Svidjet će vam se taj Rostov na Donu, kojega zovu i vrata Kavkaza

POGLED NA STADION

Rostov na Donu se nalazi na jugu Rusije, 46 kilometara od ušća rijeke Don u Azovsko more. Od Moskve je udaljen 1226 kilometara i jedan je od najvećih gradova europskog dijela Rusije često nazivan i „vrata Kavkaza“.  U gradu trenutno živi više od 1,5 milijuna stanovnika i to raznih nacionalnosti. Kako je smješten u blizini Ukrajine, tu žive i Ukrajinci, ali i Azerbajdžanci, Gruzijci…

Podignut je 1749. na desnoj obali Dona kako bi štitio važne trgovačke ruske puteve, a tvrđava je izgrađena 1760. Za vrijeme Sovjetskog Saveza, boljševici su uništili crkvu Aleksandra Nevskog, a za vrijeme 2. svjetskog rata izuzetno je razrušen (posebice 1941. i 1942.) Suvremeni Rostov je političko, gospodarsko i kulturno središte južne Rusije sa željezničkom stanicom i novom zračnom lukom. Novi aerodrom Platov i nije tako blizu gradu (udaljen je 30-ak kilometara) pa se pripremite na jednosatno putovanje autobusom ili taksijem. Stari aerodrom koji je bio udaljen osam kilometara od središta grada -  zatvoren je 1. ožujka 2018.  Građani Rostova bave se preradom drveta, elektrotehničkom i kemijskom industrijom, ali i poljoprivredom jer je zemlja oko grada izuzetno plodna, a klima blaga. Proteklih je godina platforma Numbeo analizirala vodeće svjetske gradove temeljem brojnih faktora koji se odnose na stupanj kriminaliteta, rasta kriminala, sigurnosti na ulicama, straha od pljački, maltretiranja, rasne, etničke i vjerske netolerancije i opasnosti od krađe. Nevjerojatno, ali tada je (2015.) Rostov na Donu bio na na samom vrhu ljestvice jer se te godine stupanj kriminala povisio za preko dvadesetak posto. Kao razlog je naveden uspon ilegalne trgovine oružja i posljedice rata nakon odcjepljenja Donbasa u Ukrajini. Proteklih se godina stanje stabiliziralo i sada nema nikakvih bojazni oko sigurnosti gostiju.

 

Ljepotu gradu svakako daje rijeka Don. A i Rostov Arena se nalazi odmah uz obalu i može primiti 45.000 gledatelja. Grad se čini iznimno velik i kompliciran, ali kada dobro proučite njegov položaj, činit će se izuzetno lagan za snalaženje.

U gradu nema nekih posebno velikih atrakcija, nije to Moskva, ali je ugodno šetati brojnim parkovima ili ploviti niz rijeku Don. Šetati je ugodno u ljetnim mjesecima, ali ne i ostala tri godišnja doba. Posebice treba paziti na rupe na stazama jer se turisti mogu teško ozlijediti i završiti na hitnoj. Kada su prekrivene snijegom, ledom i bljuzgavicom, još su opasnije. Svakako ne treba zaobići Puškinovu ulicu, žilu kucavicu i promenadu dugu 3.5 kilometra. Tu se prodaje najbolja šaurma (kebab op.a.), tu su najbolje cvjećarnice, kafići, trgovine i restorani. Državna biblioteka u Rostovu je jedna od najvećih u Ruskoj Federaciji i ružna je moderna zgrada. U okolice Puškinove ulice su i parkovi Oktobarske revolucije (dječji) te Gradski park Maksima Gorkoga.

Ako ogladnite, svaka ruska tržnica nudi obilje zanimljiivih namirnica, od igle do lokomotive. Samo slijedite svoj nos i sve će vam biti jasno.A u smiraj dana, preostaje vam disko brod na Donu ili tiha šetnja uz rijeku. Svidjet će vam se taj Rostov, nekad opasan, a sada simpatično ukrašen za sve goste Svjetskog prvenstva u nogometu.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.