da hrvatska kravata stigne u ruke nobelovca prof. dr. Michaela Rosbasha.

„Rektor je svečanu večeru organizirao u prostoriji Sveučilišta lociranoj u sklopu School of Divinity. Kako bi nas iznenadio i dodatno nam zahvalio za doprinos Sveučilištu, pozvao je s nama na večeru i jednog Nobelovca koji je u ranim godinama svoje karijere radio na našem Sveučilištu - prof. dr. Michaela Rosbasha, nagrađenog 2017. godine Nobelom za medicinu i fiziologiju za razumijevanje tzv. 'cirkadijanih ritmova' u živih bića, tj. kako se funkcija i metabolizam stanica i spavanje prilagođavaju smjenjivanju dana i noći. Razumije se, meni kao Veleposlaniku kravate, bila je to idealna prilika za poklanjanje hrvatske kravate iznimnim ljudima i njihovu upoznavanju s povijesti kravate, te njezinim hrvatskim podrijetlom“, naglašava Rudan, inače direktor Centra za istraživanje globalnog zdravlja Sveučilišta u Edinburghu. 

„Ono što me uvijek ugodno iznenadi je koliko se iznimni pojedinci u svijetu - iskreno oduševe poklonom i pričom o našoj kravati. I Rektor, prof. Mathieson, i Nobelovac, prof. Rosbash, zahvalili su mi, nezavisno jedan od drugoga, što su naučili tog dana nešto novo, što doista nisu znali. Niti jedan od petero ljudi do sada, kojima sam poklonio kravatu kao njezin ambasador, nije znao da je kravata hrvatskog podrijetla, niti povezao riječ "cravatte" s riječju "Croat",“ naglasio je Igor Rudan, te nam dodatno otkrio i zanimljivost da je priča o kravati posebno zainteresirala Nobelovca Rosbasha i zbog činjenice da je njegova supruga, Nadja Abovich, također znanstvenica, Čileanka hrvatskog podrijetla.

Podsjetimo, ustanova Academia Cravatica  u  partnerstvu s Klubom za javnu diplomaciju Hrvatskog društva za Ujedinjene narode i Hrvatskim diplomatskim klubom u na svečanoj ceremoniji  u Muzeju Mimara prof.dr.sc. Igora Rudana, inaugurirala je, nakon književnika Mire Gavrana koji je 2018. bio prvi Veleposlanik kravate, kao novog Veleposlanika kravate. Akademik Igor Rudan nastavit će promovirati hrvatsku kravata u svijetu i tijekom 2020., u godini kada Hrvatska započinje svoje šestomjesečno predsjedavanje Vijećem Europske Unije.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/563817/sassoli-ekskluzivno-za-hrt-eu-treba-postati-vodeca-sila-u-borbi-za-klimatske-promjene

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.