Ovo je jedini na svijetu muzej pisanica (Pysanki Museum) otvoren 2000. u gradu Kolomyia u zapadnoj Ukrajini

Ovo je jedini na svijetu muzej pisanica (Pysanki Museum) otvoren 2000. u gradu Kolomyia u zapadnoj Ukrajini
Sretan Uskrs!  Znate li da postoji i Muzej pisanice i da se nalazi u Ukrajini? Jedini na svijetu muzej pisanica (Pysanki Museum) otvoren  je 2000. u gradu Kolomyia u zapadnoj Ukrajini. Zgrada-pisanica visoka je 14 i promjera oko 10 metara, a osim izvana i interijer je dijelom ukrašen kao pisanica.
U muzeju je oko 10.000 pisanica, najviše iz raznih krajeva Ukrajine, a neke su još iz 19. stoljeća. Uz tradicionalno šarana jaja, tu su i moderne umjetničke varijacije tradicionalnih šara, a svaki kraj Ukrajine ima ponešto drukčiji stil ukrašavanja jaja.
Osim ukrajinskih, tu ima i pisanica iz Rumunjske, Bjelorusije, Češke, Poljske, SAD-a, Pakistana, Šri Lanke, Indije, Muzej pisanica je dio Nacionalnog muzeja Huculščine i Pokutije. Huculščina je naziv područja koje naseljavaju gorštaci Huculi, koje se smatra potomcima Bijelih Hrvata, kao i susjedne Lemke i Bojke. Huculi, Lemki i Bojki nastanjuju područje ukrajinskih Karpata, a sačuvali su svoj dijalekt, tradicionalnu kulturu i nošnju.
Hucul je bio i Oleksa Dovbuš (1700.-1745.), ukrajinski Robin Hood o kojemu su mnoge pjesme spjevane, a snimljen je i film (kod nas je igrao kao „Hajdučka krv“).
Oleksa je pljačkao bogate i pomagao siromašnima, a nakon što mu ni armija od 2000 poljskih vojnika nije mogla stati na kraj, upucao ga je muž ljubavnice Dzvinke…

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.