Svjetska platforma Geofolk ponovo u Hrvatskoj

Svjetska platforma Geofolk ponovo u Hrvatskoj

Svjetska platforma Geofolk, koja jedinstvenom profesionalnom fotografijom vizualno baštini i čuva narodne nošnje i običaje iz svih dijelova zemaljske kugle, a koja je prvu takvu nošnju iz Republike Hrvatske jesenas Svijetu predstavila upravo iz Brezničkog Huma, prošlog je vikenda bogatija za još nekoliko stotina novih fotografija folklora i kulturne baštine sjeverozapadne Hrvatske.

Osnivač Geofolka autor umjetničke fotografije i svjetski poznati fotograf mađarskih korijena koji živi i radi u Rumunjskoj David Botond, i kojemu je početkom godine u središtu Europske Unije u Bruxellesu uručena prestižna nagrada Europskog građanina 2021., odabrao je upravo Breznički Hum za svoj drugi hrvatski Costume Session Event. Podsjećamo, prvi je puta u Humu boravio prošlog studenoga, kada su njegovom fotografijom obuhvaćene narodne nošnje velikoga dijela Hrvatske.

I baš kako je Europska Unija u Geofolku prepoznala jedinstveni projekt koji obuhvaća izvanrednu zbirku fotografija koje ujedinjuju tradiciju i kulturu, diveći se i čuvajući identitetske elemente zajednica žena, muškaraca i dječjih kostima iz cijeloga Svijeta, tako je i autor platforme Geofolk David Botond u Brezničkom Humu prepoznao idealnog partnera koji putem svojih kontakata kroz Orkestar limene glazbe Sveti Martin ali i do sada odrađene europske projekte uspijeva kontaktirati, dogovoriti, organizirati i na jednom mjestu okupiti brojne predstavnike kulturno-umjetničkih društava iz regije i šire.

- Na svojim putovanjima i poslovnim susretima u Indiji, Meksiku, Uruguay, Bugarskoj, Litvi i posvuda drugdje gdje sam radio, upoznao sam stotine i tisuće vrlo korektnih ljudi, no nigdje nisam dobio profesionalniju podršku kao u Hrvatskoj – naglašava Botond. Ovo posebno zahvaljujući visokoj razini profesionalnog pristupa nekolicine ljudi iz Brezničkog Huma koje sam poslom susreo, poput tajnice Orkestra limene glazbe Karle Hegedić, bez čije pomoći ne bismo stigli u tako kratkom vremenu realizirati posao koji inače potraje i nekoliko tjedana – napominje Botond. Za ovaj poslovni posjet Hrvatskoj otkazao sam neke unaprijed dogovorene poslove uvjeren da ćemo napraviti još puno fotografija prekrasnih kostima i hrvatskih narodnih nošnji u drugoj polovici srpnja, kada ponovo ovamo dolazimo raditi – zaključio je umjetnik.
Potom će uslijediti odlazak Geofolka u Srbiju pa u Makedoniju, gdje će nastati paleta novih fotografija za objavu na ovoj svjetski poznatoj i nagradama bogatoj platformi Geofolk, koja se može pratiti putem Facebooka ili Instagrama.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.